Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Onko osa ihmisistä sellaisia, joilla ei ole mitään kykyä empatiaan? Onko niitä, jotka väittävät ja kokevat olevansa empaattisia, mutta "kaikella on rajansa". Noh, kaikella on tietenkin rajansa. Ollaanhan me jo vuosikaudet kinasteltu siitä, pitäisikö antaa vaiko ei. Siis Romanian kerjäläisille. Tai vaikkapa pultsarille (heitä nyt ei ole vuosiin osunut kohdalleni pyytämään sitä markkaa, että saisi kaupasta ranskiksen tai pääsisi bussilla kotiin).

Eilen oli pakolaiskeskustelu tv:ssä. Olin jo ajatellut, etten katso, en halua katsoa, enkä kuunnella (katsoisin mieluummin Teemalta aivojen kehittämisestä/aktivoinnista), en näet tahdo kestää enää niitä nenän nyrpistelyjä saatikka niitä "pitää-hoitaa-ensin-nämä-meidän-omat-raskautetut-ja-hätää-kärsivät"-argumentteja. Kunka usein itsekin olen epäröinyt ja varsinkin tukkinut suuta siltä pieneltä rasistilta, joka minussa asuu! Huivi, hui! Mustasilmäinen lapsilauma ja seuraava vatsassa, voihan hitto. Häpeä, Kaarina.

Oli niin tai näin, en ikinä lähtisi, melkein en mistään syystä, merelle keikkumaan kumiveneeseen sadan muun kanssa, pelkkien kuvitelmien perässä, toiveena päästä jonnekin, jossa olisi olot paremmat. Kuule, kyllä niillä on tosi kyseessä! Jo pelkästään elokuvakankaalla nähty ja kuultu sota - Kätilössä viimeksi, muuten mielestäni hyvä elokuva!- saa aikaan unettoman yön, jonkintasoisen kauhun ja ahdistuksen tunteen. Miten sitten, jos se on totta ja jokapäiväistä? On niin paljon lapsia, jotka eivät muusta tiedä! Kukaan noista lapsista ei ole syyllinen omaan syntymäänsä, muista se.  

Meillä on jos jonkinlaista argumentteja tulijoita vastaan: siellä tulee rikollisia ja niitä Isiksen kavereita samalla... joudutaan niitä elättämään... tulevat vaan meidän sosiaaliturvan perässä, saavat autokoulut ja lastenvaunut ja ja ja... NIin, ja varsinkin ne kännykät! Jokaisella näkyy olevan älypuhelin. Joopa joo. Onhan se niin, että jos on rikas, ei voi kärsiä, onhan? (Vanha kunnon sanonta: on mukavampaa olla onneton mersun kuin ladan takapenkillä. Nyt vain voisi lisätä: mersu räjähtää siinä missä ladakin!)

Onneksi vaikuttaa siltä, että mielipiteet alkavat kallistua siihen, että toivotetaan tulijat tervetulleiksi! Empatiaa alkaa löytyä. Sitä siis sittenkin on jossain siellä sielumme sopukoissa.

Juuri eilen kuulin tarinan teini-ikäisestä lapsesta, joka pakotettiin katsomaan miten äitiä raiskattiin samalla kun isä tapettiin vieressä. Ihmisen arvonimeä eivät ne tekijät ansaitse! Ja miten se lapsi voisi ikinä enää saada kunnollisen elämän? 

On hyvä, että noita tarinoita kerrotaan ja lehdissäkin julkaistaan entistä enemmän yksittäisten ihmisten kertomuksia. Jokaisen tulijan taustalla on tarina. Jokaisella tämän planeetan asukkaalla on oma viitekehyksensä, oma sukunsa ja ystäväpiirinsä, omat kokemuksensa - ne ydinmuistot, joita kivalla tavalla selittää nyt teattereissa pyörivä animaatio Inside Out.

Suomessa on lääniä ja vähän asukkaita. Vertaapa Hollantia: Uudenmaan kokoisella pläntillä on ainakin 16 miljoonaa ihmistä. Silti siellä on kodikasta ja avaria maisemiakin riittää. TIETYSTI on rikollisuutta, sitä kai on ollut kautta maailman sivu joka paikassa, mutta suurimmaksi osaksi ihmiset ovat hyviä ja kunnollisia. Sitäpaitsi en millään tahdo uskoa, että ihminen ikinä  olisi syntyjään paha, jokin ympäristössä ja kokemuksissa aiheuttaa rikollisuuden ja pahuuden. - Eli kyllä meille mahtuu, eikä meillä (kaikenmaailman kamalista ja sikamaisista sekä epäoikeudenmukaisista) leikkauksista ja säästöistä huolimatta ole NIIN kauheat oltavat, etteivätkö ne aina voittaisi tulijoiden lähtömaiden oloja!

Tässä haluan korostaa samalla, että ne, jotka harhautetaan lähtemään pelkästään köyhyydestä, valheellisten tietojen perusteella, päämääränään vauraampi elämä, heidät kyllä saa palauttaa. Ihan vapaasti ja pitääkin. Jos lähtömaassa on rauha eikä pelottavaa diktatuuria, uhkailua, katoamisia, ilmiantoja väärästä sanasta, pelkoa 24/7, kidutusta.., niin ihmisten pitää rakentaa itse omaa maatansa. Niinhän mekin teimme aikoinaan. Ahkeralla työllä tämä maa... jne... (Mutta huom! Myös muiden maiden avulla, lainoilla ja avustuksilla!)

Ja suuresti hävetköön ne luihuiset, jotka keräävät rahat pois näiltä rikkailta tai köyhiltä lähtijöiltä ja tuuppaavat heidät sitten vain matkaan. Salakuljettajista on keinolla millä hyvänsä päästävä eroon. Pakkaavat ihmiset kumiveneisiin ja hylkäävät ne merelle. Jättävät ihmisiä rekkoihin kuolemaan... Ei katso Allah hyvällä silmällä, ei.

Mielestäni pitää helpottaa kielen oppimiseen pääsyä, sinne vain heti jokainen kurssille, eikä niin, että ensi pitää saada se oleskelulupa. Sitten töihin! Ei kenenkään pidä saada pitkästyä vastaanottokeskuksessa, passivoitua siellä kuukausikaupalla. Terapiaa, kielenopintoja, sopeuttamista, työtä! Pientä työtä voisi olla tarjolla jo heti kohta. Vaikka muutama tunti päivässä. - Ennenpitkää turvapaikanhakijat työllistäisivät itsensä. Siellä on koulutettujankin ihmisiä joukossa, heidän ammattitaitoaan pitää voida hyödyntää. Turhia byrokratian sääntöjä pitää voida karsia. 

Kamalaa on, että hienot maat ja kauniit alueet tuhotaan ja tyhjenevät, historia murenee olemattomiin. Kamalaa on, että valtavat ihmislaumat lähtevät liikkeelle kuin muinoin suurten kansainvaellusten aikana ja sulloutuvat, hukkuvat ja talloutuvat uuvuttavalla matkallaan kohti elämää. Mutta ei auta, meidän on otettava heidät vastaan. Autettava heidät uuden alkuun. - Ehkä sitten, kun Isiksellä ei ole enää mitään tuhottavaa ja tapettavaa, tai muilla terroristiryhmillä, päästään heistä eroon. Löydetään "lopullinen ratkaisu".

Ja turvapaikanhakijat pääsevät aloittamaan alusta omissa maissaan. Siihen asti: tervetuloa rakentamaan Suomea. (Sotun perässä juoksijat älkööt vaivautuko!)

PS. Olen jo nuorena miettinyt: millä valtuuksilla me kutsutaan tätä maata omaksi maaksemme, isiemme maaksi? Kuka tämän maan antoi meille, käski meidän asuttaa tämä kolkka ja puolustaa sitä henkeen ja vereen toisenvärisiä ja -kielisä vastaan.

12. syys, 2015

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...