Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Ihmeellinen, tai ehkä pitäisi sanoa kummallinen. Miten sitä tällaisen koneen kanssa pärjää, kun tavalliset toiminnotkin siinä alkavat jo olla korkeampaa supernanobioydinfysiikkaa tai kemiaa tai tekniikkaa tai jotain. Mutta ei auta, on yritettävä.

Kun seisoskelen tuolla marketeissa opastamassa vastahakoisia kansalaisia s-etukortin ihmeelliseen maailmaan, voin jo päältä melkein sanoa: tuo herra tai rouva ei suurin surmin halua ottaa verkkopankkitunnuksia. "Ei ei, voi tokkiisa, eihän miul oo ees konettakkaa." Jaa-a, miten ihmeessä he selviävät, kun ihan joka asiassa tarvitaan konetta ja nettiä. - Tai ehkä he selviävät, kun naapurin tyttö auttaa, kun on jotain netin kautta hoidettava, tai lapsenlapsi maksaa heidän laskunsa. Tai sitten matkustetaan kahdella bussilla pankkiin ja jonotetaan siellä kaksi tuntia, että saadaan se asia hoidettua. Ei ole helppoa ilman konetta jos ei koneellisenakaan. 

Miten usein kuuleekaan: "Mun kone on nyt jotenkin jumissa, mulla on nyt joku vika netissä..." Moni ei ole kuullutkaan eheyttämisestä tai puhdistuksesta.

Jollekin suosittelen kursseille menoa. Yksi kahdeksankymppinen asiakas innostuikin. "Ettäkö luulet, että minäkin voisin oppia?" Oma äitini kävi kursseja vielä todellakin tuossa iässä. Miten hyvin ne salat siellä aukeavat, riippuu paljon opettajasta. Mutta opittavaa on musertavan paljon.

Itse yritän käydä silloin tällöin kursseilla, mutta silti on vaikeaa. Ehkä ne ihan tavalliset toiminnot onnistuvat jo: sähköposti, googlaaminen, youtuben, facebookin ja tohtori.fi:n käyttö. Mutta alapas tehdä jotain tavallisesta poikkeavaa, ikä ja terveys siinä menevät. Tänään yritin päästä Elisan asiakaspalveluun. Olen ostanut muutaman nettikirja Elisa-kirjasta, mutta eihän niitä voi lukea windows 8-tabletilla (tietokoneella kyllä voi ja puhelimellakin kai, mutta tabletille ei ole tehty sovellusta. On muille järjestelmille, muttei win 8:lle). Halusin tätä tiedustella ja antaa palautetta. Tapahtui vanha tuttu ilmiö: hetken päästä huomaat, että kierrät kehää: kirjaudu sisään, uups, tällä käyttäjätunnuksella ja salasanalla ei löydy henkilöa meidän järjestelmästä, yrität uudestaan, väännät ja käännät, lopulta olet asiakaspalvelussa, ehkä ongelmaasi löytyy vastaus usein esitetyistä kysymyksistä, niinpä, heh, mutta kun ei löydy, pitää siis tehdä uusi kysymys johonkin hiivatin keskustelupalstalle, selvä, ihan helppoa, kirjaudu sisään, mitä? TAAS, minähän olin jo kirjautunut... Tunti siinä vierähtää niin ettei huomaakaan. Kas, yhtäkkiä on joku chattaamassa sivun oikeassa reunassa :"Hei, tämä on Elisan verkkokauppa, miten voin auttaa". Voi voi, siitä kehkeytyy pitkällinen keskutelu minun ja tukihenkilön välillä. Lopputuloksena minä vaihdan puhelinliittymäni 4G:ksi (se on kuulema nopeampi ja VAIN 5 euroa kalliimpi, juupa juu) ja siitä saa s-bonusta. Hienoa, olen siis oikealla asialla.

Mutta minun piti siitä Elisa-kirjan lukusovelluksesta. Anteeksi vielä, hyvä verkkokaupan asiakaspalvelija: voisitko välittää viestini Elisa-kirjalle? Juu, ilman muuta, tottahan toki. Lohtu, ihanaa, joku kuunteli minua.

Entäs, jos tuskalla ja vaivalla olet saanut kuvat siirrettyä kamerastasi, anteeksi, puhelimestasi koneelle? Mihin ne kuvat tällä kertaa siirtyivät? Etsi etsi. Jonnekin ihmeellisen Sky Driveen. Ai, tällä kertaa ei Dropboxiin. Mitenkähän se valinta oikein tapahtuu? Samalla tavoin kuin operaattori  löytää puhelimesi ulkomailla? Eli, kuka ja mikä ensimmäisenä on paikalla? Ja sitten se kuva pitäisi laittaa liitteeksi s-postiin. Hienoa, onnistuu varmasti, paitsi että... eihän tässä kuvassa ole mitään kohtaa, josta sen voisi lähettää? - Kun lopulta on saanut liitettyä kuvan (etsimisessä on vierähtänyt 3 varttia) ja avaa liitteen viestissä ennen sen lähettämistä, välähtääkin alkuun TOINEN kuva, ihan kuin olisin lähettämässä useita kuvia. 

(Tässä välissä taidan luovuttaa ja todeta että lapsenlapset onneksi osaavat. Heti kohta kun siirryn seuraavalle kymmenelle taidan heittäytä avuttomaksi! Pojat ja tytöt apuun!)

Ja mitä sanot yksityisviesteistä google+:ssa, (jonne en ikinä ole pyytänyt pääseväni, olen vain ajautunut sinne, minut on siis systeemi PAKOTTANUT sinne!!), kun ne kuitenkin päätyvät tavalliseen google-hakuun. Tein siitä juuri valituksen Googlelle, arvaa oliko yksinkertaista? Samoin, kun halusin Googlen poistavan itseäni koskevia juttuja, ei ollut helppoa ei todellakaan. Puoli vuotta siinä meni, ihme kyllä Google vastasi välikyselyyni, että asia on hoidossa, varro nyt vähän. 

Tiedä siis: minkä kerran kirjoitat tällä masiinalla tai kuva, jonka sinne siirrät, kaikki on julkista varmaan hamaan hautaan.  Vaikka kuinka toivoisit yksityisyyttä. Varo siis sanojasi ja ota vain kauniita hymykuvia. Ja mikä se sellainen LinkedInkin on? Miten minun pitäisi suhtautua, kun vähän väliä lykkää pontevaa teksti: Katso ketkä tutuistasi ovat jo LinkedInissä tai Nämä henkilöt saatat tuntea... 

20. helmi, 2015

3

Merja c. 04.04.2015 19:04

Tuo ElisaSaunalahti... Sen sp-järjestelyjen johdosta tein sen mokan, joka hävitti koko parin vuoden sp-kirjeenvahtoni!!!

Tuo ns asiakaspalvelu-sivusto... >:

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...