Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Olipa syy sitten aurinko ja sen pilkut (ks emeritysprofessori Martti Tiuri!) tai ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos, ulkona on viileetä. Cool, ei kun chilly. (Se kylähullu siellä junassa ihmetteli, että käyttävät sanaa CAR, kun kuuluttavat, että tarjoiluvaunu kulkee junassa. Siis AUTO! Sanoin, että, eiks ookin hullua puolestaan, kun sanovat, että jalkapallossa tulee maali, vaikkei oo mitään värejä ja pensseleitä tarjolla.)

Tänään (melkein juhannus jo sentään!) kävelin koiran kanssa tunnin, käsineet olisi pitänyt olla ja pipo.  Niin se maar hytisytti tuo Suomen suvi suloinen.

Käsittämätöntä, kyllä meitä nyt koetellaan! Mutta miettikää hieman: menet kotiin, seinät pitää tuulta ja sadetta, toisin kuin pakolaisleirin telttakylässä. Vesi tuskin nousee edes rapuille saakka, niinkuin etelämmässä, tai Englannissakin, siis ihan Euroopassa. Takka vaan päälle ja ulos mennessä on jostain naftaliinista kaivettava esiin se toppatakki, ei auta, mutta takki meillä jokaisella sentään löytyy, toisin kuin niillä siellä telttakylässä.  Kylmä ilma on ikävä juttu, mutta peanuts. Tosiasiat on otettava niinkuin ne on.

Kaikki on niin suhteellista. Kurjat ilmat on kurjia, tietty. Mutta tänään radio Aallossa (tai Novassa tai Ylexissä, missä hyvänsä...) lueteltiin kylmän kesän hyviä puolia: ei oo hyttysiä, ei tartte laittaa tukkaa (kun on joko litimärkä tukka niinkuin muillakin tai aina pipo päässä)...

Meillä ainakin on mökillä ihan cozy, kodikasta. Se takka tuossa loimottaa ja lämmittää, Pieter tarjoilee punaviiniä ja katsoo matsia tv:stä. Kaikki hyvin. Mr. Selfridge päättyi ihanasti, kaikki saivat toisensa. Kaunis ja fiksu rouva Selfridge on kyllä kuolemassa, mutta sittenhän taas seuraavalla kaudella päästään seuraamaan tulevia romansseja ja intriigejä.

Monena vuonna kesä on alkanut vasta juhannukselta, niin varmaan myös tänä vuonna. Siis eipä hätää. Meidän leveysasteilla sää ei loppujen lopuksi ole kovin merkittävä tekijä.

Vai onko sentään? On tietysti koko ihmiskunnalle. Ja jos se ei olekaan pelkästään auringon pilkuista johtuva, vaan ihmisellä on osuutensa, niin siinä tapauksessa meidän on syytä olla huolissamme. Silloin asia on niin merkittävä, että meidän on syytä välittää. Eikä meillä ole edes varaa jäädä pohtimaan, missä on syy. Uskotaan me nyt vaan kiltisti  emeritusprofessori Tiurista huolimatta YK:n ilmastopaneelia, joka koostuu sentään aika monesta asiantuntijasta, uskotaan vaikka vain ihan varmuuden vuoksi. Kaksikymmentä vuotta meille on sanottu, että nyt on yhdestoista hetki. Historian valossa, siis pitemmän kaavan kautta, yhdestoista hetki kestää varmaan sellaiset 10 tuhatta vuotta. Siis? Jaksetaanko välittää? Täh? 

Ihminen on aina ollut sellainen, että minä itse ja aikalaiseni, lapseni ja lasteni lapset. Ne ovat tärkeitä, mutta siihen se sitten loppuukin. Kuka nyt loputtomiin jaksaa? Onko se edes tärkeää? Joku tolkku, eikö?

Ajatteletko sinä viiden sukupolven päähän? Kannatko niistä tuntemattomista ihmisistä mitään vastuuta? Entä vaihtoehtoiseti, tiedätkö sinä itse, kuka oli isosisoisoisäsi tai -äitisi? Itselläni tieto loppuu isovanhempiin ja heihinkin hyvin hatarasti (en ehtinyt koskaan tavata kuin yhden isoisän). Luuletko, että he, saati heidän vanhempansa välittivät sinusta? Valitettavasti me ei tehdä poikkeusta. Ihanat lapsenlapsesi saavat aikanaan lapsia, ehkä vielä jotenkuten tajuat heidät (puoliksi kasviksena, ryppyisenä rusinana sairaalasängyn pohjalta), et kuitenkaan enää näe heidän kasvamistaan tai heidän lapsiaan, siispä, jaksatko välittää? Eiväthän hekään välitä sinusta, eivät tiedä sinun mahdollisista heidän eteensä tehdyistä uroteoistasi ja kieltäymyksistäsi!

Näin on ihminen rakennettu. Jospa silti välittäisimme. Jättäisimme nuo turhat mietiskelyt isovanhemmista ja lapsenlapsen...lapsista, tekisimme sen, mitä nyt täytyy. (Siis jos vain tietäisimme, mikä on oikein ja varmistaisimme, ettei uhrauksemme mene väärää taskuun.)

Vaikeeta, on on. Kestetään nyt kuitenkin vielä tämä juhannus. Voi sitä grillailla ulkosalla pipo päässäkin.

18. kesä, 2014

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...