Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Suomi-iskelmää läpikäyvä ohjelmasarja - Teemalla jälleen - nostaa esiin nostalgisia muistoja. Joku haastateltava mietti, miten vahvasti musiikki meihin vaikuttaa. Tottahan se on, ei tarvitse kovin pitkään kenenkään muistella. Aina on joku kappale, sanat ja musiikki, jolla on juuri sinulle jotain erityistä sanottavaa. Eikä se välttämättä ole sellaista parempien piirien musiikkia, jota suuri orkesteri soittaa pörröpäisen kapellimestarin tempoessa tahtia hikipäässä. Vaan ihan tätä mollattua suomi-iskelmää. Toivo Kärkeä, Pave Maijasta, Juha Watt Vainiota, Rauli Padding Somerjokea...(ja sovitus Nacke Johansson).

Minun äitini ei välittänyt ollenkaan kevyestä  musiikista, ei ollenkaan  (mitä nyt vähän niistä saksalaisista schlagereista tai kotimaisistakin sota-ajan lauluista), mutta niinpä vaan tykästyi vanhoilla päivillään Katri-Helenan "Anna mulle tähtitaivas, anna valo elämään"-kappaleeseen, kun siinä oli se sanoma, jota hän tarvitsi juuri siinä elämänvaiheessa. Itselläni sellaisia kappaleita on monta monituista. Monet niin henkilökohtaisia, ettei sitä halua kertoa.

Joskus aikoja sitten, kun radiossa analysoitiin runoja, siellä kerrottiin kappaleesta "Killing me softly", nimenomaan sanoituksesta, runosta. Analysoija kiinnitti huomiomme sanojen moniulottuvuuteen: tulen huoneeseen, sinä laulat siellä, kerrot juuri minun elämästäni...Siihen, mitä kuulija silloin kokee. Laulun nainen olenkin minä, joka juuri kuuntelen tässä tätä Killing me softly...Se on iskelmän ydin yleensäkin. Tämä niiden laulujen sanoma on: tuntuu, että siinä puhutaan juuri minusta, meistä. Sanoittaja on tavoittanut muutamalla oikealla riimillä tunteiden ytimen. Eivät ne rakkauden, odotuksen, menetyksen, ikävän ja kaihon tunteet niin kovin monimuotoisia ole, samoista lähteistä pulppuavat syräveret sekä sinulla että minulla. Ne raastavimmat tunteet tai surumielisen hiljaiset mietteet. Ihmisiltä puuttuvat sanat, niitä ei ole tai niitä ei saa kakistettua ulos. Sitä vain ei kertakaikkiaan pysty ilmaisemaan tunteitaan. Liikutus saa vallan, ei voi ääneen sanoa, ei sille, jolle pitäisi/olisi pitänyt, ei ulkopuoliselle. Pokka pettää, arkisesti sanottuna. Laulaja sanoo sen puolestasi, sävel myötäilee. Pelkkänä runona se ei  tavoittaisi meitä samalla tavalla. Mitä jos ei olisi musiikkia: radiosta tulisi laulujen sijasta runoja? Voi luoja, kauankohan me sitä jaksettaisiin kuunnella! Siihenhän pitäisi oikein syventyä! Mutta kun tulee laulu, musiikki on se, joka syöttää meille ne sanat.

Illan päätteeksi katsottiin vielä (Kummelien) Heikki Silvennoista. Ei siinä paljon Gigantin mainokset tulleet mieleen, kun poika lauloi ja pisteli tosissaan kitaralla. Tunnelma konserttipaikassa oli intiimi, esiintyjät selvästi elivät musiikkiaan.  Yleisö nyt ei sen kummemmin reagoinut, kuinkas ne suomalaiset nyt osaisivat (kun ei niitä tunteita vaan saa ulos!)., mutta kyllä ne mukana olivat, kasvoista näki. - Miten antoisaa kuunnella musiikkia, johon esitävät panostavat koko minänsä! 

Ei mitään henkilökohtaista, pois se minusta. Eihän se sovi. Mutta monta on kaihomielen säveltä ja sanoitusta kirvoittamassa kyyneliä sopivalla hetkellä (mm. se Kaija Koon: Ei yksi pääsky kesää tee.) Mutta jos kuitenkin sen verran: ajettiin Kalifornian vuoristossa, Pieter sanoi (kuulinkohan oikein?): "Tässä on se, mitä minä ajattelen". Hän pisti cd:n soimaan, kovaäänisistä alkoi tulvia Ricky Nelsonin ääni: "There never be anyone else but you for me...". Subarun kattoluukusta näkyi sininen taivas, minulla oli tippa silmässä. 

11. maalis, 2013

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...