Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Sainpa vinkin tärkeästä dokumentista: Mikä meitä odottaa. Olin taas mennyt lankaanpelkän nimen perusteella. Kuvittelin, että puhutaan sodista, taudeista, nälänhädästä, energian tuotannosta, puhtaasta vedestä, terrorismin leviämisestä ja niin edelleen, siis suunnilleen maailmanlopusta. Ja vaikka mielestäni kaikki kamaluudet pitää nähdä ja kestää katsoa, että oppisimme jotain, että saisimme katastrofin estettyä, ei sitä silti aina jaksa. Väsyneenä ja turhautuneena haluaa joskus sulkea silmänsä ja korvansa. Mikä ei ole oikein. Ei ole. Mutta.

Tämä ohjelma(sarja) kuitenkin kertoo, ainakin ensimmäinen jakso, jonka juuri katsoin Areenasta, uusseelantilaisesta tutkimuksesta (Dunedin-tutkimus), jossa selitetään geenien ja ympäristön vaikutusta ihmisen kehitykseen ja tulevaisuuteen ihan koulunkäyntiä, elämässä menestymistä, sairastumisia jne myöten. Tutkijaryhmä tekee kaikkia Dunedin kaupungissa Uudessa Seelannissa vuonna 1972 syntyneitä koskevan tutkimuksen, jonka on määrä kestää koko näiden eliniän. Tutkimus on erittäin huolella ja pieteetillä tehty, tutkijat jopa matkustavat niiden luokse, jotka eivät ole paikalla vuotuista (?) haastattelua varten (ovat maailmalla, vankilassa, sairaalassa jne). Palkintojakin taisi olla tutkijoille ropissut sekä jatkojuttuja maailmalla, esim vertailevaa tutkimusta tehdään Pittsburghissa.

On todetty, että ihmiset kuuluvat viiteen persoonallisuusryhmään. Olivatko ne nyt itsevarma, estynyt, sopeutuva, aliohjautuva ja ja ja, en muista nyt sitä viidettä. Persoonallisuus on nähtävissä jo varhaislapsena ja se osittain määrittää henkilön tulevaisuuden. Jopa skitsofrenia ja diabetes ovat ennustettavissa jonkinasteisella varmuudella jo lapsuudessa.

MUTTA ei hätää: ihmistä voidaan ohjata monella tavoin menestymään paremmin, saavuttamaan enemmän onnellisuutta elämässään. Varhaislapsuus on siinä mielessä äärimmäisen tärkeää. Sitähän sitä on niin paljon painotettu viime aikoina. Läheisyys, turvallisuus, kuri ja rajat. 

Kaikkien lasten vanhempien pitäisi katsoa tämä ohjelmasarja. Eka osa menee vielä 7 pv siellä Areenassa!

PS. Toinen jakso pyörii tässä parhaillaan: nuorisosta, hurjasta teini-iästä. Katso!!

4. huhti, 2017

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...