Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

On ihmisiä, jotka valittavat aina ja kaikesta. Eräs työyhteisössään tunnettu kaikestavalittaja oli jo laittanut päivityksen facebook-sivustolleen Putouksen urpo-sketsin hahmosta, palkatusta valittajasta työpaikalla: tällainen pitäisi meilläkin olla! Ei siis itse huomannut, että sellainen oli jo siellä: hän itse. - Ai jaa, minuako nyt ajattelitte? Joo, huomasin heti!  Ei, en se minä ollut, minähän en ole töissä ollut enää moneen aikaan. Muuten vaan intoudun valittamaan -ihan harrastuksesta - aina silloin tällöin.  Viimeksi siitä, että aika kuluu alta pois, ihan huomaamatta, kuolema kolkuttaa, eikä mitään tässä vielä ole ehtinyt! 

Ja kun nyt tuli mainituksi, aika on riittävän hyvä syy valittaa myös nyt. Ei ole tarpeeksi tunteja päivässä. Ovat vähentäneet niitä. Viisas tyttäreni muistutti, että aika on nopeutunut. Olen yhtä mieltä. Aika on nopeutunut, muuten olisi vuorokaudessa riittävästi tunteja nukkumiseen 8 h, ruoanlaittoon ja syömiseen: 4 h, uutisiin, dokumentteihin ja päivän elokuvaan: 4 h, ulkoiluun 2 h, pyykinpesuun/siivoukseen/kaikenlaiseen epämääräiseen : 2 h,  puheluihin/vierailuihin/e-maileihin 2 h, kaupassakäyntiin 2 h, LUKEMISEEN 10 h. Mutta ei vaan ole, jossakin tökkii!!! - Ennen vanhaan ne tekivät saippuatkin itse, parsittiin sukat ja lapaset, neulottiin niitä lisää (kun villat oli ensin karstattu ja langat kehrätty), liekutettiin lapset ja pestiin pyllyt ja kakkavaipat kaivosta nostetussa ja liedellä lämmitetyssä vedessä, luututtiin lattiat ja myrkytetttiin nurkat torakoilta ja luteilta (ai niin, luteet vaativat hetekoita), juostiin torit, haettiin lihat suola-astiasta, kuorittiin porkkanat, sipulit, lantut ja potut, laitettiin tulet hellaan sekä uuniin ja leivottiin kohonnut taikina leiviksi ja vehnäsiksi. Naapurin akan/rouvan kanssa keitettiin sumpit, pestiin pyykit lipeässä, huuhdeltiin avannossa, kerrottiin lähipiirin juorut. Ja aika riitti! Ainoa, mikä ei ollut kortilla, oli aika.

Nyt on. Ei ehdi. Ei kertakaikkiaan ehdi mitään.

En ymmärrä, miten pystyin käymään töissä. Ne kaikki kolmekymmentäviisi vuotta? Tekemään lapset ja kasvattamaan ne, viemään hoitoon, hakemaan ne sieltä, harrastamaan sitä sun tätä, lukemaan, kirjoittamaan, ompelemaan, kutsumaan vieraita, käymään kylässä ja olemaan töissä, joka vaati ylitöitä, matkustamista, olemaan liitossa, jossa se toinenkin osapuoli kävi töissä ja matkusti ja harrasti. Miten ihmeessä me exän kanssa ikinä selvittiin arjesta?

Ja nyt istun tässä ja turhaudun, kun en ehdi lukea edes tuota rakasta Hesariani! Pitäisi ajatella jotain tästä uudesta tabloid-koosta. Sanonpa vaan, että entinen oli parempi. Henkilökohtainen kantani toki, enhän lue lehteäni junassa. Ymmärrän junalukijoitakin toki, nauttikaa tabloidistanne, easyreaders! Mutta minä itken niitä vanhoja hyviä aikoja, jolloin saatoin levittää lehden aamiaispöydälle (Pieterhän lukee lehteään, Volks Krant'ia, läppäriltään, ei vaadi tilaa!) ja nähdä koko ison aukeaman otsikot siinä samassa! 

Ei ehdi lehteä, saati sitten kirjoja. Kirjoja on kesken muutama. Kolme HYVÄÄ romaania (ihana Cecilia Samartinin Nora & Alicia sekä pari muuta) ja sitten on Echart Tollen Uusi Maa, josta poika on puhunut paljon. Puhui siitä sen verran vaikuttavasti, että oli pakko tilata se Bookplussasta. Nyt olen aivan menetetty. Joka aamu ajattelen, että nyt haluan käyttää koko päivän filosofi Tollen kanssa, mutta sitten pyykitupa vaatii, aamiaispöytä vaatii, Waya vaatii, puhelin vaatii, naapuri vaatii...Echart Tolle (Havahtuminen, muistat kirjan varmaan?) puhuu egosta ja minusta (siis sinusta). Vaikeasti ja helposti. Saa minut toivottavasti vähitellen tajuamaan, että aika on se mikä on, riittää mihin riittää. Minä olen minä tämän kuoren alla, tämän elämän sisällä, minä en ole omistamani tavarat, rahat, jotka olen hävinnyt sille hiivatin muijalle, en ole muistoni enkä kokemukseni, en hyvät enkä huonot. Minä olen se, joka tarkkailee. Se, joka ei arvostele, eikä luokittele, se, joka vain havannoi.

Joskus jaksoin ajatella, että elämä on kuin elokuvaa. Minä olen näyttelijä, jolle ohjaaja ei ole halunnut paljastaa, mitä seuraavaksi tulee. Improvisointia siis! Jännityksellä odotan, mitä seuraava ruutu tuo tullessaan. Monta kertaa juoni on kääntynyt huonoon suuntaan, enkä oikein loputtomasti  jaksaisi odottaa jotain hyvää, sitä lottovoittoa. (Älä nyt vaan ymmärrä, että puhuisin rahasta. Sekään ei olisi pahasta, mutta ei tärkeintä!)

Oikeastaan Eckhart Tolle opettaa, ettei ole syytä valittaa mistään. Ei yhtään mistään, olitpa sitten köyhä, rikas tai talonpoika, varas. Sinun todellinen minäsi on kaiken maallisen ulkopuolella, sinun todellinen minäsi ei ole ruma eikä kaunis, ei laiha eikä lihava, todelliselle sinulle ei merkitse mitään se, oletko vararikossa tai miljonääri. Vaikeaa ja helppoa, mutta ymmärrettävää, kun kirjan lukee hitaasti ja huolella. Tolle sanoo, ettei ole oikein eikä väärin omistaa tai olla kateellinen toisen omistamisista. Se nyt vain on niin egoa! Ja ego on se, jonka läpi ja ulkopuolelle pitää nähdä. Sieltä löytyy se todellinen onni.

Uskon, että näin on. 

Kun nahkurin orsilla tavataan, mitä meillä on? Meillä on esitettävänä se minämme, joka antoi itsensä, välitti ja oli rehellinen itselleen ja toisille. Se, joka rakasti.

13. tammi, 2013

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...