Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Työkaveritapaamisessa (mitäs me eläkeläiset!) tänään puhuttiin lapsenlapsista. Kuinkas muutenkaan. Joku kertoi, että hänen 2-vuotias kullanmurunsa oli ensimmäiseksi kokonaiseksi (kaksisanaiseksi) lauseekseen sanonut: "Akku loppu".  Voisiko sen selkeämmin sanoa! Ne ovat syntyneet tietotekniikka geeneissään. Tuossa iässä osataan jo sujuvasti pelata Pikku Kakkosen pelejä netissä ja siitähän se alkaa. Viimeviikkoisella lapsenvahtikeikallani sain silloin tällöin tutustua johonkin ihmeelliseen raketinrakennukseen (netissäpä tietenkin!), sinne luotiin kokonaisia maailmoja, raketin ulkopuolelle sekä  sisustettiin kaikki sisätilat.

Ylpeänä kerroin kollegoilleni myös tästä omasta 9-v neropatistani, joka on ihan itse osannut luoda tilin youtubeen ja ladata sinne tekemänsä animaation. Animaatio on lisäksi edeltänyt runsaasti valmistelutyötä: hahmot on pitänyt valmistaa, tausta tehdä, etsiä ja ladata animaationteko-ohjelma, suunnitella juoni, filmata ja äänittää. (Katso tulos Youtubesta: SetäSäkki ja väijytys ruoassa. Hieman taustaksi: SetäSäkki ja SetäPussi istuvat ja lukevat lehteä, päättävät lähteä ravintolaan syömään. Kun istuvat pöytään, kattilasta hyppää Pottu-soturi. Ne on niitä, jotka aina vainoavat SetäSäkkiä ja SetäPussia. Kaverukset pakenevat ja varoittavat muita perunoista.)

Miten ihmeessä tuollainen on mahdollista? Me vanhat kompuroidaan jo googlettamisen kanssa, ei osata etsiä tietoa saati tallentaa sitä ja lähettää edelleen. Tänään samaisessa tapaamisessa joku kysyi, mitä ihmettä oikein tarkoittaa hänen koneelleen tuleva viesti, että xp lopettaa jotain... No, osasin valistaa, että Windows lopettaa käyttöjärjestelmä xp:n ylläpidon, joten meidät pakotetaan ostamaan uusi järjestelmä. Nyt minulla tässä korjatussa koneessani (herravarjele, että pysyisi nyt kunnossa edes sen aikaa, kun yritän opetella käyttämään tätä windows 8:aa! Tämä on totaalisen erilainen kuin vanha "tuttu" xp). Uusi järjestelmä sai Microsoft Officen (eli word, exel jne) katoamaan, jotain on korjaaja ilmoittanut pelastaneensa (missä ovat esim kuvat? Etsin niitä epätoivoisesti). Olen kysellyt häneltä, minne kaikki on hävinnyt. Eipä ole vastannut. Ei ehkä vastaakaan. Mutta ison rahan sain kaikesta maksaa.

Ollaan täysin markkinoiden armoilla. Maailma on muuttunut joka asiassa. JOKA asiassa, kääntynyt ympäri ja nurin. Tämä tietotekniikka on yksi osa, jolla meitä hallitaan. Miten mummelit pian maksavat laskunsa? Nehän tulevat vain sähköisesti. Juu, laita se e-laskutukseen. Tai laita se suoramaksuksi. Mutta jos mummeli haluaa saada paperilaskun postiluukustaan, pitää sitä kädessään ja täyttää tarvittavat kohdat kynällä ja allekirjoittaa? Ja viedä kuoressa pankkiin. Tai jonottaa pankkineidin luukulle, kunhan ensin löytää sen luukun jostain kaukaisesta kaupungisosasta. Voi ei ei, nyt toimitaan sähköisesti! Täytä hakemus netissä, lomake löytyy sieltä. Tilaa liput netissä, googlaa se tieto sieltä. Etsi resepti, tilaa kirja, ilmoita huutonetissä. Avaa itsellesi terveyskansio, se on niin kätevä, voit kommunikoida lääkärin kanssa siellä, saat sinne labratulokset. Katso Wikipediasta tämä ja tuo, sieltä se löytyy. - Epätoivoinen mummeli päättää olla ymmärtämättä mitään. Vakuuttaa itselleen, että tämä on aivan liian vaikeaa, ei hän osaa eikä pysty. Vaikeaahan se on. Myöntää täytyy. Jaksaako mummeli hakeutua kansalaisopiston ikäihmisten kurssille? Ei jaksa. Kun ne muut siellä osaavat jo ja hän tekee itsestään naurunalaisen. Entäs jos tilaisi kirjaston atk-neuvojalta ajan? Ei ei, ei sitä kuitenkaan ymmärrä. Se puhuu sitä omaa kieltään, ne sanatkin jo on ihan muuta kuin suomea: faili ja iimeili ja provaider.

Eipä hätää, vielä se mummo ehtii oppia. Tuossa tuokiossa kasvaa uusi polvi osaavia poikia ja tyttöjä neuvomaan ja opastamaan! Niiltä kehtaa kysyä.Tämä minun 9-vuotiaani halusi asentaa minulle Suomi pop-radiokanavan tabletille. Ei ottanut asentuakseen. "Ahaa, kato mummi, tämähän vaatii Chromen! No, ladataanpas se sitten tähän!"

Juu. Minä muistelin siinä vain niitä aikoja, kun näin ensimmäisen tietokoneen ihan livenä. Se täytti puoli huonetta ja siihen syötetiin reikäkortteja. Ei sitä uskaltanut kynnystä peremmälle mennä, jos se vaikka menisi rikki. Kun ei siitä tiennyt.

3. huhti, 2014

2

Merja c. 04.04.2015 13:48

Juuri näin on - itkeäkö vai nauraa...!!!!??? (Luen just Jukka Valtosen Finlandia-palkittua kirjaa - kysymys tosi aiheellinen!)

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...