Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Sieltä se tulla humppasee, junalta suoraan, hollantilainen Elly Energiapakkaus, 75 v, keltaiset uimalasit silmillään. Tai ehkä ne ovat lumella vaeltamista varten hankitut. Varsinaiset lasit olivat rikkoutuneet sangasta, mutta jos varovaisesti pitää, hän pystyy vaihtamaan ne kuitenkin nenälleen, kun menemme sisään Musiikkitaloon. Tunnin päästä alkaa HKO:n konsertti. Meillä on mukavasti aikaa, joten istahdamme vaihtamaan kuulumisia kuohuviinilasin ääreen. Elly kertoo, miten paljon on nauttinut pakkasista, jäällä vaeltelusta, eikä ole ollenkaan haitannut, että auto ei enää suostunut inahtamaankaan. Eihän se, jos ei ole lohkolämmitintä eikä sisätilalämmitintä ja ulkona on -30°C! Hän oli taas ajanut autollaan Hollannista laivalle ja sitten satamasta kesärenkaillaan Heinäveden mökilleen. Noh, auto sai jäädä mökkivahdiksi, keväällä se varmaan on sulanut ja tottelee jälleen kiltisti emäntäänsä.

Konsertti on mahtava, nyt siitä on jo ehditty julkaista Veijo Murtomäen ylistävä arvostelukin Hesarissa. Minähän en musiikista paljoa ymmärrä, kuuntelen kuitenkin sujuvasti ja joko tykkään tai en tykkää. Tai jotain siltä väliltä. En ymmärrä ollenkaan, miksi arvostelija ihmettelee, miten Wagner, Beethoven ja Sostakovits (en osaa laittaa s-kirjainten päälle kuuluvaa aksenttimerkkiä!) sopivat yhteen. Eihän niiden yhteen pidäkään sopia, erikseenhän ne soitetaan…Siviilit eivät sellaisesta osaa sanoa mitään. Että ”…Wagner-numero vaikutti etukäteen killeriltä, josta Beethoven ei voi toipua.” ??? Mutta minunkin silmissäni ja korvissani kapellimestari Andrey Boreyko oli tosi taitava, ja viulusolisti Nikolaj Znaider todellinen virtuoosi.

Tauolla Elly haluaa tarjota minulle samppanjaa. Menemme tiskille ja Elly tilaa. Tyttö ojentaa meille lasit, joissa on täytettä vain nimeksi. Hintaa on toistakymmentä euroa kummastakin. ”Miten tämä näin kallista on? Ennen konserttia se oli paljon halvempaa!” kyselen. Tyttö vastaa: ”Mutta te pyysitte nimenomaan samppanjaa!”, Niinhän se on, myönnän. ”Mutta me tarkoitettiin kuohuviiniä”, selitän. Niinhän me tarkoitettiinkin. ”Mutta sanoitte samppanjaa!” inttää tyttö. Sitten hän hymyilee, ottaa pullon ja kaataa lasimme piripintaan. ”Helpottaako tämä yhtään tuskaanne?” Kyllä helpottaa, skoolamme Ellyn kanssa ja toteamme, että kyllä Suomessa on mukavaa sakkia (tytön alkuperä oli selvästi kaukoidästä vaikka suomen- sekä englannin kieli olivat moitteettomat.)

Konsertti jatkuu. Paikoiltamme orkesterin takaa näemme ja kuulemme kaiken erinomaisesti. Sitä voi ihmetellä, miten kapuloiden soittaja osaa juuri oikealla hetkellä napauttaa niitä palikoitaan ja miten ksylofonin soittaja osuu aina oikeaan koskettimeen. Minä mielessäni pähkäilen jälleen kerran ikuisuuskysymystä: saako rumpali samaa palkkaa kuin viulisti, vaikka hän joutuu pamauttamaan rumpujaan harvakseltaan eikä kaikissa kappaleissa ole edes paikalla?

Elly huokailee ekstaasissa, selittää minulle Sostakovitsia -  hän tuntee hyvin klassista musiikkia -, häiritsee toisen puolen vierustoveriaan kyselemällä, tietääkö tämä, missä maassa Znaider on syntynyt, kun esite ei sitä kerro…

Sitten pakkaseen hyvän musiikin ja mahtavan esityksen lämmittäminä. Elly on onnellinen. ”Tämä on mukava kevytlasku sivistyksen pariin!”

Aamulla laitan aamupalaa. Elly plaraa sähköpostejaan (mökillä ei ollut internettiä), hän vastailee asuntoa kyseleville - hänellä on näet bed and breakfast Rotterdamissa, tervemenoa vaan sinne, ystävät! -. Menen ottamaan Hesarin postiluukusta. Uloin ovi on sepposen selällään... Elly oli tullut viimeisenä sisään ja sulkenut vain sisemmän oven! Mitähän lie lehdenjakaja tuuminut.  Sitten vien vieraani Huopalahden asemalle lentokenttäjunaan. Eihän täällä toki millään pömpänperällä eletä, on lentokenttäjunatkin ihan kansainväliseen malliin!

Elly on taas kaivanut keltaiset lasinsa esille.

24. tammi, 2016

2

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...