Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Leppävaaran seurakunta lähestyi upealla esitteellä. Viimeiselle sivulle L:vaaran srk on painattanut referaatin: "Minä oivalsin, että kaikki, minä Jumala tekee, pysyy ikuisesti. Siihen ei ole lisäämistä eikä siitä ole vähentämistä." Tarkoittaa siis mitä? Hieno lause, vaikuttava, mutta... Että Jumala olisi luonut maailman, levännyt sitten seitsemäntenä päivänä. Ja päivä olisi se tavallinen 24 tuntia jne. Ja mistähän tämä alkuperäinen Raamatun vanhan testamentin kirjoittaja olisi tämän tiedon repäissyt?

Eli mistä mahtaa tämä tällainen srk:n esitteessä olevan viisaus olla peräisin? Sitä ei esitteessä kerrota. Ehkäpä siitä Raamatusta, who knows. Tänään luin myös Hesarin Nytista aika monta lausetta, jotka olivat samaisesta kirjasta ja joiden sanomisten todistettiin olevan ristiriidassa keskenään. Saman kirjan lauseiden! Esim, että Jumala sanoi: tulkoon valkeus. Mutta neljäntenä päivänä hän loi tähdet ja auringon. Eli kuuko lie valaissut aiemmin. Raamatun mukaan siis toinen käsi ei tiedä, mitä toinen tekee.

Echart Tollen kirja "Uusi Maa" kertoo ja TODISTAA, että kaikki uskonnot, mitkä hyvänsä muslimit, kristityt, juutalaiset, hindut ja buddhalaiset, ovat samaa ja "oikeassa"  siihen asti, kun on kysymys hengestä, henkisyydestä. Sitten astuvat kuvaan säännöt, lait, hallinto, hierarkiat. Siihen romahtaa koko idea, niinkuin aina ennenkin. Kommunismissa, kristillisyydessä, islamilaisuudessa jne.

Pieter puolestaan luki tänään lehdestään valistusajan valtiomiehen ja kirjailijan, Michael de  Montaignen viisauden: "Ihminen ei ole osannut tehdä edes matoa, mutta on pystynyt luomaan tusinoittain jumalia."  Nyt-liitteestä peräisin (em. ateismia käsitelleestä artikkelista) on tämäkin hieno  oivallus: "Tiede lennättää meidät kuuhun, mutta usko lennättää meidät päin seiniä!"  Ehkä sananmuoto ei ollut ihan näin, mutta ajatus oli.  

Viime aikoina tunnutaan kirjoitetun aika paljon uskosta ja uskonnosta. Lempiaiheestani. NYT:issä em.  "Jumalaa ei ole"-artikkelin eräänä väliotsikkona oli: "Mistä löytyisi uskovainen, jonka usko rakoilisi järkiperusteluista?" Eihän sellaista löydy. Joskus joku lestadiolaisista tai vastaavista paenneista kertoo tarinaansa. Harvinaiset. Rohkelikot. Hylätyt. Mutta yleensä tuntuu olevan uskovaisten keskuudessa totuus se, mitä Raamattu kertoo. Vääristymineen, taruineen, harhoineen. Kun on aina ollut näin, jo kaksi tuhatta vuotta, niin olkoon näin edelleenkin. Totuudesta viis. Tunnettuahan on, että jos jotain on pidetty totuutena aina, niin sitä pidettäköön totuutena tästä eteenkinpäin. Muu olisi liian vaivalloista.

Dosentti Kari Kuula (on myös pappi) on juuri julkaissut kirjan "Kotona kristinuskossa", jossa hän arvostelee Raamattua monelta kantilta. Mm. siitä, että se on hajanainen kokoelma kirjoituksia jossa on myös väärää tietoa ja moraalisisesti arveluttavaa aineistoa. Silti sitä käytetään käsikirjana. Sovitusoppi, neitseestä syntyminen, kolminaisuusoppi. Aikamoista...

Uskomisessa on monta eri tasoa. Minä itse uskon luontoon, luonnon logiikkaan. Luonnon tasapainoon ja viisauteen. Uskon, että fyysisen elämän sammumisesta on vain silmänräpäyksen verran siihen, kun tajuamme elämän jatkuvan etiäpäin.

Mutta uskokoon kukin mihin haluaa.  Raamatun sanoin: jokainen tulkoon autuaaksi uskollaan. Jes. Mutta kunpa jokainen myös tajuaisi sen, että minun uskoni on minun ja sinun on sinun. En voi aseella pakottaa sinua uskomaan samaan kuin minä, enkä kumartamaan minun jumalaani. Eikä Jumalaa voi loukata, koska Jumala ei ainakaan taatusti ole ihmisen kaltainen olento, joka pimahtaa siitä tai tästä. Sitäpaitsi usko on vain uskoa, uskomista, ei tietoa.

PS. Napauta alla olevaa yleiskuva-sanaa, niin saat näkyviin luettelon kaikista blogi-merkinnöistä

13. tammi, 2013

3

Hesse 15.01.2013 17:59

Meillä on yksi elämä elettävänä, yksi planeetta asuttavana, yksi ihmiskunta isänmaana ja yksi tiede oppaana. Tässä on yksinkertaiset humanistisen elämisen raami

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...