Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Hyvin vähän katselen noita kokkiohjelmia, mitä nyt kerran vahingossa vilkaisin jotain sellaista kuin, oliko se nyt Helpot ja Nopeat by Jamie Oliver... Siinä Jamie meni mopolla paikalliseen suklaapuotiin ja maisteltuaan eri suklaalajeja, osti (=sai) muutaman pussillisen valkoista (jossa on siis vain kaakavoi mukana, opin tämän!) ja paria laatua tummaa suklaata. Siis noin vain ihan kätevästi. Sitten hän sulatti ja vaahdotti, hieroi ja sekoitti, teki kädenkäänteessä eturuoat ja jälkkärit suklaasta. Tuijotti kameraa ja jutteli samalla kun veitsi kävi kuin singeri. Sormenpalaset siinä varmaan paistuivat sitten mukana. Helposti ja näppärästi. Ja nopeasti. Jep. 

Juu, ja joskus oon katsonut sitä kotimaista Kaappaus keittiössä. En muista sen gurun nimeä, mutta aika mukava se on. Todella opettaa näille uusavuttomille perheenäideille, miten keitetään kananmuna tai perunat.

Vaan mukavin kaikista on Gordon Ramsay. Jos vaan huomaan, että tulee se Kuppilat kuntoon, niin kylläpä katson. Tänään oli tiukka tapaus. Floridalainen Andy oli mielestään superkokki joka osasi kaiken. Vaimolleen kiljui: fuck you ja jos asiakas huomautti ruoasta tai palautti annoksensa, Andyn mielestä se sai painua helvettiin. Vaimo joutui pyytämään asiakasta valitsemaan uuden annoksen, koska mies ei korjannut virhettään. - Mutta Gordon pisti pahan, molemmin puolin huudettiin kuin syötävät. Yritti saada miehen päähän tavallisia sääntöjä: asiakkaat ovat ne, jotka sen leivän tuovat ravintoloitsijan pöytään. Ja jos asiakkaat eivät palaa ja sana kulkee ravintolan surkeudesta, on parasta hyväksyä, että konkurssissa ollaan TAI muuttua. Andy julisti henkilökunnalleen marttyyrinä: Mä oon luuseri! Kuunnelkaa kaikki! -Harvoin näkee niin v-mäistä tyyppiä.

Jollain ihmeen konstilla Gordon aina saa näiden pölkkypäiven päähän taottua, että pitää katsoa peiliin. Pitää sitoutua työhönsä, asiakkaisiin, henkilökuntaan, johtamiseen, ruokaan, siisteyteen... Joskus hän on perheravintolassa (jossa hommaa hoitaa diktaattorin elkein joko rouva tai herra omistaja) pannut perheenjäsenet kirjoittamaan toisilleen kirjeen: mitä minä toivon, mitä minä arvosta jne. Sitten siinä itketään ja halataan. Vaikea on sellaisten omien virheiden myöntämisten jälkeen palata entiseen. Siinä on sen uuden alun paikka.

Tässä Gordonissa on jotain samaa kuin koirakuiskaajassa Cesar Millanissa. Molemmat sanovat suoraan, missä on vika. Ravintolan omistajan tai koiranomistajan korvien välissä. Ihailen Gordon Ramsaytä, että hän hallitsee niin hyvin hektiset tilanteet ravintolassa, osoittaa kädestä pitäen ja voimallisesti, missä mättää.  Työntekijät tai diktaattorin puoliso (+lapset) eivät uskalla, tulee vain huutoa ja riitaa, marttyyrikäytöstä ja öykkäröintiä. Gordon selvittää, hermostuukin, mutta ei jätä asiaa sikseen vaan löytää myös keinot tilanteen muuttamiseen. Rautahermo, vaikka on selvästi adhd-tyyppi. 

Joku sanoo, että asetelmat on ennalta sovittuja. Joiltakin osin voi näin olla. Jokuhan Gordonin on ravintolan alunperin kutsunut! Mutta kyllä olisivat tyypit loistavia eturivin näyttelijöitä, jos noista riidoista ja tilanteista olisi etukäteen sovittu! 

Miten monta kertaa olisi kellä hyvänsä aihetta katsoa peiliin ja korjata omaa käytöstään. Sitä vaan painaa entistä rataa, vaikka se menisi metsään. Onneksi meillä ei sentään ravintolaa ole hoidettavana, selvitään helpommalla. Mutta muistetaanpa joskus vilkaista peiliinkin. 

PS. Eräs ystäväni sanoi tänään, että hän on alkanut ajatella, että hänessä itsessäänkin taitaa olla vikaa, kun silloin tällöin tulee erimielisyyttä miesystävän kanssa. Kypsää ajattelua. Miten moni onkaan aina sitä mieltä, että se vika on toisessa.

12. kesä, 2014

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...