Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Tänään tuli TV ykköseltä jännittävä dokumentti Kalifornian Ehdotus 8:n käsittelystä monissa osavaltion oikeusasteissa ja lopulta liittovaltion korkeimmassa oikeudessa. Hesarin kulttuuritoimiitaja Harri Uusitupa onnitteli arviointinsa aluksi Yleä dokumentin lähetysajankohdasta. Sattuihan se sopivasti, kun eduskunnan lakivaliokunta juuri oli hylännyt kansalaisaloitteen tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisestä Suomessa.

Mutta lakivaliokunta kaiketi tarkastelee asiaa vain pilkunviilaajan kannalta. (Vähän niinkuin Jenkkilässä: dna ja muutkin selvät todisteet löytyvät murhapaikalta, mutta kun ei ollut lupaa tehdä kotietsintää, niin todisteet hylättiin ja murhaaja todettiin syyttömäksi todisteiden puutteessa.) Eli oletus on, että eduskunta hyvksyy lain ja ihminen saa mennä naimisiin kenen kanssa haluaa. Vaikka helmikaulakorupuolue olisi saanut valtuutuksen suoraan Taivasten Valtakunnasta olla eri mieltä.

Olimme, Pieter ja minä, Kaliforniassa juuri, kun koko juttu sai alkunsa. Lesboystäviltä, tytöiltä, kuulimme ensi kerran, että Kaliforniassa oli juuri jokin aika sitten hyväksytty samaa sukupuolta olevien avioliitot mutta että heti kohta, presidentinvaalien yhteydessä marraskuussa, olisi esillä ehdotus nro 8 ( Prop 8), joka mitätöisi tämän hyväksynnän. Huoli oli suuri ja tytöillä oli kiire naimisiin, ennenkuin äänestys olisi.

Niin, me Pieterin kanssa olimme ensimmäiset kutsutut ja kunniavieraat, koska siskoni Satu oli heidät esitellyt toisilleen. Satu ei kuitenkaan enää ollut todistajan häissä, niinpä me saimme tehdä virkaa.

Hieman me mielessämme vähättelimme tällaista huolta, miten tämä ehdotus 8 nyt ikinä voisi tulla hyväksytyksi. Kai ihmisillä nyt vähän järkeä sentään olisi päässä. Juuri hyväksytty naimalupa, joka muutama kuukausi myöhemmin peruttaisiin. Aika mieletön ajatus. Mutta niinpä vain kävi! Pienellä enemmistöllä ehdotus 8 (joka siis peruisi avioitumisen samaa sukupuolta olevan kanssa) tuli hyväksyttyä. Ei sentään kuitenkaan peruttu jos solmittuja avioliittoja. Se oli ollut se seuraava asia, joita tytöt jännittivät.

Dokumentissa seurataan vaihe vaiheelta oikeusjuttua, johon löydettiin kaksi peritavallista amerikkalaisparia (mutta siis homoa ja lesboa) kantajiksi. Ihanat ihmiset, rohkeat ja fiksut. Mutta että asianajajiksi löytyivät ja ryhtyivät Bushin oikeudenkäynnin (onko presidentti Bush vaiko Gore, muistat varmaan Floridan äänestyksen laittomuudet) vastapuolet, republikaani Ted Olson ja demokraatti David Boies. Tässä saumattomassa yhteistyössä he saivat monet kääntymään oikeudenmukaisuuden puolelle.

Oikeus voitti. Varmasti voittaa Suomessakin.

1. heinä, 2014

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...