Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Kun katselin Teemalta tämän, juuri parhaaksi valitun leffan, Hitchcokin Vertigon, en muuta voinut kriitikkojen valinnasta päätellä kuin että on ollut kyseessä huutoäänestys. Joukossa on taas jotain tiivistynyt, kukaan ei ole kehdannut asiantuntijan mainettaan saattaa kyseenalaiseksi, kun vierustoveri on pää punaisena huutanut tälle filmille ykköstilaa. Eihän sitä ole voinut olla sen huonompi, sen vähemmän taiteellinen. Että jos olisi vaikka halunnut ykköseksi Polkupyörävarkaan tai Elämäni koirana tai vaikka Mamma Mian (hui, sellaista nyt ei tietenkään ole ollut edes listalla!) tai Sound of Musicin. Tai Paholainen pukeutuu Pradaan, hei ja entäs vaikka tämä Tanssii susien kanssa? Noitahan löytyy.

Minun mielestäni tässä Vertigossa ei paljon muuta ollut hyvää kuin värit, James Stewartin ilmeet olivat yhtä yksioikoisia kuin Nicholas Cagella ja Kim Novakin kulmakarvat ansaitsisivat meikkauksen Oscarin. Idioottileffa, mitä suurta mystiikkaa siinä nyt muka oli? Alussa tolkutetaan puoli tuntia sitä korkeanpaikan kammoa, että hitainkin katsoja tajuaa, että siinähän se nyt on se juju. Ja sit kun ollaan siellä tornissa ja eletään loppukohtausta, eikö se jästi (ai joo, Harry Potteritkin on aika hyviä, eiks vaan?) tajua, että juuri tätä naistahan hän on rakastanut ja niin maar suudellut säällisesti jo monet kerrat, eikä sitä kaverin vaimoa. Sitä tädykkää hän ei tainnut koskaan todellisuudessa nähdäkään! Pitää sit kuitenkin päästää se lipsahtamaan otteestaan putoamaan, kun se nunna -täysin äänettömästi, kahisematta ja hengästymättä -oli kiivennyt sinne torniin heitä pelottelemaan! Surkea esitys. 

Yleensä nyt järjestää tällaisia äänestyksiä. Kysyä yli 800 kriitikolta ynnä muulta "asiantuntijalta", mikä nyt olis elokuvahistorian paras leffa. Mikä se olis se maailman paras sävellys? Mozartin pianokonsertti nro 21, vai Beethovenin yhdeksäs? Tai miten olisi Abban Dancing Queen tai Violeta Parran Gracias a la vida? Tai Läksin minä kesäyönä käymään,  suomalainen kansanlaulu. Stenka Rasin tai  America, America? 

Ihan ensiksi: maailmaan mahtuu loputtomasti hyviä ja huonoja elokuvia. Ja jos nyt ajatellaan, että käsitteelle "hyvä elokuva" voitaisiin edes määritella jotkut yhteisesti hyväksytyt kriteerit tai ainakin väljät raamit, niin niissäkin rajoissa makuasiat ovat makuasioita. Nytkö sitten enemmistö valitsisi juuri tämän? Ei mene jakeluun. Kyllä sen on täytynyt olla huutoäänestys. Esihuutajien kanssa on sovittu, että se on sitten tämä, joten antakaa palaa. Ääntä, ääntä! 

Aiemminkin olen ihmetellyt sitä, että 50-luvulla ja sitä vanhemmat leffat, ns. "arvostettujen" ohjaajien tekemät, saavat aina ne neljä, siisi tähteä. Pelkästään (elokuva)historian havinasta johtuen, olettaisin. Uusista leffoista oudoimmat ja pitkästyttävimmät saattavat yltää samalle tasolle. Nokkelimmat,  tunteellisimmat, hauskimmat ja viihdyttävimmät saavat harvoissa tapauksissa sen kolme, yleensä vain kaksi. Ykkösistä sentään olen yleensä arvostelijan kanssa samoilla linjoilla. 

Mutta siis, jos pysyttäisiin nyt kriitikkojen linjoilla: Vertigo on paras, Chaplinit tulee sitten ja  Tarantinon leffat, Kaurismäet ja Spedet sekä Pekka ja Pätkä-pätkät. Näin se varmaan jotenkin menis. 

Vai eksyinkö nyt jotenkin ihan? Minä kun en ole asiantuntija, minä olen vaan ihan tavallinen kuluttaja. 

16. joulu, 2012

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...