Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Joskus lapsena Kuopiossa kerrottiin, että oli nähty neekeri kaupungilla. Neekeri. En itse muista nähneeni sellaista ihmettä, mutta kyllä se tietokin jo sävähdytti. Neekeri. Mitä se sellainen oikein tarkoitti? Oliko niitä oikeasti olemassa, muussakin kuin Musta Saara-laulussa, jossa Taivaassa pestään kaikki vitivalkoisiksi tai jossain toisella planeetalla, jonka nimi on Afrikka.

Nyt me törmätään näihin erinäköisiin kaiken aikaa. Neekereihin tai muuten vaan mustiin, huivipäisiin tai lököhousuihin. Hyvin tai huonosti suomea puhuviin. Edelleenkin me tunnustellaan asennettamme heihin, NIIHIN, ollaanko niinkuin ei oltaiskaan, väistetäänkö, ollaanko viileän kohteliaita tai ylitsepursuavan ystävällisiä?  Eikä me vieläkään, viidessäkymmenessä vuodessa olla opittu? Opittu mitään, edes jotain?

Kaiken aikaa asenne ja kohtaaminen on outo, pälyilevä, pelokas, mielisteleväkin, ja ...vihamielinen. Kaiken kauniin julkisivun takana, aina vaan vihamielinen. Emme vaan, kaikesta tiedostamme huolimatta osaa olla aidosti hyväksyviä, myötämielisiä. Tasa-arvon sydämestämme antavia.

Ei, vaan kyräillään: tulevat pirut tänne meidän sosiaaliturvan piiriin, tulevat tänne, asuvat ilmaiseksi, niille hankitaan kaiken maailman Lumiat kunnan piikkin, maastopyörät ja temppupotkulaudat. Kalleimmat Luhdan toppatakit ja Kuoman saapikkaat. Ja jos sitten ei kelpaa,  ne heittelevät huonekalut ikkunasta ulos. Eihän ne herroille ja hidalgoille kelpaa. Sitten ne menee raiskaamaan naisia ja puukottamaan ketä vain jonnekin Itiksen suunnille.

Nii-ih!

Tällaiset jutut kiertää ja kulkee, muuttuu uskottaviks, tosiks. Kunpa tietäis! On autettava, sanon minä. Autettava on. Ja jos (ehkä monesti: kun) ja ei ole niitä resursseja, niin ihan intuition pohjalta: anna almusi, olet kuitekin aina paremmassa asemassa kuin se, joka kerjää. Ja se ei kerjäsi, jos ei sen pitäisi. Tai se ei kerjäisi, jos sitä ei olisi pakotettu siihen.

Nämä muualta tulleet. Uskotko tosissaan, että he tulisivat ihan seikkailumielessä, lähtisivät isiensä kodista, kavereidensa lähtien noin vaan? Suomeen, Onnen Autualaan? Kun näen -niinkuin tänään - liikkaavan somalin, tulee ensimmäisenä mieleeni: voi reppana, mitähän sinäkin olet mahdanut kokea? Pelottaa ihan ajatella.

Nämä aatokset tulivat taas mieleeni, kun nousin bussiin Leppävaaran asemalla ja siinä bussijonossa yks supisuomalainen, kännissä kuin ellunkana, klanipää, töni yhtä toista klanipäätä, ulkomaalaista, tivaten tältä: "miks sä oot niin vihanen?*  Ulkomaalainen ei provosoitunut, sanoi vaan suomeksi, että "annahan nyt olla", ja toinen siinä vaan töni ja hoki sitä vihaistaan vaikka tämä ulkosuomalainen ei ollut mitenkään vihainen.

Onneksi bussikuski heitti tämän aggressiivisen suomalaisen vihan-tivaaja-klanipään ulos jonosta. Mitä, jos bussikuski itse olisi myös ollut joku ulkosuomalainen, ehkä musta vielä? Oltaisko saatu taas lukea jotain mielenkiintoista rotuviha-juttua iltapäivälehdestä?

Miksi meidän on niin vaikeaa elää yhdessä? - Ei se ole rotu, ei se ole uskonto, vaan se on kulttuuri. Perustuuko se sitten uskontoon tai maan tapaan, mutta se on jotain, jota jo äidinmaidossa on opetettu meille: nuo ovat pahoja, nuo haluavat hävittää meidät päältä maan, nuo pitää tappaa. Listiä. Kuin torakat.

Oikeasti meitä ei ole opetettu mihinkään sellaiseen, ei meitä suomalaisia. Meille se ei ole tullut äidin maidossa, ei suinkaan. Ei, koska kun me synnyimme, tällaista ongelmaa ei vielä ollut. Se neekeri siellä Kuopion kadulla ei ollut vielä löytänyt äitiä tuleville maitokahvin värisille lapsilleen, sitä rohkeaa naista, joka uskalsi.

Bussissa Leppävaarasta kotipysäkille mietin, uskaltaisinko sanoa sille ulkosuomalaiselle klanipäälle: "sori meidän suomalaisten puolesta", ehkä olisin uskaltanutkin, mutta huomasin, että hän oli jäänyt pois huomaamattani jo aiemmalla pysäkillä.

Ensi kerralla pyydän anteeksi.

10. loka, 2014

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...