Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Me, sodanjälkeinen sukupolvi, palataan aina 60-luvulle, nuoruuden aikaan. Niinhän kaikki siihen omaansa. Ne laulut ovat tutuimpia, omimpia. Niissä soi nuoruus ja se myös se hurjuus, jota ei tosiasiassa monenkaan kohdalla ollut. Oltiin vain olevinamme. Oli hauska laulaa työväen laulujakin, seisoa leikisti sosialistien riveissä. Vähän näyttää keskisormea sisäänpäinlämpiävälle eliitille, jos saan lainata Jussi H-A:ta viimeisen Kuukausiliitteen haastattelusta (haastattelijana loistava journalisti Unto Hämäläinen). Keskisormea kun voi näyttää vaikkapa samoille porukoille, mutta eri suunnista.

Arja Saijonmaa esiintyi pitkästä aikaa kotimaassaan. Oltiin kuuntelemassa Tampereen Työväen teatterissa. Hyvin kaikui ääni liki 7-kymppisellä, voimakkaana ja mahtavana. Konsertti oli kertaus Arjan matkasta maailman ympäri Mikis Theodorakiksen mukana. Täytyy myöntää -niin upeina kuin laulut soivatkin - että väliajan jälkeen olisin jo halunnut vaikka niitä punertavia pihlajanmarjoja tai aavan meren tuolla puolen siintävää satumaata. Alkoi tuntua jo liian kuuskyt- ja seitkytlukulaiselta. Viimeinen kappale ennen encorea oli pitkä pitkä (varmaan yli 5 min) -ilmeisesti -kreikankielinen laulu, ehkä samat sanat, jotka hän sitä ennen oli lukenut kirjasta ruotsiksi (suomentamatta), rauhasta ja juntasta ja parlamenttitalon aukiosta, jolla kokoontujilla oli kaasunaamarit. Upea esitys, mutta mutta. Taustalla pyöri filmi Kreikan mellakoista vuodelta 1974. Ahdistavaa. Samalla tietenkin tajusi, että sotilasjuntan kaatumista edistivät osaltaan myös laulut, ehkä etupäässä juuri Mikiksen. Laulujen ja taiteen mahti on merkittävä. Nykyisinkin. Väistämättä tulivat mieleen myös nykyiset mellakat. 

Syyria, Egypti, Ukraina. Idässä on vähän väliä jotain kahinaa, siellä jossakin. Ja Afrikankin maat ovat jo aivan liian kaukana! Tulevat filminpätkät Keski-Afrikan tilanteesta (nyt kun joukko suomalaisiakin rauhanturvaajia on matkalla) jäävät varmasti etäisiksi. Mutta tietoisuus, että joka paikassa tapahtuu tämä sama. Kansa kyllästyy, kansa nousee. Kuinka ne uskaltavat, henkensä kaupalla? Rohkeat edelläkävijät. Meillä Suomessahan ei oikeasti ole ollut mitään siihen verrattavaakaan sitten itsenäisyyden. Hyviä ja parempia presidenttejä jonossa, se yksinvaltias siinä välissä, mutta kyllä hänkin kansan etua ajoi. Hyvin ajoikin, Urkki.  Sittemmin, kun valta on siirtynyt eduskunnalle, hallitukselle ja pääministerille,  ovat asiat aina hoituneet Usein takellellen, mutta eiköhän se Suomi siitä vähin erin valmiiksi tule (vaikka Katainen oli toista mieltä

). Nurinaa nyt on aina ja pitää olla, sehän on demoraattisen kansan oikeus ja velvollisuus. 

Eilen olin kälyn kanssa katsomassa elokuvan Railwayman. Pääosassa iki-ihana Colin Firth. Elokuvan pääteemana oli japanilaisten sotavangeilleen tekemät vääryydet, ennenkaikkea kidutus. Vangit rakensivat sitä samaista rautatiesiltaa, joka kulkee Kwai-joen yli vielä tänäkin päivänä. Sinnehän turistit tekevät sen parin päivän retkensä Thaimaasta. Päähenkilö ei pääse irti vankeusajalla kokemastaan vääryydestä, nöyryytyksestä ja tuskasta, se on tehnyt hänestä ihmisraunion. Tästäkin herää taas ajattelemaan, mitä maailmalla tapahtuu, "sivistyneessä" AmerikassaKIN.

Miten moni raunioituu vielä nykyisinkin, ihminen on ihmiselle susi, niinkuin viisaasti on sanottu. Kamaluutta tapahtuu. Onhan sitä ikävä tiedostaa ja tajuta, epämiellyttävää ajatella. Puistattavaa muistella. Helpompi olisi pysytellä tukevasti omalla mukavuusalueellamme. Mennä hyväntuulisiin leffoihin, eihän niidenkään tarvitse huonoja olla (esim. Saving Mr. Banks),  sekä kuunnella jotain Mikistä harmittomampaa: Ystävän laulua tai vain etäisesti mielessämme sotaan yhdistyvää Partisaanivalssia. Ei pääsisi ahdistus hyökkäämään salaa edes uniin.

PS. Saving Mr. Banks kertoo Walt Disneyn ja P.L.Traversin köydenvedosta. Disney oli jo 20 vuotta halunnut filmioikeudet Maija Poppaseen, mutta ärtsy kirjailija pisti hanttiin viimeiseen saakka. Kerrassaan herkullinen filmi, tähtinä loistavat Tom Hanks ja Emma Thompson.

7. huhti, 2014

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...