Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Uusia sanoja syntyy liukuhihnalta. Slangia, murretta tai virallista kieltä Jotkut jää elämään: netti, some, ostari, kännykkä, iskä, äiskä. Jotkut häviää, kun aika ajaa yli: pimu, kiltsi, jäbä, skoude, lande… Nuorisolla on ihan oma kielensä, joka takuulla muuttuu koko ajan ainakin jokaisen uuden ikäpolven myötä. Rageta, servata… Sanotaanko enää sikahalpa, sikahyvä tai sairaan magee? Joko ne sanonnat jäivät jonnekin ysärille (!!!)? Siis huom, vasta oon oppinut senkin, että kasari ei tarkoita kattilaa 

...

Kun Ilkka Malmberg hienossa reportaasissaan perheensä ekskursiosta Auschwitziin (HS, kk-liite 2/2016), kertoi poikiensa käyttävän sanontaa”epin” ja selitti sen olevan lyhennys sanoista epic win, en vieläkään tullut hullua hurskaammaksi. Oli katsottava selitys Urbaanisanakirjasta (lapsenlapsi on tutustuttanut minut siihen googlaamisen – huom! – kautta). Epic win tarkoittaa ylivoimaista voittoa. Milloin sitä sitten käytetään, sehän taas on juttu sinänsä. Ja siis tää on ihan eri asia kuin ”epistä!” Sehän taas tarkoittaa epäoikeudenmukaista.

Harry Pottereiden kirjoittaja on kehitellyt lukuisan joukon uusia sanoja englannin kieleen -tarkoitettu vain ja ainoastaan harrypotter-maailmaa. Ne on nerokkaasti suomeksi kääntänyt Jaana Kapari-Jatta: huispaus, jästi, Tylypahka, rohkelikko, luihuinen jne.

Omia sanojaan on myös kehitellyt enemmän tai vähemmän ansiokkaasti kirjailija Katja Kettu. Jo Kätilössä oli kieltä vedelty ronskilla kädellä seinästä seinään ja tässä uusimmassa, Yöperhosessa, sama meno jatkuu. Rymykettana, mupeltaa, neuvostomuhju, nöyrtää, pahvikotsana, mykittäytynyt, luuhonkaiset portit, putelkka, joutuhotkasti, jänteentäräjävä (ei, ei se, ei nyt tällä kertaa), vaan jänteentäräjävät käsivarret. Uusia käsitteitä ihan loputtomasti. Ne ovat olevinaan niin kuin o-no-ma-to-po-eet-ti-set sanat (menikö oikein?), eli niistä pitäisi jo kuulla, mitä ne ovat. Tik-tak, kello tikittää, knok-knok, joku koputtaa oveen, nyyh-nyyh, tyttö itkee, sirk-sirk, lintu sirkuttaa, kääääk, sanoo Aku, kun jokin menee pieleen.

Katjan sanat saattavat olla murretta, Lapin kieltä, jonkin suomen sukuisen kielen muka-sanoja, marin tai udmurtin, vepsän tai votjakin kieltä, mitä niitä nyt onkaan. En tiedä. Ja kyllähän sitä tekstiä nyt ymmärtää, mutta mutta… Onhan muitakin kirjailijoita, joilla on omintakeisia sanoja ja sanontoja, karjalainen Heikki Turunen esimerkiksi. Minä en siitä muista mitään omituisia väännöksiä, mutta 70-luvun esimieheni, saksalaissyntyinen Edgar (oikeastaan suomenruotsalainen) sanoi, että hänen oli vaikea ymmärtää Simpauttajan kieltä. Minusta kirja oli ihana!  Ja kielessä ei ollut yhtikäs mitään vikaa tällaisen melkein savolaisen aivovinkkelistä nähtynä. Siis lukijako on vastuussa ymmärtämisestä?

Kun lukee vierasta kieltä,voi sanoja tsekata sanakirjasta, jos alkaa hannata, mutta mistäs tarkastat Katjan sanoja! Arvailet vaan. (Muuten oiva tapa on oppia uutta kieltä, siis jos jo pääosan ymmärtää, on lukea niin kiinnostavaa kirjaa, ettei halua laskea sitä käsistään! )

Katjan kieli, ei hyvä eikä kiva. Värikäs kieli on eri asia, mutta kyllä lukemisen täytyy jotenkin sujua, pitäähän illassa saada enemmän tekstiä tankattua kuin pari vaivaista sivua unilääkkeeksi. Paras kirja on se, ettei sitä lukiessa malta nukahtaa, uni vain ei tule silmään .

20. helmi, 2016

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...