Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Olin tänään katsomassa Sofie Oksasen "Puhdistusta". Minulle se avautui kirjan kuvituksena, kuin olisin nähnyt sen jo sieluni silmin. Jotkut arvostelijat ovat takertuneet "tarpeettomaan väkivaltaan". Tarpeettomaan? Kirjan mukaan se oli näin ja elokuva vain toistaa sen, mitä oli. Siis tietenkin väkivalta on tarpeetonta, on aina ollut, mutta JOS se aika ja toiminta todellakin oli niin -ja tätä ei lie syytä epäillä-niin sitä ei pidä kaunistella ja piilotella vain siksi, että sitä on niin rumaa -hui, niin kauhean rumaa-katsella. Se väkivalta pitää kestää, itkeä ja katsoa. Pitää kestää se tukahdutettu itku katsomossa, se järkytys. Ne tunteet: minä en joutunut tuota kokemaan, onneksi Suomi säilyi itsenäisenä, voi rakas jumala, herra jeesus, auta! Ne vellovat tunteet. - Ja huom: kyse ei ole jostain rambosta tai mission-impossiblesta. Tämä on vain ihan iisiä dokumenttia fiktioksi muutettuna.

Sitten kuitenkin yksi aihe nousee ylitse muiden: petos. Rakkaus.Sisar rakasti sisarensa miestä  loputtomasti. Tämän täyttymättömän rakkautensa tähden sisar uhrasi oman sisarensa, petti, antoi ilmi.

Mutta sitäkinhän on tapahtunut kautta maailman, eikös esim Stasi ollut ujuttautunut joka kotiin Itä-Saksassa, et voinut luottaa sisareesi, vaimoosi, mieheesi, äitiisi. Pienimmästäkin syystä hän jo riensi poliisin pakeille juoruamaan sinusta. Samaa varmasti tapahtuu koko ajan monissa maissa. Ei varmaan saa edes ääneen arvella niitä maita ja kulttuureja, ettei saa varjoa niskaansa.

Leffasta vielä: uskomatonta, miten Liisi Tandefelt ja Laura Birn osasivat hienosti esittää samaa henkilöä. Luonne tuntui olevan täsmälleen sama nuorella ja vanhalla. Uskottavaa.

24. syys, 2012

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...