Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Nyt illalla tuli Ykköseltä Tommy Lee Jonesin ohjaama ja näyttelemä elokuva Sunset Limited. Dialogin toinen osapuoli oli Samuel L Jackson. Noh, tietenkään en nyt jaksa kaivaa näytelmän kirjoittajaa esiin, vaikka pitäisi. Antoisaa katsoa näyttelijätyötä. Henkilöt muuttuvat roolihenkilöikseen. Keskustelu ei ole teennäistä eikä näyteltyä VAIKKA todellisuudessa sellaista keskustelua tuskin käytäisiin. Toinen on pelastanut toisen junan alta, professorin, joka näkee elämän (siis elämän SINÄNSÄ, ei pelkästään omaansa) tarkoituksettomuuden ja maailman tyhjyyden riittävänä aiheena päättää päivänsä. Pelastaja, murhamies, vankilakundi taas on kuullut Jumalan äänen siinä tilanteessa, kun hän on hakannut häntä puukottaneen vankitoverin aivovammaiseksi. Hänen uskoaan ei mikään järkytä. Ei hän sitä varsinaisesti  tyrkytä, yrittää vain todistella, että usko on parempi vaihtoehto kuin ateismi. Paitsi ihan lopussa, kun hänkään ei näytä olevan ihan varma. 

Loistava, intensiivinen taide-elämys.

Eilen näin toisenlaisen elokuvan: Volker Schlöndorfin Diplomatia. Kertoi niistä hetkistä, jolloin Pariisi oli vähällä lentää ilmaan. En todella ole tiennyt, että joka ainoa paikka Pariisissa, Notrê Dame, Eiffel-torni, Louvre, sillat (Pont-de-Neufia lukkunottamatta jne), oli varustettu pommilla. Vain räjäytyskäskyä odotettiin ja koko Pariisi olisi ollut muisto vain. Ehkä elokuva (ja näytelmä sen pohjalla) vähän liioitteli ajan suhteen, kai neuvotteluja käytiin enemmän ja useampi henkilö oli läsnä. Oli miten oli, minulle tuntemattomat, upeat näyttelijät esittivät diplomaatti Raoul Nordlingin ja kenraali Dietrich von Choltitzin välisen dialogin niin aidosti, että taas historian tärkeä yksityiskohta sai hieman valotusta. - Ajatelkaas todella, millainen Eurooppa olisi ilman Pariisia! Jotain 50- ja 60-luvun hirvityksiä täynnä oleva laatikkokylä. Ehkä olisi vaivoin pystytetty joitain rakennusten kopioita entiseen tyyliin... 

Mutta tääs: näyttelijät valioluokkaa ja dialogi ihan super.

Jos vielä jatka elokuvista hetkisen (on ollut nääs leffarikas viikko!). Woody Allenin Magic in the Moonlight oli yhtä mesomista ( vaikka niin upea näyttelijä kuin Colin Firth siinä olikin). Woody Allenin tyyliin. Hauska, ei huono, ihan... ok. 

Mutta sitten: Clouds of Sils Maria. Wow! Tässä oli monia henkilöitä, mutta pääosassa olivat dialogit Juliette Binochen ja Kristen Stewartin (joku vampyyrifilmien tähti). Ihan mahtavaa näyttelemistä! Binochenhan me kaikki tiedämme, mutta tämä nuori kaunis nainen oli todella myös iahn yliveto. Ja hieno oli elokuva kokonaisuudessankin.Upea. Raskas ehkä, mutta jätti jälkensä. Oli pakko miettiä pitkään ja sitten vasta tajuta kunnolla. He harjoittelivat vuorosanoja näytelmään, JB näyttelisi vanhempaa naista näytelmäsä, jossa hän oli 20 vuotta aiemmin ollut nuoremman naisen roolissa. KS on JB:n avustaja, sihteeri, vain vastapari harjoituksissa. Mutta aika nopsaan katsoja tajuaa, että asetelma  elämässä on sama kuin näytelmässä, jota harjoitellaan. Harjoituksen on määrä olla mahdollisimman paljon sellainen, kuin sen on tarkoitus olla näyttämöllä. Mutta silti: yhtäkkiä katsoja tajuaa, että nyt ei ole kyse enää harjoittelemisesta, nyt on kyseessä oikea elämä. - HYVIN moniulotteinen filmi, sellainen, jonka voisi katsoa vielä vaikka toiseen kertaan.

Jos odottaa räminää ja räiskettä, menoa ja meiskettä, jännitystä ja takaa-ajoa, näistä elokuvista ei ole siihen (Diplomatiassa on kyllä jännitystä, mutta niinkuin tiedämme, Pariisi on vielä paikoillaan). Mutta jos haluat pysähtyä hetkeksi, miettiä elämän suuria kysymyksiä: elämän tarkoitusta, kuolemaa, rakkautta, ystävyyttä, vanhenemista, välittämistä, niin näistä elokuvista olisi miettimisen tueksi aineksia.

Plussana voit ihastella näyttelijätyötä ja ihmetellä, missä piilee ero, ettemme me oikeassa elämässä osaa tuoda noin asioita esille.

11. syys, 2014

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...