Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Aloin tänään lukea esihistoriallisesta ajasta kertovaa kirjaa, käsikirjoitusta. Nuorempana olin tosi kiinnostunut sellaisesta ja miksipä en nytkin. Virkistävää kaikkien näitten katjakettujen ja tuomaskyröjen jälkeen! Välillä ihan ahdistaa, kun on niin paljon luettavaa ja jo Hesarikin vie tuntikaupalla kallista aikaa, jota tuntuu olevan yhä vähemmän ja vähemmän. Noh, tämä käsillä oleva teksti vaikuttaa lupaavalta, siihen on kiva uppoutua.

Mutta: siitä tulee mieleeni tämä  aikamme suuri ongelma, yksi niistä. Ihmismassat, jotka ovat lähteneet liikkeelle, niin kuin ne aina ovat lähteneet. Syystä tai toisesta: sota ja vaino, kylmä, jano ja nälkä, taudit. Mikä milloinkin on lähettänyt, pakottanut lähtemään, vuorten ja tasankojen yli, merien yli. Tai sitten on lähdetty onnea etsimään. Naapurikylään, kaupunkiin, etelään ja länteen, toiselle mantereelle. Seikkailemaan. Ihminenhän on utelias sen lisäksi, että hänellä on itsesuojeluvaisto.

Nyt sitten me ”alkuperäiset asukkaat” puolustamme reviiriämme, niin kuin eläimet aina puolustavat. Emme antaudu taistelutta. Me alkuperäiset kinaamme vielä keskenämme – koska ajattelevina ja joskus myös harkintakykyämme käyttävinä – ymmärrämme, että oikeudenmukaisuuden pitää vallita. Eihän ole oikein, että me joudumme ottamaan näin paljon, tämähän on ihan liikaa omaan väkilukuumme ja kantokykyymme verrattuna! Hyvä luoja sentään, eihän ole oikein, että nuo sulkevat rajansa! Totta vie, kyllä mekin saamme?

Ihan ymmärrettäväähän tämä huoli ja pelko on. Jos omat olotkaan eivät ole huippukunnossa, miten noille tulokkaille sitten annetaan ja niitä hyysätään! Presidentti sanoi ihan oikein: uhattuina oleville ovet avataan, muita emme juuri nyt valitettavasti voi auttaa. Ei niitä, jotka vain eivät voi hyvin omalla maallaan, mutta joiden henki ei kuitenkaan ole vaarassa. Resurssit eivät riitä. Ei ole mitään järkeä laskea Kurjuutta livahtamaan ovenraosta tännekin liian suurten laumojen mukana. Annetaan mieluummin kymmenyksemme niille järjestöille, joiden luotamme vievän ne roposet oikealla tavalla perille, oikeisiin kohteisiin. Sinne jonnekin, sinne jossa se Kurjuus majailee.

Helsingin piispakin sanoi ihan oikein: syntiä tehdään koko ajan. Vihapuheissa ja siitä versovissa teoissa. On ahneutta ja itsekkyyttä, on kateutta ja ylpeyttä. Ajat  on ankeat kaikkialla. Sodat pelottavat ja ahdistavat, sotaharjoitukset kammottavat, nekin ”ihan tavalliset”, normiharjoitukset. Mitä nyt muutama amerikkalainen hävittäjä tai panssarivaunu haittaa rajan tällä puolen tai neukkilaiset ajoneuvot rajan tuolla puolen. Ihan vaan harjoittelevat… siis MITÄ varten?

Joskus takavuosina oli tapana pelotella ”keltaisella vaaralla”, odottakaanhan vaan, kun kiinalaiset lähtee liikkelle. Niitähän on jo ihan liikaa… Noh, eivät lähteneet. Pieninä turistiryhminä enintään, japanilaisten jäljissä. Sen sijaan muslimit lähtivät, kun ei heidän annettu olla rauhassa vaan ruvettiin isottelemaan (siis USA). Kiinalaisten uskonto olisi tähdännyt toisenlaiseen yhteiseloon. Kungfutselaisuus ei olisi julistanut jihadia.

Joskus 50-luvulla sitä ihmeteltiin porukalla, kun joku oli nähnyt ihan oikean nee… siis mustan ihmisen Kuopion torilla. Opiskeluaikoina tutustuin yhteen mustaan opiskelijatyttöön, ja hän puhui ihan selvää suomea! Hollannissa 80-luvun alussa kiinnitti huomiota rotujen moninaisuus koululaisryhmissäkin, kyllä me taivasteltiin ja ihmeteltiin perheen kanssa. Tosi outoja ilmestyksiä!  - Nyt se on ihan tavallista, kaikenlaisia ihmisiä liikennevälineet ja ostoskeskukset täynnä. Ja kännykätkin niillä on!  (Sitä sitä tunnutaan jaksavan ihmetellä! Eikö se ole pikemminkin hyvä, että heillä on varaa ollut kännykkään, eivät tule meidän sossuun apajille? Ai niin, varmaan se sossu just ostaakin jokaiselle oman samsungin, tai iphonen, viimeisintä mallia…).

Esihistoriallista kirjaa lukiessani tajuan taas, miten lyhyt tämä ihmisen historia on, miten pieni ajanjakso on vaikkapa 500 vuotta. Mitä me oltiin 500 vuotta sitten? Millainen Suomi on 500 vuoden päästä? (Olettaen, että sellainen maa vielä on, olettaen, että yleensä kaikkea tästä maanosasta tai koko planeetalta ei ole heitetty pesuveden mukana viemäriin). Oltaisko me jo sekoituttu kauniisiin lähi-idän tai etelän ihmisiin? Oltaisko mekin jo kauniita ja vilkkaita ja rohkeita? Tervehdittäis bussikuskia, istuskeltaisiin puistoissa pelaamassa lautapelejä siemaillen (maitokaupan) viiniä, huudeltais ohikulkijoille ystävällismielisiä tervehdyksiä? Kaikille maksettais siitä, että koneet tekis työt. Aina paistais aurinko.

15. maalis, 2016

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...