Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Nousin eilen junaan Leppävaaran asemalta, olin menossa stadiin. Vaunu oli tyhjä. Se oli näitä uusia hienoja supervaunuja, oma osastonsa lastenrattaille ja pyörätuoleille, mukavia looseja, väljää tilaa. Olin vaunussa yksin. Mäkkylästä vaunuun nousi nuori mies. Siistit vaatteet: farkut, pikkutakki, kauluspaita. Tukeva nahkalaukku, siinä olkaimeen kytkettynä magneettilukonavaaja. Poika oli siis jonkun firman luotettavaa henkilökuntaa. Musta nuori mies.

Nuori mies valitsi tyhjästä vaunusta mieluisimmaksi istumapaikakseen minun viereiseni penkin. Juuri niin, minun viereiseni paikan! Tyhjässä vaunussa. Minulla kihahtivat oitis adrenaliinit päähän. Muun ärtymyksen lisäksi huomasin oitis silleen, että nuori mies oli jättänyt suihkun väliin ehkä jo parina kolmenakin päivänä. Näytti kyllä siistiltä, kuten sanottu, mutta ei läpäissyt lähempää tarkastelua.

Mitä sinä olisit sanonut? Miten sinä olisit reagoinut? Noh, minun sieluni kirkui: mene mäkeen, älä tunge itseäs mun reviirille, eikö sun maassas perkele tällaista opeteta? (Opetetaanko meidänkään koulussa? Onko tarpeenkaan, eikö tämä asia oo nyt selvinnyt jo äidinmaidon lisäaineena?)

Nuori mies ei mitenkään muuten tungetellut, mutta epämiellyttävä haju oli läsnä koko ajan. Omia reaktiotani tarkkaillessa oli myös huomaavinani, että hänestä levisi jotain epämääräistä lämpöä. Ehkä se haju olikin vain hikoilemista, ehkä hän oli Mäkkylässä joutunut näyttämään kaikki Kipsoke Keinon sukujuuret junan perässä pinkoen ja nyt sitten hikeä pukkasi. En tiedä, mutta havaittava lämpö hänestä todellakin levisi.

Tarkkaillessa itseäni tulin siihen tulokseen, että pulssini oli kohonnut. Reviirin valtaamisesta, miehen nuoruudesta, ihon väristä, hajusta vai yleisestä ärtymyksestä johtuen.

Syteen tai saveen: toisen reviirille ei sovi tulla! Kerta kaikkiaan ei. Ja missä kulkeekaan reviirin raja? Se kulkee tilanteesta johtuen siinä, missä meikäläinen, tähän kulttuuriin syntynyt ja täällä kasvanut YMMÄRTÄÄ sen olevan.

Valimosta vaunuun tuli kolme keski-ikäistä soittajaa, jokaisella instrumenttikotelot kainalossaan. Jokainen vilkaisi meitä, minua ja mustaa miestä. Olettivat meidän olevan pari. Takuulla olettivat. Ja kun emme mustan miehen kansa vaihtaneet sanaankaan, olettivat, että siinä oli perheriita menossa. Mies luultavasti vaati uppiniskaista vaimoaan pukeutumaan burkhaan. (Huom, tämä vierustoverini ei näyttänyt somalilta, joten hänen mahdollisena vaimonaan olisin ehkä välttynyt muslimien ulkoisilta tunnusmerkeiltä). Ärtymykseni vain kasvoi, kun tiedostin oman statukseni ulkopuolisten silmissä. Jos vieressäni olisi istunut Kevin Costner tai George Clooney, enpä olisi pannut pahakseni. Juna olisi jopa voinut peruttaa ja hakea taas vähän lisää populaa edellisiltä asemalaitureilta, mutta tavallinen, musta, siisti, mutta haiseva musta mies. Se ei käy.

Onko eri kulttuureissa erilainen reviirituntemus? Jos asut kojussa tai peräti kadulla tai muuten vaan jollakin pienellä Telluksen tiheään asutulla tilkulla, onko kohteliaampaa asettua kanssaihmisen lähelle? Ettet näyttäisi tylyltä, etäiseltä, karttelevalta? Nähdäänkö se hyvänä? Pitäisi kysyä Kirstiltä tai Torstilta,  tai siis Siskolta ja Torstilta (pitikö sekin mennä muutamaan, perskule!)

Edesmennyt ystäväni, mäyräkoira Olga ei koskaan haukkunut. Paitsi metsässä, kun poimin marjoja tai sieniä. Silloin se vartioi reviiriämme. Se oli noin 50 metriä joka suuntaan, varjele, jos joku uskalsi sitä lähemmäksi! Sama vika Wayalla, intiaanikoirallamme. Muuten ei haukuta, mutta metsässä ilmoitetaan reviiri tunkeilijoille. Siis länsimaiset koiratkin tietävät asettaa ne reviirin rajat. Mitenkähän ne koirat siellä Afrikassa?

29. syys, 2012

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...