Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Siitä Umayya Abu-Hannan kahden sivun jutusta Hesarissa on riittänyt sitten mielipidettä! Kauhistellaan täällä vallitsevaa rasismia tai ollaan sitä mieltä, että nyt Umayya liioittelee ja yliampuu. Valmista vastausta ei ole, ei ikinä ole tämän tapaisiin juttuihin. Asia on niin henkilökohtainen: miten sinä otat nämä rasismi-jutut sivullisena tai kohteena.

Lapsena Kuopiossa ei koskaan nähty mustaa miestä ja jos olisi nähty, olis kuiskailtu salaa: neekeri. Ilman mitään arvoarvostelmia. Neekeri ihan siinä missä punanahka tai viirusilmä tai valkolainen. Yleisnimiä ovat myös (ikävä kyllä) rättipää tai vinkuintiaani. Minä kuulun niihin valkolaisiin. Useinhan me valkoiset toisaalta ollaan punakoita finninaamoja. (Ja olet varmaan kuullut ja mahdollisesti omakohtaisestikin kokenut, että ruskettunut läski näyttää kauniimmalta kuin valkoinen ihra!) - Mutta vakavasti otettuna oikea nimitys on se, joka ei loukkaa. Ja silloin lähdetään kuulijan ehdoilla. Jos minulle sanotaan, että olet aika läski, loukkaannun. Pitäkööt mölyt mahassaan, mokoma homo/asshole/idiootti/saatanan ämmä (tai äijä).

Muistelen, olenko ihan väärässä, että tämä Umayya aikoinaan oli aikamoinen tosikko (TV.ssä moneen kertaan), jotkut kutsui juuri tätä alatyyppiä femakoksikin. Pois se minusta. Nyt, kun sanon tosikko, en tarkoita, etteikö hänellä varmasti olisi ollut huumorintajua. Mutta raja tuli vaan eri kohdassa vastaan, hiukan niinkuin esim. Lenitalla. Aikaisemmin kuin minulla. Johtuiko siitä, että olen valkolainen?

Eikö kuitenkin olisi Suomi ollut hyvä maa myös hänen mustalle lapselleen? Jos nyt jotkut vanhat ihmiset tai asiaan vihkiytyneet liivijengiläiset jotain huutelevat, so what? Ne huutelevat myös monille muille vähemmistöjen edustajille.

Nuorena rouvana ollessani naapurustossa asusti joko adoptiolapsena tai huostaan otettuna musta teini vanhemman naisihmisen hoivissa. Meissä hän aiheutti vain pohdintoja: toivottavasti poika selviää, eikä kukaan kiusaa. Tsemppiä sulle nuori mies!

Mutta nyt Umayyaan. Hollannin populistipuolueen karismaattinen johtaja, professori Pim Fortuyn jo aikoinaan 2000-luvun alussa toi esille sen vakavan ongelman, että Hollannissa on jo liian paljon maahanmuuttajia. Sallittakoon kaikille niille, jotka jo ovat asettuneet, jatkaa olemistaan ja sallittakoon perheet yhdistäää. Mutta ei enää lisää, tänne ei mahdu. Uudenmaan kokoinen maapläntti pullistelee jo ihmisistä, 17 miljoonaa. Ei enää lisää! Rajat kiinni, alstublieft! Please! Ja sitten juuri valintansa kynnyksellä Pim Fortuyn ammuttiin kadulle! (Hän olisi johtanut Eurooppaa viisaasti!)  Ennakkoluulottomassa, vapaassa Hollannissa! Geert Wilders jatkoi rajummalla otteella, mutta eihän hänellä ole  sellaista karismaa ja älykkyyttä kuin Pim Fortuynilla oli. Mikä menetys se olikaan!

Oli juuri Hollannissa eräänä uutisaiheena juttu, jossa marokkolaiskaksikko ajoi mopolla jonkun tädin sivuitse ja nyhtäisi tältä käsilaukun. Rouva kaatui maahan ja kuoli.  Ei se vielä mitään, ikävä kyllä tuollaista sattuu! Mutta annanhan olla, kaverit saatiin kiinni! Ja...annahan olla...kaverit joutuivat oikeuden eteen.Ja oikeus: kas!, totesi syytteet kuolemankuottamuksesta rauenneiksi, koska ei voitu ihan tarkasti todistaa, kumpi herroista ajoi kyseistä mopoa. Vähän niinkuin se Järvilehdon juttu. Sama se, kuka ajoi, kumpi tahansa olisi voinut ajaa ja samat oli päämäärät. Tekopyhää eritellä syyllistä tällaisissa tapauksissa. Molemmat olisivat voineet ajaa, molemmat ovat syyllisiä!

Oli miten oli, Hollannissa rikollisuus rehottaa. Mutta eikös se ole sitä samaa Suomessakin? Ja aika monessa Euroopan valtiossa. Hollannissa ihmiset ovat todella ystävällisiä, puhuvat kielillä, rakastavat juustojaan ja dyynejään. Ja krokettejaan! Ei se nyt todellakaan mikään unelmien ihmemaa ole, mutta varmaankaan siellä ei mustan lapsen perään enää huudella.

Rasisteja on kaikkialla. Ihmisiä, jotka eivät voi käsittää, että on yleensä olemassa toisen rotuisia (onko se sama Jumala nekin luonut?  Sellaisetkin? Ei voi olla totta, jokin erehdys...) ja että heillä on yhtäläiset oikeudet asuttaa tätä palloa. Ihmisiä, jotka kuvittelevat olevansa parempia ihonvärinsä perusteella. Viisaampia ja kauniinpia. Rasisteja saattaa olla enemmän niissä maissa, joissa kulttuuri on vielä nuorta, niinkuin esim. Suomessa. En tiedä, onko tilastoja. Tai rasisteja saattaa olla enenmmän niissä (länsi)maissa, joissa työttömyys on suurta.

Hollannissa on niin vanha siirtomaa(riisto)kulttuuri, että on totuttu monenvärisiin. Jaa, mutta eikös Jenkkilässäkin ole aina ollut monenvärisiä? Ja rasismi sen kun vaan kukoistaa! - Ei sitä rasismia pitkällä tähtäimellä pääse pakoon, Umayya! Erilaisuus on aina ongelma. Jos olet vammainen, ulkonäöltäsi poikkeava, jälkeenjäänyt, liian nuori, liian vanha, homo tai transu, saat olla onnellinen, jos selviät tämän elämän läpi kunnialla ja itsesi hyväksyen. Aina on joku, joka antaa ymmärtää, että et ole tervetullut tähän pihapiiriin leikkimään. Olet liian tumma, olet albiino, olet punatukkainen, liian lihava, läski suorastaan, anorektikko, itkupilli, huoranpenikka, äpärä, tyhmä, idiootti...

Umayya kertoi, että joku 80-vuotias NORMAALI täti oli sanonut lapselle: saatanan neekeri. - Jos sanoi näin, EI ollut normaali. Oli jälkeenjäänyt, oli altzheimerin pimentämä aggressiivinen ihminen. NORMAALI vanha nainen ei kiroile (minä itse saatan IHAN ääriolosuhteissa huokaista: voi himskatti!). Vanhoilla ihmisillä ennakkoluulot ovat tiukassa ja arvostelukyky sattaa pettää pahasti. Ei siitä pitäisi noin suivaantua, Umayya! Olisit odottanut, kun tyttäresi olisi varttunut ja lopulta ollut jossain tutkijatiimissä Polilla tai taiteentekijänä Aalto-ylipistossa.  Siellä ei ihonväri merkkaa yhtikäs mitään. Pelkästään se, mitä sinulla on korvien välissä.

Ja sinä, Umayyan pieni tytär Etelä-Afrikasta: äitisi taitaa olla aika napakka täti, impulsiivinen ja vähän tiukkapipo, salli mun sanoa! Sinä kuitenkin olisit voinut olla se, joka olisi kasvattanut meitä suomalaisia edelleen!

PS. Sivujen salat avautuvat vähitellen: jos napautat alhaalla olevaa YLEISKUVA-sanaa, saat esille kaikkien blogien otsikot, siitä voit valita, mitä haluat lukea.

6. tammi, 2013

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...