Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Jos puhelin jää kotiin, olet pulassa. Tai se kapistus ilmoittaa armottomasti, että akku on loppu ja huomaat, että laturi jäi sinne eteisen laatikkoon. Entäs jos pankkikortti on jäänyt tuulipuvun taskuun, kun just eilen otit sen lompakosta ja pyyhälsit reppu selässä  sauvakävelylle Alepaan hakemaan rasvatonta maitoa ja lauantaimakkaraa. Voihan nenä!

Mitäs jos viimetipassa juoksemalla ehdit junaan ja siellä huomaat, ettei ole matkakorttia, ei lompakkoa eikä puhelintakaan. Mitäs teet? Asiathan eivät mene niinkuin kirjoissa ja elokuvissa! (Myönnän, että tosielämässä saattaa tapahtua vielä merkillisempiä asioita.) Pulassa olet, tosipulassa. Nolo juttu.

Tämä on tätä  nykyaikaa. Olemme riippuvaisia monista nykyajan tuomista hyödykkeistä. Puhelin on ELINTÄRKEÄ. Ei sitä tietenkään tarvitse räplätä kaiken aikaa. Eivätkö omat ajatukset riitä enää viihdykkeeksi? Pitääkö uutisia ja youtubeklippejä kaiken aikaa selata, ovatko pelit kiinnostavampia kuin läsnäolijoiden tai ympäristön tarkkailu? Nollautuvatko aivot pelatessa, vai myönnätkö jääneesi koukkuun? 

Sitten nämä kaiken maailman kortit! Pankkikortti, luottokortti, yhdistelmäkortti. DEBIT ja CREDIT, opitko lopultakin, mikä tarkoittaa mitä? Visa ei ole enää se, jota vingutetaan, koska voi olla että sinulla on VisaDebit ja pankkitilillä ei ole kuin pahainen killinki. Unohdetaan sitten kaikki ne etukortit, koska ne eivät mahdu enää edes pieneen käsilaukkuun saati takataskuun ahdettavaan lompakkoon.

Tai jos sittenkin muistettaisiin se kiva vihreä: S-etukortti, joka on samalla bonuskortti ja pankkikortti (tai yhdistelmäkortti). Paras kortti. 

Mehän ei enää voida palata aikaan ennen kortteja, ei leijonakantiseen pankkikirjaan, ei ruskeisiin palkkapusseihin. Eikä tarvitsekaan. Kaikki muuttuu koko ajan, miksi ei muuttuisi! Näin on aina ollut, niin kauan kun maapallolla on ollut elämää. Ei tietenkään kaikki aina mene parempaan suuntaan, mutta jos menee pieleen, korjataan sitten (jos voidaan!). Maksaminenkaan ei tapahdu enää vaihtotalouden ehdoilla. Rahalla sitä maksetaan, ihan oikeilla euroilla ja dollareilla ja jeneillä sun muilla tai jollain ihme bitcoineilla. Tai muulla virtuaalirahalla, jota liikutellaan korteilla. Oven takana kolkutta jo se aika, jolloin kassapääte lukee vain sormenjälkemme tai iiriksemme ja rahat vilahtavat omalta tililtä kaupan tilille.

Tänään olin taas yhdessä isohkossa puodissa neuvottelemassa halukkaiden kanssa S-sirukortin tilaamisesta. Moni ei tahtonut, koska heillä oli jo pankkikortti (ei auttanut, että vakuutin niitä  ihan hyvin voivan olla enemmän kuin yksi), he siis mieluummin söhläävät siinä kassalla ensin sen käteiskortin kanssa, sitten kaivavat rahaa tai toisen pankkikortin jne. Sen sijaan, että maksaisivat yhdellä kortilla ja bonukset rapsahtaisivat tilille.

Pari henkilöä oli näreissään, kun kortista pitää maksaa 35 euroa. Todellisuudessa ei kortista tarvitse maksaa mitään, vaan osuuskaupan jäsenyydestä, eikä sekään ihan pidä paikkaansa, vaan jäsenmaksu otetaan bonuksista. Toisin sanoen bonukset kertyvät itselle, vasta kun olet ostanut jäsenmaksua vastaavan bonusmäärän edestä. Muutenhan ne jäävät kauppaan ja silti joudut ostamaan samalla hinnalla päivittäistavaroita, ethän ilmankaan selviä, jollet ole joku perttilinkola. Joten odota vaan rauhassa kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitä ilmaista jäsenyyttä. Sinä aikana voit vaikka laskeskella aikasi kuluksi, miten paljon oletkaan jättänyt ottamatta sitä rahaa, joka olisi kivasti voinut hyödyttää sinua (esim 750 eurolla kuussa s-ryhmästä, loput olkoot vaikka stokkalta tai lidlistä, bonusta tulisi vuodessa 360 €, 10 vuodessa 3.600 € ja 20 vuodessa ... Nii-in, sillä jo jotain tekisi. Ilmaista rahaa.)

Sitten oli se synkkä nuori mies, joka tokaisi: "mitä välii, euro sinne tai tänne", ja lisäsi vielä: "minun elämääni eivät jotkut bonukset sanele!" 

Niih, juuh. Sanelevatko bonukset sinun elämääsi? Tai minun? Vaikka eivät sanelisi, silti ei kannata jättää ylimääräisiä rahoja ajelehtimaan vaan kerätä ne talteen. Se ei tee sinusta yhtään hienompaa, saati sitten jalompaa. Lahjoita sitten vaikka hyvätekeväisyyteen, jos ne bonuseurot niin taskun pohjalla polttelevat!

28. maalis, 2015

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...