Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Onneksi on noita lapsenlapsia, että hieman pysyy kärryillä, mitä kielimaailmassa tapahtuu.

"Me stalkataan sitä..." (seurataan, vaklataan), "jos vaikka servaa jotain ja sitten..." (panee jauhot suuhun), "se rages ihan sikana" (raivosi) .

Vasta kun on toipunut alkaa tekemään-järkytyksestä, niin jo törmää kieleen, jota ei ole ollut olemassakaan. Melkein kuin joku keksimällä keksitty droidien tai haltijoiden kieli! Ihan pikkuskidit (hmmm...slangia tässä kyllä osataan, jees) jo puhuvat kummallisilla käsitteillä, jotain  suomen ja englannin yhdistelmää ne vissiin ovat.

Lol (esim. lots of laugh), svägä (tosi hieno), K (ennen tämä oli ok), moooo (sama kuin vanhanaikainen moi), näitä lyhenteitä ja sanojahan on loputtomasti. Melkein kuin kieli olis syntynyt uudestaan. Että ihan tässä turhaan joistakin pilkku-säännöistä ja alkaa tehdä-sanamuodoista vaahdotaan saati sitten kaksikertaisista passiveista, joka sinänsä onkin vähän kimurantimpi juttu. Liikaa viilausta, mielestäni! Ollaan tehty, ei olla tehty, pitäisi olla muodossa: on tehty, ei ollut tehty. Huh sentään.

Vahdi nyt noita, kun koko kieli tuntuu karkaavan! Ei sitä vaan meidän nuoruudessa... Onneksi apua lötyy nykyään netistä. On jos jonkinlaista urbaanisanakirjaa tai teinikielen opasta. 

Sitten on vielä eri murrealueet. Kuuntelin junassa, kun Turusta Itä-Suomeen matkalla oleva äiti jutteli 3-vuotiaan poikansa kanssa. Poika odotteli konduktööriä paikalle. "Missä hän viipyy?" kyseli poika. "Hän tarkastaa lippuja toisessa vaunussa", vastasi äiti. "Miksei hän tule jo?" lapsi jatkoi. - Eipä taideta puhelikielessä muualla kuin Länsi-Suomessa käyttää hän-sanaa. Aina se Hän on vain Se. (Paitsi koirista ja kissoista puhuttaessa 

.) Hän-sana kuulosti minusta oudolta, varsinkin pienen lapsen suusta. Mutta kun salolainen ystäväni puhuu selvällä murteella: "no, hän sanos sitten, et kyl hän muuten, mut ko ei...", niin kivaltahan se vain kuulostaa. Murteelta, siihen hän-sana istus niin maar vallan mainiost.

Entäs kun Pieter sanoo: "tule, me menemme nyt kanavalle!" Mitä suomea se nyt sitten on? Kökkö-suomea.

18. touko, 2015

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...