Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Joo, avartaahan se, jos osaa pitää silmät ja korvat auki. Mutta kasvattaa myös hiilijalanjälkeä. Tänään luin lehdestä, että suomalaiset lentomatkustajat jättävät suhteessa väkilukuun suuremman hiilijalanjäljen kuin... oliko se  nyt keskimäärin tai kuin muuta pohjoismaalaiset. Onkos tuo nyt ihme, kun asutaan täällä kaukana pömpänperällä.

Pieterin sukulaiset (5 henkeä) lensivät taas Hollannista, KLM:llä on kuulema kompensoitu joka lento, 58 snt/ matkustaja. Lienee sama muillakin yhtiöillä. Mitä? Rahalla korvataan ilmaston saastuttamista? Kuulema sillä rahalla istutetaan puita hiilinieluksi. Sellainen kaiketi kelpaa meille ilmastosta huolestuneille. No, sitten he vuokrasivat auton ja ajoivat 400 km meidän mökille. Ja siitä sitten seuraavana aamuna  n. 900 km Saariselälle.Dieselillä. Paljonko se mahtaa lisätä hiilijalanjälkeä?

Minä menin junalla Ouluun, kävin katsomassa poikaa sairaalassa, ankeassa huoneessa, joka oli täynnä telinettä ja niistä roikkuvaa tippapussia. Pojalla oli menossa viimeiset päivät tässä laitoksessa. Kasvain päästä on kadonnut. Nyt on edessä kuntoutusjakso. Joku hoitaja oli käynyt siinä sanomassa, että tiesitkös käyneesi kuoleman rajalla. Niin, eihän se pojan huoneessa pahimpina hetkinä moneen kertaan käynyt teho-osaston henkilökunta sellaista tietenkään ollut kertonut -eikä kuulunutkaan kertoa.  Mutta nyt on siis kaikki hyvin.

Oulusta sitten hotelliyön jälkeen mökiltä tuleen Pieterin kyydissä Saariselälle. 

Saariselällä piti olla viimeiset ruskan värit, mutta ensimmäisenä aamuna heräsimme valkoiseen maailmaan. Lumi oli taas päässyt yllättämään Suomen. Eipä hätää, sää oli leuto ja lumi narisi mukavasti kengän alla. Kävimme Inarissakin, tutustumassa Siida-museoon,saamelaiskulttuuriin. Museo on hieno, mutta ei vedä vertoja Tarton kansallismuseolle, joka on paras näkemäni museo. Tarttoon kannattaa mennä ihan tämän museon takia. - Matkalaiset tekivät myös pikku pyrähdyksen (vaivaiset 350 km suuntaansa) Kirknäsiin Norjan ja Venäjän rajalle. Idyllinen, mutta moderni pikkukaupunki, jossa olen kerran päässyt käymään, joku 30 vuotta sitten.

Entäs muut lomalaiset? Tytär ja lapsenlapsi lensivät syntisen kauas, Vietnamiin. Mahtava matka, Ho-chi Minhin balsamoitu ruumis, Hanoi, Halongin lahden parinkymmenen hengen risteily runsaine ohjelmineen (lahti kuuluu olevan Unescon maailman perintökohteita), pikku kylä ihan pohjoisessa, 12 km vaellus sateessa ja mudassa, mahtavaa, unohtumatonta!

Mutta pistikö eräs ystäväni sittenkin paremmaksi, sitä hiilijalanjälkeä ajatellen? Hänen piti alunperin lentää Baltian maiden kautta  Etelä-Eurrooppaan,kohteeseen A  ja viettää siellä syysloma. Mutta tuli tärkeää tekemistä lännenpänä, kohteessa B, jonne hän sitten suuntasi sieltä Baltiasta. Mutta kun paluulento kohteesta A oli jo maksettu, hän lensikin sitten kohteesta B loppuviikoksi kohteeseen A ja sieltä sitten Amsterdamin kautta koti-Suomeen. Ristiin rastiin Eurooppaa. Kyllä siinä varmaan omatunto kolkutti.

22. loka, 2019

2

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...