Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Taas on ollut niitä kammottavia videoita eläinrääkkäyksistä. Jäi ohjelmat katsomatta. Joku teurastamon omistaja vielä kehtasi laittaa poliisitutkintaan, kun on laittomasti kuvattu! Niin kuin sillä olisi yhtään mitään väliä.

Pieter luki Hollannin aviisista, että keräävät nimiä halal-teuratuksen kieltämiseksi Hollannissa. Sehän vasta kamalaa onkin, vaikka eivät nämä potkimiset ja sähköpiiskat ole sen parempia. Luin Animalia sivuilta Suomen tilanteesta:

"Halal- tai kosher-nimellä myytävät lihatuotteet ovat peräisin uskonnollisista syistä teurastetuista eläimistä. Molemmissa teurastustavoissa oleellista on se, että eläintä ei saa tainnuttaa ennen verenlaskun aloittamista. Suomen laki kuitenkin vaatii, että tainnutus on suoritettava yhtä aikaa kaulavaltimon auki viiltämisen eli verenlaskun aloittamisen kanssa. Suuri osa Suomessa myytävästä halal- ja kosherlihasta on kuitenkin tuotu ulkomailta, ja lähes kaikissa muissa maissa nämä teurastustavat tarkoittavat sitä, että eläin kuolee tajuissaan verenhukkaan."

Hui. Pahaa tekee. Mitä ihmettä teurastustavalla voi uskonnon kanssa olla tekemistä? Koraanin ja raamatun ohjeethan annettiin aikana, jolloin ruutia saati sähköä ei ollut edes keksitty. Ei kai Allah tai Jumala voinut sanoa, että sitten, kun teillä on digitaalisysteemit summuut käytössä, menettelette näin. Mutta tähän saakka noin. Eihän?

Itse olen kerran ollut paikalla, kun eläimiä teurastettiin. Indonesiassa Sulaweden saarella, hautajaisissa. Härkä siinä seisoi komeana, kylkeen oli maalattu teurastajan osan "voittaneen" nimi. Seuraavassa hetkessä eläin sätki maassa kaula auki. En voinut katsoa sitä leikkaamista, enkä sätkivää eläinparkaa. Sitten paikalle kannettiin isoja sikoja, jaloistaan vartaaseen sidottuina. Me mätkäistiin maahan paahtavaan aurinkoon odottamaan kaulankatkaisuvuoroaan... Varmaan oli sitkeää se stressaantuneen eläimen liha. 

Jos ei nyt ihan kasvissyöjäksi malta ryhtyä, voisi ainakin siirtyä luomulihaan. Eläimelle on syötetty pudasta ruokaa, se on saanut käyskennellä vapaana, se on sitten teurastettu tainnuttamalla ensin salakavalasti, niin ettei se ole ehtinyt stressaantua (Asserin vitsi saavutetusta edusta: Ei sitä nyt voi sillä tavalla yhtäkkiä  siirtyä teurastamaan eläimiä sähköiskulla, kun ne ovat tottuneet siihen, että ne ammutaan!). Hm, se on sellainen se ent. pomoni Asser. Mutta asiaan: täytyypä lukea luomulihasta. Ja lopettaa tykkänään kaiken prosessoidun lihan syönti. Hyvästi pekonit ja grillimakkarat!

Kerran tuli amerikkalainen elokuva autistisesta tytöstä - kerroinko siitä jo - joka kehitti pehmeän teurastustavan naudoille. Kuuluu olevan käytössä amerikkalaissa teurastamoissa. Hän oli huomannut jo lapsena, että lehmät kiertävät laitumella kehää ruohoa syödessään, niinpä niille tehtiin teurastamon piha-aitaukseen rata, jota pitkin ne hissukseen kiersivät teurastamoon, vähitellen rata vietti alaspäin, lämpimään veteen, jossa mahanalus puhdistui ja sitten snap: taju pois jne.

Ihmettelen aina vaan sitä, miten erilaisia me ihmiset olemme! Ihan joka kantilta. Kuka voi potkaista eläintä? Kuka voi katkaista kaulan eläimeltä? Kuka voi kiduttaa? - Ne samat tietenkin, jotka tekevät sen myös ihmiselle. 

Älkää naurako, kun kerron, että joskus supisen anteeksipyynnön verenhimoiselle hyttyselle, kun mäjäytän se kuoliaaksi.

PS. Kalatkin vimmeisten tutkimusten mukaan tuntevat tuskaa... Pitikö sekin nyt mennä selvittämään. Kohta siellä kalatiskin pyyntitaulussa lukee vissiin myös tieto, miten ne on tapettu, esimerkiksi: tämä hauki on Näsijärvestä, kuollut kivuttomasti nukkuessaan. 

5. marras, 2015

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...