Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

 Että sitä onkin lapsena ollut typerä! Historiasta meistä monella (minullakin)  oli joskus varhaisteininä vakaa  

 käsitys: joka vanhoja muistelee, sitä tikulla silmään. Mitä sitä kannattaa noita vanhoja juttuja loputtomasti kaivella, pitää katsoa eteenpäin! Nykyisin en voisi enempää lapsenlapsille painottaa historian merkitystä! Vain katsomalla taaksepäin ja tarpeeksi kauas, voimme ennakoida tulevaa, suunnitella ja rakentaa maailmaa hallitusti oikeaan ja oikeudenmukaiseen suuntaan.

Käsitykseni sai taas vahvistusta tämäniltaisesta TV 1:n ruotsalaisesta (Erik Sandberg)  dokumentista Taloustieteilijöiden totuudet. Jos et katsonut, kannattaa katsoa Areenasta!

Dokumentissa esiintyi mm. kohuttu ranskalainen taloustieteilijä Thomas Piketty. Olisiko niin, että koko ohjelma olisi jopa versonut  Pikettyn syvällisesti taloushistoriaa (veroilmoituksia jo 1700-luvulta alkaen!) selvittäneestä kirjasta ”Capital in the 21st century”?

Nyt, kun jokaisella on mielipiteensä sanottavana Kreikan tilanteesta – ja koko talousjärjestelmät, konkurssit ja taantumat tuntuvatkin olevan ”vain” mielipideasioita – olisi jokaisen hyvä tietää joitain perusasioita yhteiskunnan taloudesta, maailmantaloudesta. Niitä valottaa vain historia. Dokumentissa se oli esitetty hyvin selkeästi, joku sanoisi kansanomaisesti. Niin, mitäpä me tavalliset pulliaiset muuta ollaan kuin kansaa. Meille ei talouspolitiikan kapulakieli edes aukenisi…

Perusasioita olisi hyvä opettaa myös kreikkalaisille. Verotus on kaiken a ja o. Ilman veroja yhteiskunta ei pyöri. Ei ole teitä, ei junia ja lentokokeita, ei ole sähköjä, ei edes öljylamppuja… Ei oikeastaan paljon mitään. Vaihdetaan oravannahkoja hiustenleikkuuseen, itse keitettyyn saippuaan tai itse kerättyihin lääkeyrtteihin (joiden ominaisuudet on selvitetty kantapään kautta)… Kreikkalaisten ahdinko näyttää juontavan juurensa todellakin verojen kierrosta ja korruptiosta. ”Kansa ei ole tottunut… aina meillä on tehty näin…”. Ja nyt ne ei tykkää yhtään, kun niitä vaaditaan ryhdistäytymään. Velkaa pitäisi ensin saada, mutta senhän voi sitten muuttaa kätevästi lahjoitukseksi velalliselle. Sitähän on velkasaneerauskin osittain! Kovilla ehdoilla, selkäsaunalla ja tukkapöllyllä ja viikkorahojen menetyksellä pitkäksi ajaksi. Vyötä kiristämällä.

Eivät kreikkalaiset saisi syyttää EU:ta julmaksi kurittajaksi, EU:ltahan (meiltä muilta) sitä rahaa on heille valunut (josta sitten takaisin lainanmaksun muodossa taas EU:n pankkeihin). Mutta mielestäni tavallista, ahkerasti yrittää kreikkalaista ei saisi syyttää, kyllä se on johto, valtio, hallitus, pääministeri, parlamentti, Papandreu!!!  Jos ei sääntöjä pystytä valvomaan, niin kansalaiset menevät totuttuun tapaan siitä yli, missä aita on matalin.

Pieterin eläketulot tulevat Hollannista. Bruttona neljästä eri paikasta. Meidän verovirasto ei tiedä niistä mitään. Pankit ja verovirasto eivät vieläkään ole reaaliaikaisesti yhteydessä. Jos emme maksaisikaan veroja noista eläkkeistä? Tulisiko se ilmi? Koskaan verovirasto ei kysele perään, tulee vain esitäytetty ilmoitus, johon ulkomaan eläkkeitä ei ole merkitty. Mutta täytyy sanoa, etten nukkuisi öitäni rauhassa, jollen joka vuosi uskollisesti ilmoittaisi tietoja netissä. Sitä paitsi tililtä menee automaattisesti ennakkovero, sekin itse sinne ohjelmoitu. – Kreikkalaisilla on erilainen asenne. Sen asenteen täytyy muuttua. Jonkun Pikettyn pitää mennä sinne pitämään vähän luentoa, pistämään kansa luokalle, se viimeinenkin mummo sieltä Rhodoksen tien varresta myymästä niitä vastapoimittuja appelsiineja. Jos kokee, että en minä tästä itse tehdystä työstä, itse kasvatetuista ja myydyistä appelsiineista nyt mitään osinkoja valtiolla ja kunnalle maksa, ei pidä odottaa terveydenhoitoa, halpoja lääkkeitä, päällystettyjä teitä, ilmaista koulua lapsille. Jonkun ne pitää maksaa! Mutta se joku ei saa olla suomalainen tai ruotsalainen. Eikä edes saksalainen. Meidän Kreikkaan maksamista varoista on jo verot maksettu! Sen oltava kreikkalainen. Kreikkalainen maksaa omat palvelunsa, suomalainen omansa. Fair play, or?

Tiedän että demokratian kehto on Kreikka. Oli silloin aikoinaan. Vaikkeivat he nyt saisi sillä ratsastaa, on sillä meille muille eurooppalaisille kuitenkin sen verran merkitystä, että heidät pitää pitää mukana kelkassa. Yhtenäisyys on valttia. Voin kuvitella, että se näyttää tulevaisuudesta käsin taaksepäin katsottuna paremmalta kuin repeäminen. En oikein ymmärrä, miten eurosta eroaminen nyt tässä asiassa auttaisi. Tätä ei minulle vielä ole selvitetty. Tarvittaisiin pari hyvää dokumenttia lisää!

Mutta pitää auttaa ystävää hädässä. Autetaanhan me kehitysmaitakin, vieläpä melko laihoin tuloksin. Miksei siis Demokratian Kehtoa? Eurooppalaisuuden nimissä. Solidaarisuuden nimissä. Historian nimissä. Harhaan johdettua kansaa, jota täytyy opettaa. Nyt me opetamme puolestamme, kuten antiikin aikoina he meitä! Ja on vahdittava, että oppi menee perille. Nyt eletään nykyaikaa, ei enää antiikin. Valitan, kreikkalaiset. Saattee velkasaneerauksenne, mikäli se minusta riippuu, mutta ehdot on kovat. Nyt on otettava lakki päästä ja lusikka kauniiseen käteen. - Ostan edelleen appelsiineja mummolta, mutta vaadin kuitin.

Tähän vielä juttu, jonka kuulin veljeltäni jo muutama vuosi sitten (ei se kyllä mennyt ihan näin, mutta). Kreikkalainen kierrätys: Turisti maksoi satasella hotellihuoneen. Hotellin omistaja maksoi sillä lihakauppiaalle velkansa. Lihakauppias antoi rahan vaimolleen, joka maksoi sillä tyttären häistä syntyneen velkansa viinakauppiaalle, joka maksoi sillä ilolintuselle, jolle oli jäänyt velkaa viimekertaisesta. Ilolintunen maksoi sillä hotellin omistajalle, jolle oli velkaa huoneen käytöstä. Hotellin omistajasta satanen näytti tutulta...

Että jotenkin tähän tyyliin…

25. heinä, 2015

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...