Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Olin unohtanut jo koko Forum Humanumin, mutta törmäsin siihen jälleen tänä keväänä ja päätin taas alkaa käydä kuuntelemassa esitelmiä. Josko sitä  välistä ylösrakentaisi hiukkasen itseään. 

On kannattanut. Tällä viikolla oli vuorossa arvoisan ulkoministerimme luento Politiikan hyvä ja paha.  Koko Forumin kevätkauden teemana on Pyhä ja Paha. Erkki pohdiskeli ensin hänelle annettua otsikkoa: onpa hienoa, ettei siinä seiso "pyhä", koska hän on a) ateisti ja b) koska silloin hän mieltäisi, että pyhä olisi ikäänkuin pahan vastakohta. Ja sitähän se ei ole. Pyhän vastakohta on epäpyhä. Eikä politiikka sinänsä voi olla pyhää. Niin, eikä myöskään pahaa (tai epäpyhää), eikä oikeastaan hyvääkään. Kyseessä on vain joukko eturistiriitoja. Jos viinaveroa nostetaan, väkijuomien kuluttajia se ei miellytä, mutta Raittiusliike taputtaa käsiään. Tosin heidän luulisi muistavan jo kieltolaista, ettei se tuonutkaan mitään hyvää, päinvastoin kotipoltto ja salakuljetus rehottivat. - Toisaalta, Erkki jatkoi pohdiskeluaan, voidaan tietysti sanoa, että esim kreationismin salliminen on pahaa, vaikka sitä opetettaisiin yksityisissä oppilaitoksissa, eli ei siis tuettaisi yhteisin verovaroin. Ja miten on näiden uskonnollisten liikkeiden laita? Pitäisikö valtiovallan suhtautua niihin tasapuolisesti (sekularismi), eikä suosia paria lajiketta? Entä jos sitten suhtautuisi tasapuolisesti, pitäiskö uimahallivuorot järjestää erikseen miehille ja naisille erinäisen uskonnon toiveiden mukaan? Entä uskonnottomat? Kirkollisverot? 

Tietenkin päädyttiin päivän politiikan asetelmiin, Syyria, Boko Hara, Usa, Nato, Ukraina. - Joku kyseli Erkin mielipidettä Natosta. Onko niin, että Venäjän suhtautuminen Suomeen muuttuisi, jos valtioiden välinen raja olisikin Venäjän ja Naton välinen raja? Erkki sanoi, että hän näkee, ettei asetelma Suomenkansan suhteesta Natoon ole muuttunut, näkökannat vain ovat polarisoituneet sen myötä, että niin liittymisen vastustajat kuin puolustajatkin ovat saaneet lisää aihetta puolustaa kantaansa. Ja että hän on liittymistä vastaan. Jes.

Eräs herrahenkilö alkoi tosissaan kysellä jostakin Kolmensadan komiteasta, joka on perustettu jo ammoin ja joka NYT on kuulema noussut esille ja joka hallitsee (juutalaisen eliitin voimin) koko maailmaa, kaikkien tärkeiden valtioiden ja suuryritysten johtoa ynnä plääp plääp plääp. Ajattelin, että saas nähdä, miten Tuomioja tästä selviää (kyselevä herra oli näet oikein tohkeissaan asiasta). Noh, Erkki sanoi, että salaliittoja on ollut kautta maailmansivu, mutta enemmän vahinkoa kuin niistä, on huhuista, joita niiden ympärillä pyörii. - Herra oli sinnikäs, hän jätti tämän aiheen (varmaan kertoo kotona, että eipä osannut Erkki vastata!), sitten hän sanoi, että "kun siellä Pariisissakin hyökättiin sinne toimitukseen, ei pitäisi mennä herjaamaan ja pilkkaamaan toisille pyhää asiaa... Mites täällä suu pantaisiin, jos Sibeliuksestakin olisi sanottu, että se nyt ei tiedä musiikista yhtikäs mitään!" - Nii-in, mitenkähän. 

Välillä intouduin vain kuuntelemaan selkeää ja sujuvaa puhetta. Että osaakin ilmaista asiansa ymmärrettävästi, ei kiertele eikä kaartele, vaan sanoo suoraan mielipiteensä ja perustelee hyvin. Ja tuntee sekä maantieteen että historian. Täysi kymppi sille luennolle!

Pari viikkoa sitten oli toinen tilaisuus, joka säväytti. Pappi Kai Sadinmaa (myös eduskuntaehdokkaana) puhui kirkosta ja sen valheellisuudesta ja tekopyhyydestä. Hänen iltansa oli otsikoitu: "Pyhitetty pahuus". Miten raamattu (vanha testamentti, jota monet lahkot pitävät sanasta sanaan totena!) on kokoelma kehoituksia väkivaltaan, siellä Jumala esiintyy hirveänä koston jumalana, joka ei yhtään tykkää siitä taikka tuosta. Sekä vanha- että uusi testamentti (huom: jälleen huomautan, niinkuin Sadinmaakin teki - samoin hänen kirjansa - että raamattu on 300-luvulla sovittu kokoelma ihmisten kirjoituksia, sinne on otettu tekstejä ja sieltä on niitä jätetty pois sen mukaan, kuin maalliset vallankäyttäjät ovat hyväksi nähneet!). Luennossaan Sadinmaa todisti, miten hirvittäviä tekoja jatkuvasti tehdään uskonnon nimissä ja sitten ne painetaan villaisella. Varastat tikkarin kaupasta tai raiskaat lapsen, hui hui. Syntiä. Jumala ei tykkää eikä Jeesus. Luetaan vähän evankeliumia, niin kyllä se siitä. Anteeksi on annettu, hupsista vaan.

Kirkossa on sitäpaitsi muodosta tullut tärkeintä, takerrutaan siihen, pitääkö käyttää juuri oikeita sanoja messussa ynnä vastaavaa. Ennen kaikkea tämän instituutin pääasiallinen tehtävä on säilyttää asemansa yhteiskunnassa; varallisuutensa ja valtansa. Tästä on Sadinmaan juuri ilmestyneessä kirjassa  "Kymmenen käskyä kirkolle" pitkät jutut. 

Joku kysyi, mitä mieltä Sadinmaa on kirkon ja valtion erottamisesta. Hän sanoi, että jos kirkko seuraisi Jeesuksen oppeja, niin valtio haluaisi siitä eroon mitä pikimmiten.  - Jeesushan oli radikaali ihan viimesen päälle. Hän ei sietäisi tätä asetelmaa alkuunkaan, mitä uskonnon nimissä pönkitetään. - Sadinmaa mainitsee kirjassaan nimeltä monia kirkon ja yhteiskunnan vaikuttajia. Irja Askola on ainoa, joka saa synninpäästön. Olen itse samaa mieltä! Irja Askola on hieno ihminen, nainen paikallaan. 

Kannattaa lukea kirja... mutta koska meidät on kasvatettu uskomaan (tai ainakin melkein), että se, mitä on uskoteltu jo yli 2000 vuotta on totta (tai ainakin sinne päin) ja harva meistä on yhtä rohkea kuin Sadinmaa, tekstiä joutuu sulattelemaan hiukan tavallista enemmän. Mutta ei voi sanoa, etteikö Sadinmaan olisi (pääosin?) oikeassa. - Ei taida papinvirkaa hellitä Sadinmaalle ihan ensi hätään, toivon siis, että hän pääsee sitten edes kansanedustajaksi! Arkadianmäelle tarvitaan rehellisiä ihmisiä Erkin lisäksi.

Juu. Kun on vähän sivistystä saanut imettyä itseensä, sitä jaksaa taas vaikka mitä 

.

2. maalis, 2015

2

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...