Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Mikä se oikein on se metabolinen oireyhtymä?  Yhtäkkiä ne makkarat vain olivat siinä. Tai ei ehkä ihan niin, mutta pikkuhiljaa vyötärä alkoi kiristää, viimevuotinen hame ei mennyt enää kiinni, stretch-farkutkin tarvitsivat Pieterin apua: minä sisäänhengitin ja hän laittoi napin ja vetskarin kiinni. Ja sitten oli olo kamala. Pakko siirtyä seuraavaan kokoon suosiolla! Pieter oli siirtynyt jo ajat sitten: mieluiten verkkarit, ne ei ainakaan kiristäneet.

Tietoahan kyllä  löytyy, niinkuin mihin tahansa nykyisin. Turha sanoa, että asia on ihan uusi, en ole ikinä kuullutkaan. Metabolinen oireyhtymä: kyseessä on vaarallinen sisäelinten rasvoittuminen. Labra-arvot olivat sen mukaisia.

Joskus kysäisin hoitajalta, mitä tässä nyt pitäisi tehdä. Hänelläpä vasta oiva resepti oli: vesijuoksu! Siinä on se vastaus, vesijuoksu on AINOA KEINO, jolla ne makkarat saa katoamaan. Just joo.

Kuten tiedät, ravitsemusohjeet ovat edelleen varsin ristiriitaisia. Kovia rasvoja pitää välttää, leipää pitää syödä. Mitä ne kovat rasvat sitten ovat? Tietysti se voin pirulainen sekä kookosöljy. Terveellistä sitten on suunnilleen vain se ylistetty rypsiöljy. Joku professori sanoi tästä öljystä parin vuoden takaisessa Suomen kuvalehden artikkelissa, että rypsiöljyä hän käyttäisi lähinnä ruohonleikkuriinsa.

Omat sokeriarvot lähentelivät diabetestasoa, kolestroli keikkui myös punaisella. Pieterillä sama juttu. Paha paha.

Olihan sitä karppaustakin muka kokeiltu, mutta kun leipää teki aina niin mieli. JA muutama keksi iltapäiväteen kanssa, pulla silloin tällöin, pitäähän ihmisen saada nauttia elämästä. Ja karppausta sitten väliin. 

Pakko on lopulta tunnustaa, ettei se mitään karppausta ole, jos syö rasvaista ruokaa, jota höystää sitten höttöhiilareilla. Se se vasta vaarallista onkin.

Kun runsas 3 kk sitten jätimme viljat ja sokerit kokonaan (mukaanlukien perunat, riisit ja pastat), niin jo alkoi tuloksia näkyä. Kilot tippuivat (Pieterillä paljon, itselläni vähän), michelinit katosivat, vanhat housut mahtuivat jalkaa kevyesti, uudet täytyi varustaa vyöllä ja mikä parasta: sokeri- ja kolestroliarvot laskivat normaalilukemiin. 

Ruoanlaitto on helppoa ja kivaa. Jotenkin on luovempaa miettiä, mitä kasviksia tänään laittaisi ja miten, kuin pestä niitä ainaisia perunoita. Tosin olemme perunoiden ystäviä, mutta pian niistä tottuu pois. Sitäpaitsi uusissa perunoissa on vähemmän hiilareita. Yhden voi syödä silloin tällöin näin kesäaikaan.

Mikä on vaikeinta? Se on leipä. Ihana tuore ruisleipä tai Lidlin suussasulavat sämpylät. Pois ne mielestä! Hus hus. Kaupan ruis-karppileipä (siis vähähiilarinen) on oikeasti aika hyvää, mutta omatekoinen siemenistä tehty kivikauden leipäkin on ihan syötävää, samoin mantelijauhoista leivotut sämpylät. Itse harrastin pitkään kuvitelmaa, että syön parhaillaan ihanaa rapeakuorista patonkia. Juustoa päällä ja voita. Aah, onpas hyvää! NYT menee viimeinen pala, kylläpä maistui. Ja mitäs nyt sitten? Nyt se on syöty, kohta alkaa turvotus ja ähky. Huono omatunto, ihan turhaan tuli tämäkin epäterveellisen perikuva syötyä. 

Makeat jutut ovat myös hankalia, ainakin minulle, jonka sielu ja ruumis huutavat päivittäistä sokeriannostaan. Oi, eipä hätää, löytyy ihania Haribon stevialakuja, löytyy ihanaa Torras steviasuklaata! Niillä makeannälkä täyttyy, eikä hiilareita ole. Entäs jäätelö? Sitähän on pakko saada, iiiihan pakko. Paitsi, että ostimme oman jäätelökoneen, mikä tekee taivaallista steviajäätelöä tilauksestamme vaikka joka päivä, löytyy myös belgialaista steviajäätelöä (Ice Crime-merkkisiä pikareita esim Prismojen pakastealtaista!).

Kaikki on siis reilassa.

Jos lääkärille kertoo, että syömme lihaa ja kalaa (tosin myös runsaasti kasviksia, joka aterialla), paistamme pekoninrasvassa, voissa ja kookosöljyssä (niin, sekä paljon myös kuumuutta kestävässä oliiviöljyssä, EI siis virgin-öljyä!, lue kuumuudenkestävyys pullon takaa), niin hän kauhistuu. Nythän tuo teidän ruokavalionne on kaikkien sääntöjen vastaista! Hui sentään! Lääkärille tuntuu virallisten suositusten seuraaminen olevan tärkeämpää kuin normalisoituneet veriarvot. Tai se, ettei koskaan ole ähkyä eikä turvotusta. Sitä kammottavaa oloa. (Niin ja viiniäkin saa juoda, kohtuudella tietty! Olut - onneksi - pitää unohtaa).

Lue Antti Heikkilän kirja Diabeteksen Ruokavaliohoito, niin tiedät. Melkein Kivikautisen Keittokirjan alkusivuilla on myös kerrottu eri aineiden vaikutuksista ja toiminnoista elimistössämme. Uusimman Time -lehden kannessa on -kuulema - ollut kuva voista ja kehoitus: Eat butter! Sisäsivuilta löytyy artikkeli. Eli siellä alkaa tämä suuntaus jo saavan arvovaltaistakin näkyvyyttä. Mutta muista, että jos yhdistät leivän ja voin, elimistö käyttää leivän (muuntaen sen sokeriksi eli glukoosiksi) aivojen polttoaineeksi ja säilöö voin vyötäröllesi vararavinnoksi pahan päivän varalle. 

Koska terveys ja hyvä olo on tärkeämpää kuin se ihana ruis- tai sekaleipä, olemme päättäneet noudattaa tätä ruokavaliota ikuisesti. Se on helppoa ja kivaa. 

Jos et onnistu pääsemään eroon kiloistasi ja michelineistäsi, sinä fuskaat. Otat sittenkin ihan vähän tuota tai tätä, yhden keksin tai yhden sämpylän, rivin suklaata... 

PS. No jaa, kyllähän sitä minäkin, joskus... Kylässä söin 1/2 palaa ihan tavallista kaupan sitruunakakkua. Ooh, miten se oli ihanaa! Ja yo-juhlissa otin ohuen siivun jumalaista minttusuklaakakkua, se vasta maistui! - Aikaisemmin minulla on ollut sellainen himo makeaan, että yhtä palaa syödessäni olen jo ajatellut seuraavaa, enkä ole muistanut nauttia siitä, mikä nyt on edessäni.

29. kesä, 2014

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...