Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Meitä kokoontui tänään joukko äidin puolen serkkuja lounaalle. Tämän kerran-vuodessa-perinteen aloitti Venezuelasta löytynyt serkku, joka ihastui ikihyvikseen, kun kuuli, että hänellä on Suomessa ihan oikea perhe. Serkkujen lauma. Venezuelan serkku on tavallisesti maksanut lounaan, mutta tänä vuonna hän ei tullut käymään. On hankala päästä maasta, lentoliput ovat kortilla, inflaatio on käsittämätön (eli  maasta pois keploteltavaa tuohta on kahmittava kuormakauhaajalla, jotta se lännessä riittäisi johonkin). Siispä me jouduimme kukin kustantamaan ateriamme, oli syynättävä vähän tarkemmin ruokalistaa. Jotkut tilasivat silmää räpäyttämättä 34 €:n annoksen, toiset tyytyivät kymppiin ja risat, kun saivat sen viinilasillisen siihen viereen. Elämä on.

Serkkulounas. Ilman Venezuelan serkkua tuskin tapaisimme muutoin kuin sattumalta. Lapsena leikittiin yhdessä, kun oli vanhempien yhdessä vuokraamia kesämökkejä ja myöhemmin, kun oli omat, vierailtiin toistemme luona. Joulujakin vietettiin paljon yhdessä. Meillä oli ensin 3 lasta, paljon myöhemmin syntyi vielä pikkuveli (B-sarjaa), äidin veljillä ja sisarella oli myös monta lasta.  Serkut muistivat kesät, minä en niistä muista oikein mitään. Olin väärän ikäinen. Niitä oli iso lauma samoja ikiä, mikäs niillä oli leikkiessä. Mitähän minä oikein mahdoin tehdä? Kuljeskelin kai yksinäni, lueskelin kirjoja? Kaikki on häipynyt unholaan.

Oli todella mielenkiintoista kuulla, mitä kunkin perheessä puhuttiin isovanhemmistamme. Jossakin perheessä ei mainittu sanaakaan, meillä puhuttiin vain äidin isästä, toisessa perheessä puhuttiin sekä isoäidistä ja isoisästä ja varsin lämpimään sävyyn.

Tänään kuulin vasta ensimmäisen kerran koko kertomukseni äidin isän vastoinkäymisestä (livahti vahingossa, hyvässä tarkoituksessa, lain väärälle puolen, selvisi siitä kyllä -onneksi). Äiti oli vahingossa asiasta maininnut ollessaan jo dementoitunut. Silloin hän ei tiennyt, mitä kuului kertoa, mitä ei. Äidin päiväkirjasta luin myös asiasta, mutta siinä ei kerrottu jutun ydintä. Meidän kodissa ei sellaisista puhuttu. Mutta äidin sisaren perheessä tarina oli tuttu, samoin yhden veljen perheessä.

Lisäksi oli koko ikäni kuvitellut, että äidin isä oli despootti ja äiti hiljainen keittiön hengetär. Ei, asia oli päinvastoin, isoäiti oli matriarkka ja isoisä sellainen reino-tohveli-ukkeli. Pehmeä ja äänetön. Kerrottiin vanhemmistamme, näkökohta ja kuvakulma muuttui kertojan mukaan. Kerrottiin poissaolevista: on sairautta, väitöskirja valmistuu (eräs serkku, Saksassa ansioitunut yliopiston opettaja, 67 v - ihailtavaa), uskonnosta kinastellaan, joku on ihan hurahtanut, tämä ei siedä tätä eikä tuo sitä, yks on äreä, yks on hajamielinen, yks komentelee, pari on kärsinyt liiallisesta herkkyydestä.

Mutta kaikki ollaan oikeastaan samanlaisia kuin lapsinakin. Minulla oli kuvia mukana. Se yksikin kiva, jossa koko serkkulauma seisoo jonossa (pikkuveli puuttuu, Helsingin serkut puuttuvat ja tietenkin Venezuelan -silloin vielä Columbian, sieltä ne alunperin ovat kotoisin - serkut puuttuvat), silti meitä on jo 10 siinäkin potretissa! Luonteet on samat, ilmeet ja eleet on samat. Merkillistä, jo se isovanhempiemme lapsilauma (alunperin kuusi), miten erilaisia he olivatkaan! Miten erilaiset kohtalot. Ja sitten jokaisen perheen lapset, me siis: ihan erilaisia keskenämme. Entäs meidän lapsemme: jokainen omanlaisensa, oma persoonansa. Nyt luomassa oman näköistänsä elämää. Ja matka jatkuu...

Ja DNA on kuitenkin sama, geenit ovat samat. Missä tulee ympäristön vaikutus mukaan? Kyllä luonto on merkillinen. Kaikki osat tarvitaan ihmisen rakentamiseen.

6. syys, 2014

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...