Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Pitäisköhän jo niitä statiineja..? Kun oli se kokonaiskolesteroli yli sen viiden, 5,5? Hyvä tosin oli niinkin hyvä kuin1,82 ja huono niin alhainen kuin 3,4. Triglyt 0,89. Tota tota...

No ei pidä lääkettä, ei ikinä. 

Olen juuri lukenut lääkäri Uffe Ravnskovin kirjan: Kolesterolimyytit, jota varten hän on käynyt läpi kaikki merkittävät kolesterolitutkimukset (n. 100 kpl!), ihmetellen mm. sitä, miksi koko ajan vain tutkitaan ja tutkitaan, vaikka ollaan selkeästi kaiken aikaa sitä mieltä, että korkea kolesteroli aiheutuu eläinrasvasta (ja luonnon kovista rasvoista, mm. kookosrasvasta), mitä sitä uusilla tutkimuksilla pitää "vahvistaa".  Kirjasta käy seikkaperäisesti ilmi, miten väärillä perusteilla tutkimukset on tehty: otannat ovat manipuloituja, ennalta haluttuja lopputuloksia tukemattomat joukot tai alueet on jätetty pois. 

Eli hypoteesi on, että rasvainen ruoka (nimenomaan tyydyttyneet rasvat) lisää kolesterolia, mikä lisää sepelvaltimotautia, mikä lisää verisuonten kovettumista, mikä lisää sydänkohtauksia, mikä lisää kuolemia... Ja jos joku tutkimus ei tue tätä olettamusta, sitä manipuloidaan: jätetään kertomatta osa tutkimustuloksista, ei  erotella ihmisiä iän tai kuolinsyyn mukaan tai sanotaan loppupäätelmässä vain röyhkeästi, että näin tuli todistettua hypoteesi oikeaksi. Vaikka ei siis tullut. 

Kun esim. joillakin afrikkalaisilla heimoilla kolesteroli on maailman alhaisin ja nämä heimot syövät pelkästään lihaa ja täysmaitoa, siis tosi rasvaista ruokaa, eivät ollenkaan vihanneksia tai viljaa, tätä ei mainita suurimmissa tutkimuksissa ollenkaan. Sehän asettaisi hypoteesin vähintäänkin kyseenalaiseksi, jopa kumoaisi sen. Missä se sitten mainitaan, sanotaan sen olevan omituinen geenipoikkeama.

Ravnskov on tehnyt todella perusteellista työtä. Kahlannut jokaisen tutkimuksen läpi kohta kohdalta, lähdeaineisto on vaikuttava, sivunumeroita myöten. 

Sitten on se toinen kirja, joka on ONNEKSI saanut paljon näkyvyyttä nyt mediassakin. Peter Goetzchen Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus. Niin hurja nimi, että ihan hirvittää kirjoittaa se. Ettäkö nämä meidän hyvätekijämme, ihmiset parhaat ystävät: lääketehtaat, olisivatkin kelmejä luihuimmasta päästä? Aspiriini, närästyslääke, sydänlääkkeet, unilääkkeet, masennuslääkkeet, kolesterolilääkkeet... Kaikki se mömmö, jota ilman en voi olla! Pahastako?

Ei varmaankaan. On keksitty antibiootit, on keksitty rokotteet, särkylääkkeet. Verenpainelääke alentaa verenpainetta, beetasalpaaja sydämentykytystä. - Kysymys ei olekaan tästä, vaan siitä, että lääkkeitä suositellaan heppoisin perustein eri tarkoituksiin, kuin mihin ne on kehitetty, niitä suositellaan liian isoja annostuksia, niitä suositellaan henkilöille, jotka eivät niitä tarvitsisi, niitä suositellaan henkilöille, joilla on jo päällä lääkitys, joka ei sovi yhteen uuden lääkkeen kanssa. Jos eläinkokeissa on todettu, että lääke aiheuttaa sitä ja tätä, ohjeeseen kirjoitetaan: ei sovi eläimille. 

Eräs ystäväni työskenteli rokotustutkimuksessa. Hän huomasi omasta mielestään, että jokin oire oli koehenkilöllä aiheutunut rokotteesta, mutta ei, johtava lääkäri merkkasi tämän oireen aiheutuneen jostain muusta syystä. Kun tulosten KUULUU olla määrätynlaisia. Rokotetta on kehitetty kauan, on tehty eläinkokeita ja todettu, että on kyseessä hyvä rokote. Nyt vielä pitää kokeilla ihmisillä. NÄISSÄ kokeissa ei sitten todeta, että aprillia, aprillia, ei sovikaan ihmisille. Sehän olisi kamalaa: ei sovi ihmisille! Mites nämä, jotka nyt ovat ollet koekaniineina? - Noh, sitten tulee narkolepsiaa...

Itse olin kerran saanut unilääkettä (joskus minulla on pitkiä unettomuuskausia. Toivottavasti ei koskaan enää!), ja kun otin pillerin ohjeen mukaan illalla, valvoin koko yön. Kävelin edestakaisin, olin kuin zombi, käsittämättömän paha olo, melkein kuin harhoja olisin nähnyt, levoton sielu elämän reunassa vielä juuri kiinni... Katsoin sitten lääkettä tarkemmin: mielenterveyteen. Kysyin hoitajalta tai apteekista, sieltä vakuutettiin, että käytetään myös unettomuuteen. Muistan sen yön kauhukokemuksena. SILTI, kuuntele: ehkä vuoden päästä otin taas samaa lääkettä. Ajattelin, että varmaan nyt on eri tilanne, ehkä kuvittelin silloin, ehkä tämä pilleri sopiikin minulle erinomaisesti. Siis pilleri napaan ja pehkuihin! Ei mennyt kauan, kun taas alkoi se käsittämätön olo, epätodellinen, unen ja valveen rajoilla, levoton, lentoon lähdössä, mutta maahan kahlittu. Pakko nousta ylös ja kävellä taas edestakaisin koko yö.

Lue kirja, niin tiedät!

Katsoitko Ylen Prisman "Voinko syödä lihaa"-dokumentin? Symppis-lääkäri-toimittaja Michael Mosleyn ohjelman? Hän selvitti laajojen ravintotutkimusten tekijöiden haastatteluissa, mitä liha tekee meille. Suurta joukkoa adventisteja (etupäässä kasvissyöjiä) käsitelleen tutkimuksen johtaja oli tullut johtopäätökseen, että ei pidä syödä lihaa. Seuraava tutkimusjotaja oli sitä mieltä, että muutaman kerran vuodessa ei ole paha, kolmannen tutkimuksen johtaja taas tykkäsi, että pahitteeksi ei ole lihan syöminen pari kertaa viikossa. Lihan rasvako se sitten on pahasta? (Huom, palaamme jälleen kolesteroli-aiheeseen). Siis se tyydyttynyt ihra, jota on niin lampaassa, lehmässä kuin siassakin? Ei, lopputoteama on, että rasva ei ole se pahis. Jokin muu lihassa SAATTAA olla. Pahinta on EHKÄ karnosiini. Mutta tätäkään ei vielä tiedetä.

Michael Mosleyn ohjelma osoitti, miten vähän me tiedämme siitä, mistä me tiedämme erittäin vähän. Mitä me sitten tiedämme? Milloin me saamme tietää? 

Kenpä tietäis sen. Antti Heikkilä on esim kolesterolista sanonut, että pääosassa on triglyjen suhde hyvään kolesteroliin. Sen pitää olla alle 1. Minun lukuni ovat: 0,89/1,82= 0,49, siis superhyvä.  En enää muista, mihin tämä perustui, mutta Heikkilähän ei koskaan heitä lukuja ja juttuja noin vain, ilman perusteellista tutkimusta.

Heikkilän mielestä paras tutkimusalusta on se oma kroppa. Miltä tuntuu ja mitä ne labrakokeet näyttävät. Ennen-jälkeen tulokset. Sitäpaitsi hän on jo kauan tuominnut hiilarit. 75 grammaa hiilareita/päivä riittää. Se on hiilarit, jotka niitä verisuonia kovettavat, ei se pihvi.

Niin että? Onko se terveys sulle kallis vai syötkö mieluummin pullan päivässä, kaksi parhaassa?

14. loka, 2014

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...