Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Ajatellaanpas, jos asuttais vaikkapa Mumbain slummissa. Mumbaistahan oli juuri Hesarissa, jutussa kerrottiin Luoti-nimisestä tytöstä. Mutta minä ajattelen nyt sitä likaa ja saastaa ja jätteiden määrää… Kai siellä joku keäysjärjestelmä on sielläkin, mutta suuri osa jätteistä varmasti päätyy kaduille ja asumusten läheisyyteen. Houkuttelee kärpäsyhdyskunnat ja rottalaumat liikkeelle, tuo taudit kosketusetäisyydelle…

Puhtaus on puoli ruokaa, sanoi vanha kansa. Noh, kyllä sillä jononkin asti pärjää, ainakin on parempi mieli. Fengshuin mukaan siisteys pitää pahat energiat loitolla.  Ja varmaan bakteeritkin.

Minä tykkään kovasti tästä nykysysteemistä, kun koiran kakat kerätään roskiksiin (Wayan ei tartte, koska hän käy asioilla aina puskissa, kaukana kulkuväyliltä), biojätteet laitetaan omaan säiliöönsä, muut roskat omaansa, metallit, lasit, patterit ja pantilliset pullot omiinsa, samoin paperit ja kartongit. Ja nyt sitten muovikin. Jippii, periaatteena on saada muovi uusiokäyttöön ja pois vesistöistä ja muualta luonnosta, joista se kertyy eläinten suolistoon ja ties mihin. Lopulta kai mikrohiukkasina ihmisiinkin (sitten ollaan valmiiksi balsamoituja kun kuollaan!).

Pian pitää asunnotkin myydä periaatteella oh+2 mh+k+s+parv+vh+kk (=kierrätyskeskus, voisi olla myös lk=lajittelukeskus tai ep=ekopiste). Lisäneliöitä siis, haloo, mihin muuten sijoitat tuon tilaa vievän yksikön?

Muovin keräyksen oli määrä alkaa vuoden alusta. Siitä on ilmoitettu ja kauan sitten. Rinki Oy, jonka vastuulla nämä ekopisteet ympäri maata ovat, on vähän aikataulusta jäljessä. Nettisivuilla on lueteltu paikat, joissa on muovinkeräyspiste, minä, öhöm, melkein muovipoliisina, tsekkailen niitä pisteitä jo melkein työkseni. Heh. Noh, olen sattunut etsimään muovinkeräyssäiliötä Konalan S-marketin pihalta – ei ollut – samoin Heinäveden ekopisteeltä – ei ollut -  ja Klaukkalan S-marketin pihalta – ei ollut. Joku muu jättäisi jo muovijätettä täyteen pakatun pussukkansa niille sijoilleen, mutta minäpä en. Etsin seuraavan Rinki Oy:n sivuilla luvatun paikan ja laitan meiliä puuttuvista Rinki Oy:lle. Kiirehtikää, lisää pisteitä! Sitä ollaan näet periaatteen ihmisiä! Pieter joskus pyörittelee silmiään, kun on juuri kiikuttamassa pientä kelmun palasta normiroskikseen ja minä ohjaan oikeaan suuntaan: muovit on tuolla! – Meidän talon pihalla on jo kaikki muut lajittelupisteet, säiliötä muovillekin odotellaan. Tosi hieno asia, varsinkin kun on kyseessä senioritalo, jossa kaikilla ei ole autoa, vaan pelkkä rollaattori.

Ajatelkaa, miten edistyksellisesti tämäkin iso asia on pääosin hoidettu länsimaissa! Ja miten ensiarvoisen tärkeää se olisi saada kuntoon kehitysmaissakin.  Ja pian, ennen kuin maailma hukkuu.., sanonko mihin.

 Ja tähän sopiikin hyvin kuva meidän mökin vaatehuoneesta, á là Pieter:

 

12. huhti, 2016

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...