Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

 Muutama päivä sitten tuli dokumentti Joan Baezista. Heleä-äänisestä countrylaulajasta, Bob Dylanin heilasta ja ihmisoikeustaistelijasta. Minulla oli aikoinaan joku hänen levynsäkin, vinyyli. Farewell Angelina  ja Donna, Donna…

Eipä voi muuta sanoa, kuin että ihailen tuollaista rohkeaa ihmistä! Hän uskalsi vastustaa Vietnamin sotaa, joutui jopa vankilaan vakaumuksensa puolesta. Minusta ei ikinä olisi siihen, minä olen niitä maan hiljaisia, enintään SPR:n ja Amnestyn kuukausilahjoittaja (enkä nyt todellakaan sano tätä mainostaakseni itseäni HYVÄNÄ IHMISENÄ, vaan kutsuakseni sinutkin mukaan!). Mutta julkkikset, kuten Joan Baez ovat rohkeita ja esimerkillisiä käyttäessään julkisuuttaan hyväksi maailman rakentamisessa, äänettömien ihmisten parhaaksi. Nuo ihmiset (nyt esimerkiksi Bono ja Sting), jotka havannoivat yhteiskuntaa, tekevät siitä lauluja, levittävät rauhan sanomaa – joka valitettavasti kaikuu liian kuuroille korville – he ovat niitä, jotka loppujen lopuksi muuttavat maailmaa. Heittävät siemeniä versomaan. Joan Baez sanoi haastattelussaan, että näin hänen piti juuri elää, tämä on ollut sitä, mitä hän on halunnut, ottaa kantaa, olla poliittisesti aktiivinen.

 Kun katsoo tuollaista dokumenttia, alkaa miettiä, missä noita joanbaezeja nyt löytyisi, tähän Euroopan ja Lähi-Idän tilanteeseen? Mitä täällä pitäisi vastustaa ja mitä puoltaa? Kuka neuvoisi ja olisi esimerkki? Koko Eurooppa on ymmällään. Ensin Merkel  avaa rajoja, sitten hän sulkee, meillä otetaan myös (miltei) avosylin vastaan sotaa ja vainoa pakenevat, samoin Ruotsissa, kunnes huomataan, että tuli tehtyä virhe. Kaikki ei menekään hyvin. Yhtäkkiä ne "vainotut" haluavatkin takaisin, kun täällä on tylsää, kylmää ja pimeää. Noh, jyvät erottuvat akanoista? Tai ehkä sittenkin jäi joukkoon kaikenlaista sakkia, kähmijöitä ja muita rikollisia. Ja kai myös niitä oikeasti vainottuja!

Aina uudestaan minä nostan esiin murhatun hollantilaisen Pim Fortuyinin, marxismista väitelleen  professorin (tarkoituksella kerron taas tämänkin, että saisit tyypistä  oikean kuvan), vaaleanpunaiseen solmioon sonnustautuneen mestariväittelijän (näytti kovasti Yul Brynneriltä, jos vielä muistat tyypin), joka sanoi jo 2000-luvun alussa, että liika on liikaa, nyt ei enää Hollantiin mahdu tulijoita. Näki ehkä islamin mukanaan tuomat vaarat, ääriliikkeiden uhkan.

 Aiemmat kansainvaellukset, niistä ei nyt ole apua. Hunnit tulivat, milloin lie, 3-400-luvulla, myöhemmin mentiin suurin joukoin  Amerikoihin kultaa vuolemaan… Nyt kaikki on toisin. Ihan uusi tilanne. Tuhat vuotta myöhemmin tämä aika tulee olemaan kouluissa jotain kaukaista historiaa! Aikaa, jolloin islamilainen kulttuuri sekoittui ns. länsimaiseen kulttuuriin, vai miten se nyt sitten meneekään. Aika näyttää. Toivottavasti ei käy niin, että islam nielee länsimaisen yhteiskunnan.

Jos uskaltaisin, sanoisin nyt, että hyvä olisi ollut, jos rauha olisi säilynyt kaikkialla ja entinen rinnakkaiselo jatkunut vain ikuisesti. He siellä ja me täällä. Toisiamme kunnioittaen, etäisyyttä pitäen, pieniä avustuspaketteja lähetellen. Meiltä know-how:ta, teiltä öljyä. Loma Egyptissä tai Dubaissa, kiva antiikkikierros Istanbulissa, rantaloma Libanonissa. Tunisiaan golfaamaan. – Mutta rauha ei säilynyt. MITÄ ne meiltä oikein haluavat. mikä on ISIS:in päämäärä ja miksi? Mikä on Al-Quaidan päämäärä ja miksi? (Onko sitä muuten enää olemassa?) – Onko se päämäärä vain jostakin syystä hävittää kokonaan kristillinen maailma, länsimainen kulttuuri? Ja miksi? Niin, MIKSI?

Nyt ei kyllä riitä vastaukseksi, että kun Allah niin haluaa ja Koraanissa sanotaan. Kai Allah sentään suvaitsee omienkin aivojen käytön, vai saako näinkään edes sanoa?

Voi Joan Baez, etkö jaksaisi vielä hieman, sinä upea nainen! Euroopassa olisi nyt töitä.

14. tammi, 2016

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...