Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Kuukausiliitteessä haastateltiin kenraali Gustav Hägglundia. Asiana oli – kuinkas muuten – Nato. Paitsi, että herra kenraali on vieläkin komea (anteeksi asiaton huomautus!) ja ehkä edelleen äreäkin (satuin kerran paikalle, kun hän kovisteli Kodin Anttilan myyjä-parkaa), hän on myös fiksu. Joku sanois jääräpää, kun ei vieläkään ole muuttanut Nato-kantaansa. Minun mielestäni siis vain komea, äreä ja fiksu.

Kun lukee asiantuntijoiden epäileviä, toppuuttelevia ja ympäripyöreitä kannanottoja Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä sekä kiihtyneiden kansalaisten kommentteja, että jäsen meidän olisi pitänyt olla ja kauan sitten, en voi itse olla muuta kuin samaa mieltä herra Kenraalin kanssa. Ei Natoon. Ei nyt eikä ihan lähitulevaisuudessa. Ehkei koskaan. Miksi menisimme? Mitä Venäjä siitä ajattelisi? Tai Putin. Putinhan on sama kuin Venäjä.

Lehdestä luimme juuri, että Nato kokoaa aseita itärajalleen, varjele, jos se raja olisi meidän maassa! Taitaisin muuttaa kauemmaksi… Tosin joka puolella tulee vastaa joku Nato-maa (Ruotsikin liittyisi varmaan samassa saumassa!).  Mitä tekee sitten Venäjä länsirajansa tuntumassa? Harjoittelee muutaman saaren valtausta, isottelee ja pullistelee (oothan muistanut katsoa Kari Ketosen Putin-esityksen tulevasta Iron Sky-leffasta – tämä on vain yksi niistä - https://youtu.be/OSHaVH9HhfI).

Tuskin mitään sotaa tulee, se nyt vielä puuttuisi. Mutta kun koko ajan sattuu ja tapahtuu, kummallisia ja käsittämättömiä asioita, odottamattomiakin, niin kyllä sitä vaan on parasta olla varpaillaan ja liikoja uhittelematta.

Muistat tietenkin nämä suomettumispuheet aikoinaan. Kukapa ei. Että kumarrellaan ja mielistellään. Ja Kekkonen sitä ja Kekkonen tätä. Minä ajattelen, että viisaasti toimi Kekkonen, kun vain kalasteli ja metsästeli Hruštšovin kanssa. Ja muutamat naukut aina välillä. Ja taas yhdet pienet. Kuka sitä nyt kaverin kimppuun. Onko se sitten vähän sama, kuin jos käy kauppaa kiinalaisten tai muslimien kanssa ja esittää pikkusen muuta kuin tavallista junttia suomalaista. Diplomatiaa se on, sanon minä. Molemmissa tapauksissa.  Ei edes ”tarkoitus pyhittää keinot” epärehellisyyttä, vaikka onkin tarkoitushakuista.

Nyt on annettava myös pisteet Niinistölle. Ovat kyllä Putinkin kanssa eri kylän poikia, mutta taitaa meidän Sale silti jotain osata. Kun Venäjän karhua nykyisin ohjailee viekas ketturepolainen, on tämä tainnut saada läntisestä naapurista yhtä ovelan ilveksen kaverikseen. Miten sitten tämä kaveruus tästä kehittyy, sen tietäisi Aisopos…

Kyllä meidän on vaan viisainta olla Venäjälle silta länteen. Ettei aivan joka tie sille olisi tukossa, vaan löytyisi täältä ystävä, jonka kanssa sotakirveet olisi haudattu yya-sopimuksen myötä (joka tosin sekin kävi jo tarpeettomaksi, kun ystävyys muuttui todelliseksi. – Huom, en laittanut lainausmerkkejä tuon viimeisen sanan ympärille!).

PS. Olen kiinnittänyt huomiota siihen, että HS kirjoittaa monesti kovin myönteisesti Venäjästä: on hyviä lomakohteita – laskettelurinteitä, Pietaria, on tavallisia venäläisiä, joita haastatellaan uudesta vuodesta ja ostosmatkoista… Sekin on diplomatiaa. Ja tavalliset venäläiset, keitä he sitten ovat? Jaa-a: kuten sinä ja minä.

27. kesä, 2015

1

henrik.wulff@wippies.fi 01.07.2015 00:44

Olipa hauska ja sivistynyt ja kansalliseen historiaan
avauksia avaava näkemys.

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...