Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Lapsenlapselta on joulu pilalla, lopullisesti. Ehkä ei enää koskaan tule sitä oikeaa lapsuuden joulua ja hän on vasta kahdeksan. Nyyh.

Viime vuonna hänelle oli yritetty kertoa, että joulupukki on satuolento, ei mennyt läpi. Ihminen uskoo sitä mitä haluaa. Lapsi oli edelleen ihan vakuuttunut, että joulupukki on oikeasti olemassa. Tänä vuonna luokkatoverit ja äidin poikaystävän tytär olivat paljastaneet, ettei mitään joulupukkia ole olemassa, ne on vanhemmat ja sukulaiset, jotka niitä lahjoja antaa. Voimallisen protestin jälkeen lapsi oli pohtinut asiaa toisen ystävänsä kanssa. Tämäkin oli arvellut, ettei joulupukkia ole, koska hän oli nähnyt lahjoja vanhempiensa sängyn alla.

Soitin tänään aamulla lapselle ja kysyin, joko siellä on rauha maassa. Selitin, että nyt hän on tullut siihen ikään, johon jokainen lapsi vuorollaan tulee: tiedostamaan, ettei joulupukkia ihan sellaisenaan, konkreettisena olentoina, voi olla olemassa. "Jos isäsi olisi elossa, katsoistte nyt yhdessä Wikipediasta joulupukkiperinteen syntyhistorian. Sehän on niin, että meidän yhteiskunnan kristillistä perinnettä siinä kuvastetaan: itämään tietäjien kerrottiin tuoneen Jeesukselle lahjoja ja siitä se lienee lähtöisin." Sanoin vielä, että kun hän vastedes tekee lahjan vaikkapa äidilleen, hän voi kirjoittaa paketin päälle: Joulupukilta, eikä koskaan tarvitse paljastaa, että minulta se oli. Voi itsepäisesti pitää kiinni siitä, että lahja on Joulupukilta ja that's it! "Mutta me voidaan kyllä uskoa joulupukkiin, uskotaanhan me enkeleihinkin. Joulupukki on joulun henki, rauhan, hyvän tahdon ja antamisen symboli." 

Itse en muista, koska suomut putosivat silmiltäni ja tämä karmea totuus paljastui. Varmaan iso veli piti siitä huolen jo ajoissa. Mikään trauma se ei minulle ollut, ihan kuin olisin aina tajunnut, että eihän se ole järkevää, jos satuolentoihin uskoo. Siis mielikuvituksen puutetta jo pennusta alkaen. (Huokaus.)  

Itse en taida olla mikään jouluihminen sen paremmin kuin pääsiäis- tai juhannusihminenkään. Joulu vaan on jotenkin erilainen, tunteellisine lauluineen ja perinteineen. Hermostuneine tunnelmineen, joka vaan korostuu siitä, että kaikkialla toitotetaan enkeleitä ja Jeesus-lasta ja joulurauhaa. Tuhlausta ja ylensyöntiä. Snapseja, glögiä, punaviiniä. Tingeltangelia. Lapsuuden muistoja, jolloin kaikki oli pielessä kun kaikilla muilla oli (mukamas) hyvin. Joulu katkaisee (hyvin tai huonosti) pitkän, pimeän talven. Mutta miksi siihen on ahdettu niin valtavasti kaikkea, ennenkaikkea tunteita. Syyllisyyttä, itsesääliä, ikävää, huonoa omaatuntoa, rakkauden kaipuuta. Koko homma menee aina överiksi joltakin osin. Eli joulu, jos mikä voi ahdistaa ja rajusti. Jollei jo nyt aikuisena tajua, ettei siihen ole mitään syytä. Menneet ovat menneitä, tulevaisuudesta ei tiedä, kukaan ei pakota minua mihinkään. Ei tartte lähtee haudoille tai joulukirkkoon, kun ei haluta. Ei tartte ahmia kinkkua, lahjat kuuluvat lapsille, niitä en tarvitse antaa enkä saada. Nyt rauhotun. Nyt päätän olla jouluihminen, omalla tavallani.

Voin laittaa kynttilän pöydälle, avata suklaarasian, ottaa sieltä viisi, kuusi konvehtia, laittaa ne lautasliinalle pöydän reunalle, hakea keittiöstä lasillisen glögiä, panna joulu- cd:n soimaan tai katsella telkkarista lumiukkoa, rentoutua, ihailla konvehteja, nautiskella sitten niistä ja glögistä hitaasti. Rauhassa. Kaikessa rauhassa. Se on joulu, tässä ja nyt. 

23. joulu, 2012

0

Tarmo Wagner 30.12.2012 15:50

Surku! Toivottavasti joulun lumo ei hävinnyt. Itse kuulin asian äidiltäni (kun siskolle kerrottiin) ollessani neljä. Sitä pettymyksen määrää!. :) Tarmo Wagner

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...