Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Viime vuonna TV hössötti  ohjelmasta "Elämä pelissä". Tänä vuonna se tuli samaan aikaan kuin kakkoselta lasten ohjelmat. En olisi edes huomannut, eikä sitä mitenkään erityisesti mainostettu (huokaus: taas sama juttu: mainonta, mainonta!) Meidän talossa asuu yksi asiantuntijoista, siis melkein julkkis (viime vuodelta ainakin). Siksi minä siis katselin joitakin osioita jälkikäteen netistä. Huomasin, että voi myös itse osallistua, tilata "valmennuksen" sähköpostiin. Niinpä siis toimeen! Katsotaan, miten käy! Tilauksessa piti määritellä enintään kaksi (tai kolme) osa-aluetta elämässä, jossa pyyhkii vähän kehnommin. Enempää ei voinut ottaa, joten yhdistelmähuonouksia ei noteerata. Joko laihdutat tai haluat kohottaa fyysistä kuntoasi. Joko opettelet hallitsemaan hermojasi tai hillitsemään himojasi, vai mitenkä se oli? Joko haet unettomuuteesi jonkun simsalabimin tai addiktioihisi jonkun abrakadabran. Katselin valikoimaa ja jo siinä tökki. Valitsin jonkun ihmissuhdehoidon ja unettomuuden. Kun en kuitenkaan jaksaisi sitä "tee kymmenen kertaa suorin käsin punnerrus ja sata kertaa penkille nousu". Nyt sieltä pukkaa ohjetta noihin valitsemiini.

Nukkumisesta: mene joka ilta nukkumaan, kun väsyttää. Nuku rauhallisesti. Kun heräät, tiedät, paljonko unta tarvitset. Toista tämä kolmena iltana peräkkäin. Jotain tämän suuntaista neuvottiin. Ja että ei pidä vatvoa huolia. Pitää sopia itsensä kanssa, että huolia vatvon klo 17-18. Jos jotain huolestuttavaa nousee päähän, sano itsellesi, että nyt ei ole aika, palaa asiaan klo 18! Seuraavassa suora lainaus ohjeista:

"Tavallisesti huolien vatvominen ei ole hyödyllistä, sillä se synnyttää negatiivista suhtautumista, pessimismiä ja surullisuutta ja voi johtaa liialliseen syömiseen ja juomiseen. Huolien vatvominen on haitallista, sillä se saa edessä olevan ongelman näyttämään ylivoimaiselta ja ratkeamattomalta ja motivaatio ratkaisujen etsimiseen vähenee. Huolien vatvomien haittaa keskittymistä ja aloitekykyäkin. Se voi myös heikentää itseluottamusta ja ongelmien ratkontakykyä."

Ohoh, jos olisin tiennyt, että unettomuuden voittaminen on noin helppoa, olisin tehnyt sen jo ajat sitten. Onneks oli nuo neuvot lähellä!

Ja sitten parisuhteesta:

"Jos parisuhteessanne on erimielisyyksiä, mielessäsi saattaa pyöriä kielteisiä ajatuksia puolisostasi. Kielteiset ajatukset eivät ole vaarallisia, koska ne ovat VAIN ajatuksia. Niitä emme voi ikinä täysin hallita. Voimme vaikuttaa ainoastaan siihen, miten käyttäydymme.

Harjoite: Sopikaa jokin uusi konkreettinen alue, jossa suhtaudutte toisiinne uudella tavalla. Sopikaa, että tämä on ”pyhä alue”, jossa toista ei saa loukata.

Ota myös käyttöön uusia ystävällisiä eleitä viime viikolla tekemältäsi listalta."

Joopa joo. Mitä, jos se TOINEN ei halua mitään uusia alueita? 

Huom, lukijat: Pieter käyttäytyy tätä nykyä kuin mikäkin ala-asteen mallioppilas, mulla on ollut siihen ihan omat opit...

Koko Elämä pelissä valmennus on kuin Tarantinon Pulp Fictionista. Kun takapenkkiläisen pää ammutaan tohjoksi, suurin ongelma on, miten auto saadaan puhtaaksi. Hätiin pyydetään Mr Wolff (tässä tapauksessa Harvey Keitel), hänet hälytetään kesken juhlien siivoamaan. Hän saapuu smokissaan ja pistää autossa ampumisoperaation suorittaneet kaverit töihin. Mr Wolff sanoo: rätti käteen, vettä sankoon, puhdistusainetta ja se on siinä. Kaverit ovat iki-kiitollisia avusta. Mr Wolff istuskelee kahvilla talon isännän luona, kun kaverit puurtavat pihalle parkkeeratun auton parissa. Ja puhdasta tulee.

Jos olet kohdannut vääryyttä (ei kai sitä sellaista ole tullut tielle?), tärkeintä on anteeksianto. Mieti siis, miten antaisit anteeksi. Tai mieti, millä sanoin vähättelet eteesi osunutta kaltoin kohtelua ja päästät siitä irti. Mitä sanoja käytät.

Terapia on tarpeen. On olemassa esim sellainen kuin tukinet. fi (ehkä osoite meni suunilleen noin), sinne saat pulputtaa omat traumasi ja murheesi ja vastaus tulee räätälöitynä, kuin olisit ollut istumassa jotakuta vastapäätä (tietää nimimerkki "Kokemusta on".) Jostain luin, että on muutakin nettiterapiaa olemassa. Eikä maksa mitään. Terapiassa on hyvä puhua asiansa. Katsoitko "Terapiassa"-sarjaa? Tuli viime talvena. Mielestäni mahtava. Jo noista sarjan muutamien henkilöiden terapioista sitä tajusi, että ihmisillä on niin paljon yhteistä, ongelmilla on laaja variaatio, mutta lopultakin pienin yhteinen nimittäjä löytyy aika läheltä.

Mutta "Elämä pelissä"-nettiterapia on aivan liian ylimalkainen ja persoonaton.Pitihän se jo tietää. MOT. 

4. helmi, 2013

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...