Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Ei kiitos suomalaisia leffoja! Ei, ihan vaan, kiitos, jos saan pyytää.

Nehän on niitä, mitä ne nyt on nää suomalaiset, taunopaloja ja ansaikosia, spedejä ja jotain pilipali ikivanhoja käpyselänalla. Nyt kuitenkin olin nauhoittanut Leijonasydämen. Katsoin tänään. Virheitä huomasin ohjaaja-harjoittelijana

, mutta kokonaisuus oli hieno. Tuli muutaman kerran tippa silmään ja muutaman kerran ei voinut katsoa. Ostettu 14:ään  maahan (en osaa lyhentää, siis neljääntoista maahan). Kiva tarina (huono ilmaisu, yritetään parempaa: vetävä tarina) ja hyvät näyttelijät. Siis hieno. Ajattelemisen aihetta.

Mutta leffana sitten: Kuten sanoin, tuntui välillä yliampuvalta, ylinäytellyltä, uskomattomalta… Mutta ehkä kaikki tuo voisi siltikin olla totta. Miten hirveää rasismi on ja voi olla. Järkyttävää, että lapsi joutuu kokemaan tuollaista. Tässä leffassa lapsi ei ollut puolustuskyvytön taapero, vaan  joku n. 10-vuotias fiksu vekara, joka kans osasi pitää puolensa eikä alistunut ensi iskusta. Osasi pistää kampoihin tulevalle mahdolliselle skinhead-isäpuolelle samoin kuin koulukiusaajille. – Leffan jälkeen jäi fiilis, että lähdet sitten sotaa pakoon tai vaikkapa vain elintason perässä, vanhemmat lähtevät, mitä muuta sinäkään voit, vasta pieni lapsi ja entäs sitten! Tai jos olet adoptoitu tai joutunut syntymään tähän kylmään maahan. Siitä vaan  sitten lumeen, kouluun, pimeään, antaa vetään! Toiset lapset eivät ymmärrä, etkä oikein itsekään, että juuri eilen/viime viikolla/viime kuussa/vuonna oli jossain ihan muualla, kraanaatit sinkoilivat, pääsit/jouduit leirille,  ja nyt olet täällä, Suomessa. Ihanuuksien ihmemaassa.

Ja kaikki on nyt kuin toiselta planeetalta. 

Toiselta planeetalta, ja nyt kuitenkin joudut asettautumaan tänne. Jotkut ymmärtävät, arvostavatkin, antavat tilaa ja omaa aluetta, eivät ole ahdistamassa katsein, saatikka kommentein. Ja osaavat opastaa hellävaraisesti: hei, täällä ei tungeta liki toiseen – eikä missään tapauksessa kosketa! – täällä ei tarvitse katsoa silmiin, eikä tervehtiä, täällä on oltava varuillaan.

Pari kertaa lähipäivinä olen koskettanut pientä muslimilasta ostoskärryissä. Hipaissut päästä ja hymyillyt. Lapsi on kertonut isälleen, että tuo täti taputti mua. Molemmat ovat katsoneet ja hymyilleet. Mutta se sekuntti, jolloin  ajattelin, että poika kertoo isälleen tuon tädin kähmineen minua, oli aika pitkä sekunti.

Tähän menee sata vuotta. Rotujen ja uskontojen sekoittumiseen. Sata vuotta, jos riittääkään. Mutta kyllä se tästä. 

17. tammi, 2016

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...