Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Eilen olin katsomassa ranskalaista elokuvaa Amour. Sai ulkomaisen elokuvan Oscarin nyt hiljattain. Vanha pariskunta, jotain 75 v. Ehkä vanhempia. Elämässä kiinni. Vaimo saa kohtauksen, myöhemmin toisen, elämä muuttuu, asetelmat muuttuu. Aivoverenvuoto?  Seurauksen dementia, oli miten oli.

Onhan se asetelma tuttu omasta elämästä ja paljon vime aikoina puhutusta. Jokaisella meillä on tuttu, ystävä, sukulainen siinä tilassa tai tulossa siihen tilaan. Pelko on, että itse tai se läheisistä läheisin tulee siihen... no, mitä minä nyt tätä toistelen. Otetaan realiteetit realiteetteinä. Se on seuraavaksi vuorossa sinä, minä tai Hentun Liisa. Näin on, eipä kierrellä. 

Nyt puhunkin elokuvasta. Lempiaiheeni, you know.... Elokuva oli todella poikkeava hollywoodilaisesta. Se meni katsojan iholle. Ei ollut musiikkia ennenkuin elokuvan tapahtuman mukaan piti olla musiikkia. Lähikuvat, viivyttely, kaikesta välittyi se tunnelma. Elämä on pysähtynyt, ei ole enää mitään. Katsojat pistetään tiedostamaan se fiilis, elämään se tunnelma. Tajuamaan, että siinä se oli noiden ihmisten elämä.

Ei oikeastaan pitäisi tuollaisia elokuvia mennä katsomaan, vaikka esitys olisi kuinka hyvä ja todentuntoinen. Kun tähän vanhenemiseen törmää koko ajan ja ihan joka paikassa, kaikkeen siihen negatiiviseen, mitä se tuo tullessaan. Jokaisen päivän lehti huutaa vanhusten hoidosta, sairauksista, dementiasta, eläkkeiden pienuudesta, muistuttaa tästä kaameasta kohtalosta: olet vanha, tulet vanhemmaksi, rypistyt rusinaksi, jalat pettää, kädet pettää, silmät, korvat, keuhkot, suolet... jne jne. Tuskinpa sinulla on niin hyvä onni, että saat lähteä saappaat jalassa. Ethän koskaan lotossakaan voittanut. Miksi sitten tieten tahtoen mennään kärvistelemään elokuvateatteriin toisten elämää? Hyvien roolisuoritusten takia, sykähdyttävien, hiljaiseloa huokuvien kuvien takia? 

Mutta elämyshän se elokuva oli, on se myönnettävä. 

Näitä ranskalaisia tulee aina silloin tällöin, jos viimeksi tätä Untouchables (nimi englanniks, mut älä välitä) -nimistä et oo nähnyt, niin kannattais ehkä vuokrata... Ja hyvältä vaikuttaa myös uusin: Dans la maison. 

15. maalis, 2013

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...