Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Muiden maiden olosuhteista saa kunnon käsityksen vain yksittäisiä ihmisiä koskevien tarinoiden välityksellä. Tarvitaan elokuvantekijöitä, tarvitaan toimittajia. Jopa historia ja kulloisetkin ajankuvat avautuvat ihan toisella tavalla, jos sinulle kerrotaan jonkun ihmisen kohtalo kuvina ja sanoina. Turha siinä on väittää, että joo, se nyt on vaan tuon ihmisen tarina, noitahan nyt löytyy...  Tilastot ovat kuivaa luettavaa, ne valottavat asioita lisää vain yksilöjuttujen yhteydessä.

Satatuhatta kuoli nälkään. Jep jep, sitä on liikkeellä, ikävä kyllä. Mutta jos ennen tuota tilastolukua olet seurannut jonkun perheen elämää ja parin muunkin, itkenyt heidän kohtaloaan, sitten vasta numerot tuovat mittasuhteet kuvaan kaikessa laajuudessaan.

Juuri Etelä-Koreassa vierailleena minua kiinnosti kovasti Pohjois-Koreasta kertova, amerikkalaisen toimittajan Barbara Demickin kirja Suljettu maa. Mikä lukukokemus! Barbara on haastatellut kirjaansa lukuisia Etelä-Koreaan ja Kiinaan paenneita pohjois-korealaisia, niitä uskollisista uskollisimpia Kim Il-jungin ja poikansa Kim Jong-ilin sekä vielä pojanpoikansa Kim Jong-unin alamaisia, jotka kuitenkin lähtivät. Jotkut lapsiensa painostamina tai jopa viekkaudella rajan yli houkuteltuina. Kirjassa henkilöt alkavat elää, näet kaiken sielusi silmin. Ja järkytyt perinpohjin. Kuinka tällaista voi olla vielä nykymaailmassa? - On pakko tehdä töitä, tehtaissa ja rautateillä, kouluissa ja lastentarhoissa, mutta palkkaa ei makseta. Valtion jakaa ruokaa, paitsi ettei jaa, kun sitä ei ole. Joutomaillakaan ei saa viljellä, koska se on pikkusormi kapitalismille, siitä tulee itsekkääksi ja on maanpetturi. Teloitettavaksi!

Nyt, kun Al-Qaida on ollut (vaarallisen?) hissukseen ja Isis sen sijaan riehunut kuin viimeistä päivää, on tullut myös luettua ääri-islamistien asioista. Minä olen Malala -kirja kertoo Pakistanista, Kabulin kirjakauppias Afganistanista. Se kaikella tavalla vieras elämä, arvot ja tavat tulevat kirjojen kautta tutuiksi. Hyvä, kun tiedetään ja ymmärretään (?), mutta tuskin kuitenkaan hyväksytään. Mitä tässä voidaan tehdä? - Iso moskeija Helsinkiin...

Afrikasta ja Etelä-Amerikasta en tiedä tarpeeksi, että osaisin erotella eri maiden tilanteet. Joillakin menee hyvin ja melkein yhtä hyvin, joillakin taas ei. Ikävä kyllä nuo maanosat ovat minullekin, niin kuin monelle meistä, yhtä yhtenäistä aluetta ja hallitukset huonoja tai vielä huonompia. Nolo tunnustaa. Uutisten varassa olen ja myöhemmin sitten sekoitan maiden ja johtajien nimet, jos niitä ollenkaan muistan alun alkaenkaan.

Maailmassa on niin valtava joukko pelkääviä ihmisiä, jotka mieluummin tottelevat sokeasti johtoa, kuin alkavat kapinoida. Aivopestyjä, jotka jopa uskovat siihen, mitä heille kerrotaan. Maanalaista liikettä ei synny, ei uskalleta puhua edes läheisimmälle ihmiselle. Kaikki vakoilevat toisiaan ja kipittävät ilmiantamaan. Hyvän kansalaisen velvollisuus.

Eilen tuli neloselta kiinnostava elokuva toista maailmansotaan edeltäneestä ajasta ja juutalaisvainojen alkuvaiheesta Good - natsi vastoin tahtoaan (hm, hieman outo nimi). Taas yhden ihmisen tarina, varmasti päähenkilön tapaisia naitsismiin oman turvallisuutensa takia liukuneita oli monia. Eiväthän kaikki sentään voineet hyväksyä sitä, että kunnon naapurit haettiin yöllä ja vietiin ties minne. Mutta kukaan ei uskaltanut nousta vastaan. Tai...kyllä sentään. Euroopassa oli toimiva vastarintaliike! 

Ehkäpä Pohjois-Koreassakin on? Lähi-Idässä?  Afrikan valtioissa? Etelä-Amerikassa, siellä missä vielä tarvitaan? Dokumentaristit, elokuvantekijät, journalisit, kertokaa meille!

26. heinä, 2015

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...