Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Muutama vuosi sitten Amerikoissa tunki mainonta joka paikasta, tv:stä, netistä ja puhelimestakin sitä tuli luurin täydeltä. Automaatit soittelivat minulle ihan pokkana ja kun aloin kohteliaasti selittää, että kiitosta vaan, mut just nyt ei…, niin huomasinkin, ettei siellä ole ihmistä ollenkaan. Kun piti soittaa johonkin virastoon, oli sääntönä, että automaatti tai ties mikä droidi vastasi ja sen kanssa  sitten oli jutusteltava pitkään, ennen kuin sai jonkun hengittävän ihmisen kuulolle. Kone yritti lukea puhetta, kysäisi huolettomasti: ”Kertoisitko omin sanoin, miksi soitat” ja sanoi sitten muka vitsikkäästi: ”No hups, nyt en ymmärtänyt sinua, oma vikani! Sanoisitko uudestaan.” Raivostuttavaa. Mieleen jäi eräs tv-mainos, jossa toinen (ihminen) kertoi toiselle (ihmiselle), että siinä ja siinä vakuutusyhtiössä vastaa ihan oikea ihminen puhelimeen. Toinen ei uskonut korviaan. ”Ihan oikea ihminen, vai? Eeii…” Mikä firma palkkaa enää ihmisen, joka antaa ensiavun kyselijälle, tietää mihin tämä pitää yhdistää. Liian kallista. Automaatin aika lie kustannustehokasta ajankäyttöä , säästöä joka sentti.  Koneihmisen tuntipalkka (alkuinvestoinnin jälkeen) kai on vielä alhaisempi kuin pakistanilaisen. Eikä se pidä lounastaukoja eikä äitiyslomia.

Mutta sitten siis nämä mainokset! Vielä ei täällä tunge kapulasta muuta kuin lehti- ja luontaistuotemyyntiä. (Amerikassa tarjottiin eniten vakuutuksia. Vakuutuksia joka lähtöön:  kodille, autolle tai sairauden varalle. Seuraavaksi suurin alue olivat juristipalvelut ja asuntolainan kilpailutus.) Puhelinmyynnin on onneksi voinut kieltää markkinoinnin estonumerossa 0600 13404. Jokunen silti onnistuu pääsemään läpi ja aina on sama virsi: ”No heeippa, ohan se Kaarina puhelimessa? Tiällä on Sarita (Annukka, Jonna, Maiju…)Lähin tässä ihan soittelemmaan semmosta asiaa, jotta kun meijän yhtiö on näen juhlavuujen kunniaks halunna palakita meijän parhaita asiakkaeta puolen vuuen ilimasella lehellä, eikö kuulostakkii mukavalta? Minkähän sie halluisit: Käsityölehen vai Eränkävijät vai…”. Ilmeisesti markkinointiyhtiö on ilmoituksessaan luvannut kouluttaa soittelijat mukaan iloiseen porukkaansa! Koulutuksessa on sitten painotettu rentoutta, kansanomaisuutta, tuttavallisuutta, juu, ja mielellään saa olla vaikkapa murretta. Ja tietenkin aloituksen tulee kuulua: ”Lähin tässä ihan soittelemaan…” . TIETENKIN. 

No, puhelin ei häiritse enää, mutta annahan olla, kun avaat netin! Gmailiin sain jo laadittua rimpsun niistä, jotka saa mennä suoraan roskiin. Päivittäin tulee n. yhdeksänkymmentä viestiä, pääsääntöisesti ulkomailta. Soneran inettiin esto ei onnistukaan yhtä kätevästi. Nyt tulee päivittäin jos jonkilaisella maija tai matti meikäläisen nimellä postia: Kaarina, olet voittanut… Kaarina, sinut on valittu…Loputtomasti. Jos avaan viestin, sen lähettäjä saa jonkun sentin. Olettaisin. Köyhät opiskelijat ja eläkeläiset pihistävät päivät pääskytyksin sähköpostiosoitteita tai saavat niitä jostain k-kaupasta tai s-marketista.

Niin, JOS avaan viestin päädyn loputtomaan ketjuun: sivukaupalla: minkälaisista elokuvista pidät? Arvostatko hyvinvointiasi? Haluaisitko olla virkeämpi? Haluaisitko laihtua? Minkä näistä kirjoista haluaisit lahjaksi? – Pahimmassa tapauksessa sieltä pelmahtaa muutama virus.

Onko tähän alistuttava? Avatahan viestejä ei tarvitse, mutta miten ne voisi välttää kokonaan?

Voi hallelujaa, mihin johtaa tää tie, missä ollaan parinkymmenen vuoden kuluttua? Ehkä internet on kaatunut lopullisesti, postilaitos lopetettu jo aikaisemmin ja kirjekyyhkysten vuosittaiset suunnistuskilpailut ovat se paras vedonlyönnin kohde.

22. syys, 2012

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...