Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Vain elämää. Sitähän se on. Tänään oli Tony Wirtasen päivä, kaveri. josta en ole tiennyt mitään. Apulanta, tottahan toki bändin olen tiennyt ja Sipe Santapukin nimenkin olen kuullut ja lukenut Nytistä, jollen muualta, siitä nuorisolehdestä, josta elokuvat on ollut pakko tsekata ja tv-ohjelmat. Niin ja eikös se nasta gimma, Katja Ståhl, ole sen bändin manageri tai tiedottaja? Oli miten oli, Toni Wirtanen teki jo ekassa Vain elämää-lähetyksessä vaikutuksen, lievensi mukavasti silloin vielä aika jäykkää tunnelmaa.

Noh, tunnelma on tiivistynyt kerta kerralta, on tutustuttu toisiinsa. Ihan täysin erilaisia ihmisiä on niputettu, jokainen omalla tavallaan suuri taitelija. Saattaa olla ennakkoluuloja toisiaan kohtaan: kuka sinä luulet olevasi, et kai vain ole parempi kuin minä? Mistä me tiedetään, mitä taiteilija kokee ja ajattelee? Onko kateutta? Pelottaakko tällainen ohjelma osallistujia? Jos tulee yleisökato, jos minusta juuri ei pidetäkään, lööpit huutavat: epäonnistunut feikki!!! Jos sanotaan, että olipa se typerä, kun lähti tällaiseen ei-taiteelliseen juttuun, mokomaan tosi-teeveehen. Halusi näköjään itse osoittaa paikkansa; siis lattianrakoon ja unohduksiin! Siitä vaan!  

Vesku on ihan oikeasti suuri. Näkee kyllä, että terveys on mennyt (toivottavasti vielä siitä paranee tai on jo parantunut), silti, kukapa ei kunnioittaisi Veskua: mikä ura! Mikä osaaminen, mikä dynamiikka - nyt kuitenkin osuu: "haihtuvi nuoruus, niin kuin vierivä virta". (Pakko oli tässä välissä hakea olohuoneesta Veskun eka Eino Leino-levy soittimeen. Huom: soittimen on armollisesti lahjoittanut mummille lapsenlapsi, joka on onnellisesti kasvanut ohi sen ajan, jolloin piti illaksi laittaa soimaan jotain klassista tai muuta hentoa, että uni tuli, eikä tulisi niin pahoja unia, joita ei unisieppari pystyisi sieppaamaan! Nyt ladataan biisit tablettiin tai puhelimeen ja näillä mennään. Soitin joutaa museoon, lue: mummille.)

Nyt Vesku kuitenkin toi esiintymiseensä taas sen aidon itsensä, vahvan läsnäolon, kappale tuntui omalta, sielusta revityltä. Armo. Mikä esitys! Satulinnan päivällisvierailla ja meillä tv-yleisöllä oli fiilis, että nyt tehdään historiaa. Vesku kai koki, että tässä on esiintyjän koko kuva, tässä ja nyt. Tähän on tultu.

Paula K. on koko kansan Paula - edustaa meitä kaikkia, meidän perinteitämme, meidän modernia asennettamme maailmaan, on potku vasten ikärasismia. Samuli - noh... Pakko oli katsoa heti uudestaan esitys netistä. Oooh, mikä kappale, mikä esitys. - Sunnuntaina on katsottava Mission Impossible numero 14 tai joku, siinä on Samuli. (Tähän väliin taas: eräs ystäväni kerran sanoi, että huonossakin elokuvassa Richard Gereä vois katsella, vaikka kävelis vain koko leffan ajan edes takas valkokankaalla. Eksä oo samaa mieltä Samulista?)

Elastisesta: Pieter sanoo, että hän ei tykkää kaverista. Mitäh? Ei tykkää vai? Kaverihan on IHANA. Vielä opetan Pieterin! Niin hän sanoi aikoinaan Sean Pennistäkin, mutta mun luennon jälkeen: jos leffassa on Sean Penn, Pieter istuu kuin tatti TV:n ääressä. Elastinen, kimmo, on niin suloinen persoona! Esitykset on ollet ihan super, niin myös tänään. Hän näyttää olevan jotenkin ihan kantava voima koko porukassa, symppis, lämmin, tunteikas. Sellainen kaveri, jolle menisin itkemään huoliani.

(Nyt cd:ltä tulee: Kaikki te kiertävät tunteet ja tuskat, tulkaa kotiin... Lempparini.)

Jenni Vartiainen (odottaa soittovuoroaan tuossa Veskun jälkeen, soittimen vieressä), uskomattoman upea laulaja, ihan mieletön tulkinta (taaskin) tänä iltana. Läpielettävä, iholla tuntuva, "Anna mulle piiskaa", ihan eri tavalla tulkittuna, kuin mitä se on tarkoitettu alunperin. Mieletön juttu, kylmät väreet. Hiljaisuus..., aploodit.

(Cd: Ja vuodet ne käy yhä vaikeammiks, ja haaveet ne käy yhä haikeammiks... Ne tulevat niinkuin kotiihin, ne tuovat uusia vieraitakin...).

Ja Paula V. Voi Paula Paula Paula... Voi Paula.  Ei melkein voi sanoa mitään, koska sanat ovat liian pieniä. Katso se esitys netistä ja nauti. Katso uudelleen, jos jo näit. Miten yksi ihminen voin olla noin hiivatin lahjakas?!! Ihanaa, kun meillä on tuollaisia taiteilijoita, ihanaa, kun tällainen koko kansan ohjelma nostaa heitä esiin, niin, että jokainen mökin mummokin höristää korviaan, kun tulevaisuudessa kuulee Paula Vesalan nimen. 

Ja sitten siitä Wirtasesta: sellainen kaveri, tyyppi, joka on niin aito itsensä, vapaa ja luonnollinen. Vauw. Näkee itsensä silloin nuorena ja nyt aikuisena, tilittää rehellisesti. Esimerkki nuorisolle: uskalla olla se, joka olet. Koe elämä, kasva, mieti, ajattele, aikuistu. Jos kaadut, nouse, usko itseesi. Tajua: sinä olet ainoa laatuaan, sinua on vain yksi tässä maailmassa, anna arvo itsellesi.

Jotenkin näin minä koin koko tämän illan upean elämyksen tämän Vain elämää-ohjelman äärellä.

Mietin: eletäänkö me näiden tähtien kautta? Onko heidän osaamisensa, kauneutensa, tunnettuisuutensa, mokaamisensa  meidän henkireikämme? Niinkuin iltalehtien lööpit antavat ymmärtää? Eikö meidän oma elämämme ole mitään? On se. On se oikeasti, se on se tärkein, oma elämä, se on kaiken ydin. Elämme oman elämämme, vain me itse voimme määrätä sen suunnan. Meidän jokaisen elämä on ihan yhtä ainutlaatuinen kuin noiden tähtien. Pienikin tehtävä, oma panokseni, sillä on merkitystä. Usko minua: luovat ja esiintyvät taiteilijat on annettu meille nostamaan sanoillaan, musiikillaan ja ilmaisullaan esiin oman sielumme syvyydestä jotain sinne syvälle kätkettyä. Jotain kipeää, jota itse emme pysty sanoiksi tai säveliksi pukemaan. Sitä varten meillä on juuri nämä taiteilijat: oman sielumme tulkkeina! Oikea taitelija ei ole sellainen henkilö, joka tekee taidettaan itsensä vuoksi, vaan sellainen, joka haluaa ja osaa välittää minulle, pienelle ihmiselle, sen asian, joka oli minussa, mutta jota en itse osannut ilmaista. Ollaan kiitollisia heistä. 

Odotan todella innolla Jenni Vartiaisen päivää Vain elämää-ohjelmassa.  

Tuossa sinulle vaikka vähän esimakua.

3. loka, 2014

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...