Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

… ja siskonmakkaroita myy. Rikas herra se yöksi jää, kas vuokran se maksaa, on siinä yy.

Ritva Oksasen laulu, Bertholt Brechtin kabareesta. Tämä soi mielessäni, kun hilpeästi suunnistin Jumbon Stokkalle Hullulle päiville. Töihin. Myymään, en siskonmakkaroita vaan kosmetiikkaa.

Joitakin vuosia sitten olin freelancer-hommissa aina silloin tällöin esittelemässä samoja tuotteita. Nyt Nuxe-sarjaan on ilmestynyt paljon uutta, entistä luonnonmukaisempaa, jopa luomua.

Kälyni kysyi, josko minulle sopisi vaihteeksi tulla remmiin, kun heillä oli työvoimapulaa (kälynikin on jo eläkkeellä, mutta minkäs teet: silti se vanha firma tuntuu omalta, ”meiltä”.)

Ajattelin: voi ei, jalat ei kestä, väsyy, väsyyyyy. Ja se varvas, joka vihottelee. Mut avot, silti: tuleehan siitä muutama euro ja on Hullut Päivät, aika menee nopsaan. Tuli äkkiä fiilis, kiva, meen mukaan, katson, miltä se homma näyttää tänään. Siispä sanoin kälylle, ookoo, valmiina sotaan!

 

Minä olen hitaasti lämpenevä tyyppi. Nyt, kun oli neljä vuotta edellisestä kerrasta Jumbossa, muistanko, osaanko? Mutta yhtäkkiä kaikki olikin tuttua, vanhaa. Sisäänkäynti, ilmoittautuminen, kotoisaa, minähän tiedän, minähän osaan. Silloin ennen tuntui, että tää ei oo mua, mä en osaa. Nyt olikin sitten kuin kotiinsa olisi mennyt.

 

Myyntipöydällä oli meidän keskiviikon tuotteet: ne, jotka oli luvattu jo keltaisessa joka kotiin jaettavassa haamuvihkosessa ja ne, jotka olivat sitten yllärinä esittelypöydillä. Kilpailijan vastaavat tuotteet levisivät kauniina punavalkoisina rivistöinä siinä vieressä. Tuttu punavalkoinen niin monista superkalliista mainoksesta. Kiiltävällä paperilla, suosituimpien sarjafilmitähtien esitteleminä. Mahtavatkohan käyttää juuri sitä tai tätä tuotetta? Ai käyttävät? –Näinköhän…

 

Mikähän luovuuden piikki minuun iski juuri nyt, yhtäkkiä oli todella mukavaa esitellä Nuxea, kaikkea ihanaa uutta. Ihan kuin olisin sisäistänyt jotain uutta näinä poissaolon vuosina. Sarja on hyvä, sen takana voi seistä: eettisesti tuotettua, luonnonmukaista, jopa ihan luomua. Luomu on muotia, luonto on muotia. Monella on epäilys: mistähän nyt taas on kysymys, pitääkö sitä nyt yhtään mitään yleensä naamaansa laittaa, luonto hoitaa ilmankin. Hoitaa niin kuin hoitaa. Vettä vaan ja sillä hyvä. Mutta se ei ole näin! Ei ole. Ihminen on keksinyt pyörän. Ihminen on keksinyt antibiootit, silikonin, säilöntäaineet. Kehitys kehittyy, edistys edistyy. Ihminen on keksinyt television, elokuvat, höyrymoottorin. Käytetään näistä keksinnöistä kaikki se hyödyksemme, josta meillä on oikeasti hyötyä ja iloa. Ihanat kosmetiikan tuotteet, ihanat luonnontuotteet!

 

Joku taas näsäviisasteli suomi.24:ssä: ”Ettekö te nyt torvet lopultakin tajua, että ihon kautta mikään ei imeydy! Vain sisäisesti nautitut aineet vaikuttaa, ei muut.”

Jaa, että ei vain?

Vastasin hänelle: ”Siis ei voi tulla allergiaa iholle laitettavista tuotteista, ei hiusväreistä, ei nokkosen kosketuksesta? Ihan totta, ei vai?”. Käsittämättömän takapajuisia ajatuksia on joillakin. Eivätkö kengät näytä paremmilta plankattuina? Vai ovatko ne ehkä nauttineet jotain pillereitä”?

 

Neiti se seisoi myymälässä… Hullulla päivillä saa tuote-esittelijä olla aitiopaikalla seuraamassa sitä asiakkaiden kirjoa, joka siellä velloo. Kollegoiden kanssa on hauskoja keskusteluja, tänäänkin oli ihana herrahenkilö esittelemässä tuotettaan naapuri-tiskillään. Hän kyseli hyvin tarkkaan minulta, siltä ”varsinaiselta ekspertiltä”, yö- ja päivävoiteen eroa ja sitä miksi ryppyjen poisto on naisille niin tärkeää. Monta muutakin filosofista aihetta ehdimme käydä läpi samalla kuin hymyilimme kauniille asiakkaillemme ja esittelimme tuotteitamme tehdäksemme heistä entistä kauniimpia.

 

Mutta miksi me tarvitsemme niin paljon? Ostoskärry täynnä? Metsästitkö jotain tiettyä hyödykettä? Tarvitsiko sitä todella, vai valtasiko sinutkin ostovimma: kun halvalla saa…?

 

Mitä sitä voi olla mieltä, asiassa on niin monta puolta? Pyörät pyörii ja karvaani kulkee.

 

13. loka, 2012

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...