Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Me suomalaiset ollaan ujoja ja sulkeutuneita, hymyttömiä ja epäkohteliaita jurputtajia. Saadaan paniikkikohtaus, kun pitäis jotain sanoo tuntemattomalle. Mitähän se ajattelee musta?  Ei tervehditä bussikuskia tai kaupan myyjää. Ollaanko todella tuollaisia ja jos ollaan, niin mistähän se johtuu? (Oothan tutustunut Finnish Nightmares-sivustoon? Sieltä löydät näitä kauhutilanteita: hississä ventovieraiden kanssa jne.)

Johtuuko kylmästä ilmanalasta: pakko kääriytyä niin moniksi kuukausiksi villoihin ja vällyihin, että kun niistä ulos uskaltaudutaan, on opittu jo hiljaisiks? Sotienko (ikuisiksi ajoiksi, polvesta polveen!) jättämä trauma on syynä: se on vakava paikka nyt, sitä ei turhaan pidä päätään aukoa ja leukojaan louskuttaa. Ujojako ollaan, on sellaisiks opittu, kun on aina oltu tässä ahtaasti isottelevien venäläisten ja ruotsalaisten välissä. Huono itsetunto panee esiintymään leuhkasti, niin kuin ei muka välitettäisi mistään. Vaiko körttiläisyydestä  johtuu taikka ties mistä heimoperimästä versovasta totisesta mielenlaadusta? ”Mies se tulee räkänokastakin, vaan ei tyhjän naurajasta!”

Itse olin nuorena hyvin ujo ja alitajunnassa oli ainainen huoli: mitähän nuo muut minusta ajattelee. Ja olin luonnollisesti vakuuttunut, että jotain negatiivistä tai parhaassa tapauksessa eivät edes noteeraa. Vieraalle puhuminen tai esimerkiksi yksin meno kahvilaan oli ylivoimaista. Nyt sitten lapsenlapsi kertoo äidilleen, että mummi puhuu aina kaikkien kanssa. Se on niiin noloa!Tämä mummi alkaa olla vanha,  on palannut juurilleen, varhaislapsuuteen, jolloin pälpätti kaiken kaikille.

 Äsken junassa (Leppävaara-Heinävesi), tuli juteltua ihmisten kanssa hiukkasen. (Olipa muuten komeita sotapoikia juna täynnä Pieksämäeltä Joensuuhun! Silmänruokaa! Jokunen oli kuin vilimitähti!) Onko tämä jutustelu sitten vanhempien ihmisten ominaisuus? Roheus? Voi olla -  ja ainakin omalla kohdallani tämä on ihanan vapauttavaa. Että uskaltaa, ei pelkää muita ihmisiä ja heidän arvosteluaan tai reaktioitaan. Elämä on selvästi muuttunut helpommaksi. Ja töissä S-ryhmän bonusneuvojana on tosi kiva jutustella ihmisten kanssa.

Luulen kyllä, että omalla kohdallani työ OAJ:ssa koulutti minusta sosiaalisen tai sanoisiko: antoi uskallusta näyttää sosiaalisen puoleni. Pääsin irti huonommuuden tunteesta (perua kotoa, jossa äiti oli erehtymätön ja huomattavasti meitä kaikkia muita parempi, näitä täydellisiä ihmisiä, sinähän tiedät!).

Jospa nyt vaan kaikki opeteltaisiin sosiaalisiksi! Vähän uskallusta peliin ja elämä maistuis jo aikalailla paremmalta. Turha se on urputtaa yksinäisyyttään, jos ei itse tee asian hyväks mitään.

Siinä junassa, osuudella Pieksämäki-Joensuu oli ahdasta. Sotapojat joutuivat istumaan eteisen lattialla. VR kun säästää, ei raski laittaa tarpeeksi vaunujakaan… Mutta me, jotka oltiin löydetty istumapaikka, alettiin siinä jutustella keskenämme, muutama lause, nopea katse…

Jäin junasta pois Heinävedellä. Tungin kimpsuineni eteiseen, jossa sotapoikia istui lattialla joku kymmenkunta. Sanoin muutaman lauseen álà ”kummaltako puolelta se poismeno taas olikaan” jne, kukaan ei vastannut eikä heittänyt edes huulta savolaiseen tapaan: ”no, samalta puolelta kuin viimeksikin Pieksämäeltä Heinävedelle!”, mutta nuoria kun olivat, eivät ehkä vielä olleet oppineet sosiaalisiksi. Tai ehkäpä kommunikointi kavereiden ja tyttöystävien kanssa olikin juuri silloin mitä sosiaalisinta: somen välityksellä, siis äänettömästi puhelinta räpeltäen.

Tänään kävelyllä Wayan kanssa ajoi joku päivettynyt mieshenkilö mönkijällä vastaan. Pysähtyi, esitteli itsensä ja sanoi käsipäivää.  Melkein naapurissa asuu, ei vaan ole ennen törmätty. Mukava tutustua! Mitenkäs olisi ollut Leppävaarassa Espoossa? Naapuritalon ihmiset eivät ole näkevinäänkään! Onneksi oman talon seniorit tervehtivät, jäävät juttelemaan. Nuoret asukkaat puolestaan painavat ohi silmiin katsomatta tärkeän näköisinä. Niin ovat kiireisiä… Koska on se vaan niiin maar noloa sanoa vieraalle päivää! 

5. huhti, 2016

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...