Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Oppikoulussa alkoi historia. Ekalla tai tokalla. Luin läksyt, ymmärsin lukemani mutta opettaja oli toista mieltä. En ollut ymmärtänyt mitään. Seuraavaksi vuodeksi tämä maikka sai kutsun /tai itse haki) Helsingin normaalikouluun, mutta siemen oli jo kylvetty: Kuka tarvitsee historiaa ja mihin? Nyt on nyt ja eilen oli eilen! Kuka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään.

Pojanpojalla on numerot siinä kympin ja ysiplussan välillä paitsi uskonto. Seiskaa pukkaa. No, kun se on historiaa, eikä historia vähempää vois kiinnostaa. "Nyt on nyt ja eilen oli eilen!" täräyttää poika ihan muina miehinä.

Minä opin läksyni jo vuosikymmeniä sitten, kun pojanpojan isoisä läksytti minua intomielisesti historian autuaaksitekevästä voimasta. Siis siitä, että ilman historiaa me emme ole mitään, ilman historian ymmärrystä ja tietämystä me poljemme paikallamme, oman aikamme tapahtumista vedetyt johtopäätökset ontuvat pahasti, tulevaisuuden ennustaminen on tavallista vaikeampaa (ainahan se vaikeaa on, tiesivät jo entiset presidentit). Yritin inistä, että nyt on nyt ja eilen oli eilen...Ei se ottanut kuuleviin korviinsakaan.

Miten vähän tiedänkään esimerkiksi oman maamme historiasta! Ihan liian vähän. Ja euroopankin historia tulee palasina sieltä ja täältä. Eniten on sitä Pyöreän pöydän kamaa ja Robin Hoodia. Siis satuolehtoja. Ranskan vallankumousta ja ehkä Kolmikymmenvuotista sotaa. Tai jos ei edes sillä tässä briljeeraisi.

Olin hiljattain katsomassa Anna Kareninaa. Rouvan kanssa, joka oli asunut koko aikuisikäsnä Kanadassa. Tolstoi oli tuntematon. Arvio oli, että ihan mukavaa oli nähdä, miten se historia meni, mitä tapahtui. Minulle filmi oli aivan fantastisesti kuvitettu klassikko. Koska tarina oli tuttu ja jotkut filmitoteutuksetkin (niitä on tainnut olla jo 14 ellen väärin muista), niin juuri tämä toteutustapa toi kertomukseen jotain uutta, kuvitti historiankin ihan uudeksi. Esitys, joka oli teatteria alusta loppuun. Ja silti kertoi siitä ajasta. - Mutta kotiintullessa ajattelin taas historian merkitystä. Kuinka paljon enemmän minä sainkaan irti filmistä: Tolstoin romaanista, ajan kuvauksesta, sen ajan yhteiskunnasta verrattuna omaamme, näyttämötaiteesta, elokuvataiteesta, oman aikamme toteutuksesta verrattuna vaikkapa mustavalkoiseen Greta Garbo-filmiin Ilman historiaa, sitä tsaarinaikaista tai edes omaani, 50-60-luvun koulua, tämäkin elokuva on ihan toinen. Ei avaudu.

Tänään tuli TV:stä dokumentti Afganistanista.  Khaleil Husseinin (tai sinnepäin, ei nuo ulkomaiset nimet tahdo tarttua) kirjat Tuhat loistavaa aurinkoa ja Leijapoika kuvaavat sitä maata uskomattoman elävästi moninkertasine muutoksineen. Mutta nähty täydentää luettua hienosti, kuvasta tulee täydempi. Sen voi voittaa vaan itse paikalla olo. Historiaakaan et ole voinut itse elää, mutta luettu (aikakirjoista ja romaaneista) ja filmiksi kuviteltu, yksilöiden tarina, siitä saat kuvan.

Teatterissa meni Kristina från Duvemåla. Vain teatterikappale, musikaali Viktor Mobergin Maastamuuttajat- kirjojen pohjalta. Mutta, oh. En nyt puhu laulajista, en musiikista enkä lavasteista, joista kaikista riittäisi omissa sarjoissaan puhetta pitkäksi aikaa, vaan puhun historiasta. Miten sitä lähdettiin, Ruotsista ja Suomesta, koko Euroopasta. Rohkeasti päin uutta ja ennen kokematonta. Vieraaseen maahan, vieraan kielen pariin. Liikuttavaa, itkettävää. Niinkuin musikaalikin sanoo, nyt se on meille vain osa legendaa.

Historiaa. Kun tiedät kaiken tai tiedät edes miten valtiot sijaitsevat kartalla (kuinka sen ikinä voisi oppia?), osaat edes tärkeimmät jutut ensimmäisestä ja toisesta maailmansodasta, ns. kylmästä sodasta, nin tilanne alkaa olla hallinnassa. Opi vielä vähän -elokuvat auttavat - viimeisistä kymmenistä vuosista, missä mentiin poliittisesti tai kulttuurisesti. Ja miten pystyt sijoittamaan itsesi tällä kartalla ja omalla aikajanallasi.

Eilen oli eilen ja nyt on se, mitä se eilinen antoi. Huominen on sitä, mitä opimme eilisestä.

8. maalis, 2013

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...