Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Pitääpä taas vähän hehkuttaa! Tällä kertaa kyseessä on musikaali Billy Elliot, tallenne Lontoon Victoria Palace teatterista. Tämä oli eka kerta, kun menin katsomaan tälläisen live-teatteriversion elokuvateatteriin. Jo katselukokemuksena mahtava, paremminhan siellä näkee kuin paikalla ollen, lähikuviakin lähettävät ja alussa ja väliajalla näyttävät yleisöä, ihan kuin ympärille katselisimme. Tästä lähtien siis kaikki oopperat suoraan Metropolitanista! Fantastinen idea! Köyhällekin kansalle kulttuuria ja sopuhintaan vielä!

Mutta tämä esitys sinänsä. Elton Johnin musiikki ok(ei tosin jäänyt korvamadoksi niinkuin jossakin Leijonakuninkaassa), mutta näyttelijät ja se tanssi! Käsittämätöntä, että joku 11-12-vuotias siinä steppaa ja tekee piruettia ihan hikipäässä jopa laulaen samalla. Eikä mitään pikku tanssiesityksiä, vaan minuuttikaupalla melkein akrobatiaa. Kaikki lapsinäyttelijät olivat kyllä syntyneet näyttömölle balettitossut jalassa. Tsaikovskiakin tuli moneen kertaan monenlaisena sovituksena, Joutsenlampi breikaten ja klassisesti.

Kyseessä oli joku juhlaesitys joka oli alunperin (olisko syyskuussa?) lähetetty  moneen sataan leffateatteriin Euroopassa. Lopussa oli ylimääräinen esitys, jossa nykyisin Billyn roolia vuorottelevat 4 pojannappulaa sekä parikymmentä roolista uloskasvanutta, tanssijoiksi varttunutta isoa poikaa vetivät huikean shown. - Mutta tämäniltainen näytös oli taltiointi, kuitenkin pelkästään tänään. Olisin halunnut viedä tanssia (ja miekkailua) harrastavan lapsenlapseni (melkein 10 v.) katsomaan esitystä, mutta hänellä oli koulun disco, joka TIETENKIN lyö mennen tullen kaikki muut jutut. Sitäpaitsi esityksessä ei ollut tekstitystä, joten vaikka poika tuokin kotiin vain kymppejä englanninkin kokeista, murre olisi ehkä tuottanut vielä pientä haittaa...

Teoksen juonenhan tiedät: kaivosmiehen perheen poika ei ole kiinnostunut nyrkkeilystä, saati kaivosmiehen urasta, tanssi vetää häntä. Käynnissä on Pohjois-Englannin 80-luvun kaamea kaivosmiesten lakko, jossa Thatcher ei periksi antanut. Lakko kesti yli vuoden, palattava oli entisin ehdoin maan alle, otettava lusikka kauniiseen käteen. Erikoinen asetelma: karskit kaivostyöläiset, poliisit, tappelut  ja hauskat, söpöt lapsiballeriinat, joiden joukossa Billy on ainoa poika. 

Kunnon musikaalissa on oltava myös huumoria sekä tietenkin kyyneliä. Billyn ja kuolleen äidin suhde toi niitä kyyneliä. Ja lapset järjestivät huumoria yllin kyllin, balettikoulun hassuttelevat tytöt ja Billyn transukaveri (jos lasta voi vielä transuksi sanoa)! Ilmeet ja eleet! Idea on siinä, että lapsinäyttelijä ei näytele, vaan ON se jota sillä hetkellä esittää. Suomessa niin ylen harvoin näkee tällaisia roolisuorituksia (Äideistä parhain-poika oli sitä samoi Poika ja ilves-elokuvan nuori kaveri, Konsta Hietanen, eikös hän voittanut jonkun lasten laulukilpailun aikoinaan?), on vain teennäistä sössöä. Ohjaajan vika! Ei osaa selittää ja viestiä oikein. Jos lapsi ei ole luonnonlahjakkuus ja ohjaajalla ei ole näkemystä, lopputulos on vaivaannuttava.

Mutta yksi ylitse muiden: tanssi! Tässä esityksessä pääosaa esitti Elliot Hanna, hän myös esitteli esityksen alussa kulissit ja puvut meille. Suloinen ja söpö kaveri ja aivan ILMIÖMÄINEN tanssija. Toistanko sitä jo kuudetta kertaa? Varmaan kaikki toisetkin ovat ja ovat olleet kautta aikojen hyviä. Noille näyttämöille eivät keskikertaiset yllä!

Teatteriyleisö (siellä Lontoossa) räjähti aploodeihin, vihellyksiin ja jalkojen tömistelyyn vähän väliä. Me täällä Sellon Finnkinossa taputimme salaa ja hiljakseen, ainakin minä, tyypillisen suomalaisesti. Mutta sielu liiteli sfääreissä!

9. loka, 2014

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...