Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Oli joku otsake, jossa kerrottiin asiantuntijoiden erimielisyyksistä ferritiinistä. Siis ihmiskehon rautavarastoista. Että mitä haittaa on alhaisista arvoista tai liian korkeista. Ja onko koko ferritiini-puhe vain muoti-ilmiö vaiko ihan oikea ongelma.

Äiti keksi joskus muinaisina aikoina syyn minun kummalliseen väsymykseeni: "Jospa sinulla on sama kuin minulla: rautavarastot hupenevat ennenkuin se näkyy hemoglobiinissa." Sain ylipuhuttua lääkärin (luultavasti työterveyslääkäri) antamaan lähetteen labraan. Ja niinhän se oli: ferritiini alhainen: kunnon rautakuuri. Luultavasti neljä kuukautta tai puoli vuotta, ennen kuin hissukseen nousi.

Tuo mahdollinen periytyvyys ei ole tullut mieleeni, kun tytär on jo kuukausikaupalla valittanut värymystään, todellista rättiväsymystä, joka alkaa heti herättyä. Sitä, kun pitäisi sitä ja pitäisi tätä, mutta lysähtää vain sohvalle. Ja kun kuitenkin on ollut pakko kaiken aikaa tehdä jotain, hoitaa työt, koira, poika ja koti.Ja joogatunnit. Päätäkin särkee jatkuvasti. Pelottaa, kun isällään ja veljellään oli kasvain päässä. Että jos... Magneettikuvaus on tulossa. Ja kävi ilmi, että hänellä ferritiiniarvo oli 7, kuulema Ruotsissa annetaan jo suonensisäisesti rautaa, jos arvo laskee alle 30. En tiedä, pitääkö paikkansa, mutta arvo saa olla jopa 150. 

Nuo arvot. Itsellä kaikki todella hyvin, kun  taas ensi kerran pariin vuoteen mitattiin. Kolestrolit (huono ja kokonais-) olivat vähän koholla, tietenkin hoitaja jo alkoi kysellä, mitä mieltä olisin statiineista. No arvaat, etten mitenkään suosiollisesti suhtaudu. En ota. Lisäksi tiedän tai ainakin olen kuullut, että vanhemmalla iällä kolestroliarvot saavat olla vähän ohjerajojen ulkopuolella. Lieneekö tämäkään sitten totta vai ei. Mutta syön nyt uskollisesti jopa päivä sen parin leipäpalan päällä jotain kamalaa supermargariinia (maistuu todella suolattomalle ja nimenomaan margariinille, siis leivontamargariinille!) ja kulautan yhden pikkupullollisen Benecol-juomaa. Katsotaan sitten 3 kuukauden päästä, pitävätkö tuotteiden lupaukset kutinsa! Silloin otetaan mittaukset uusiks. 

Erikseen on sitten sydänjutut. Aloin kaivella omakannan kätköistä tietoja visiitistäni kardiologille, olin saanut lähetteen pari vuotta sitten, kun jossain terveyskeskuslääkärin tsekkauksessa oli kuulunut sivuääni. Katselin omakantaan kirjoitettua kuvausta (oudossa paikassa: lähetteet!), siinä oli jonkun kammion tuntemattomasta syystä aiheutunutta laajentumaa ja aortan ahtautumaa kysymysmerkillä. Jorvin kardiologi suosittelee sydänechoa. Sellaista ei ole otettu. Viimeaikoina on ollut pakko pysähtyä ylämäessä eikä pysty pitkään menemään vauhdilla tasaisellakaan. Niinpä muistutan tulevalla käynnilläni terveyskeskuslääkäriä tästä sydänlääkärin viestistä. Luulen, että siellä kukaan ei ole sitä edes lukenut...

Vanhuus ei tule yksin. 🤒

27. huhti, 2021

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...