Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

 Teemalla oli ohjelma merkillisistä sattumuksista, tapahtumista, jotka seuraavat toisiaan yiluonnolliselta tuntuvalla tavalla tai tapahtuvat samanaikaisesti ikään kuin luonto olisi suunnitellut kaiken menevän niin. Sitä kutsuttiin ohjelmassa sanalla synkronisiteetti. Joissakin tapauksissa sanomme tällaista telepatiaksi: kun Liisa soittaa juuri silloin, kun itse ajattelen soittaa hänelle. Tiedättehän, varmaan ihan tuttu juttu.

Ohjelmassa kerrottiin suomalaisista kaksosista, jotka kuolivat toisistaan tietämättä noin tunnin sisällä ja lisäksi aika erikoisella tavalla: molemmat jäivät pyörällä rekan alle. Onnettomuudet sattuivat muutaman kilometrin päässä toisistaan. Toinen tapaus oli seuraava: n. 10 vuotta sitten Laura Buxton lähetti ilmapallon tuu

len mukaan. Naruun oli sidottu lappu: jos löydät tämän pallon, kirjoita Laura Buxtonille siihen ja siihen osoitteeseen. Pallo laskeutui 225 km:n päässä pensasaitaan ja se vietiin taloon sisälle. Löytäjä oli toinen Laura Buxton. Molemmat tytöt olivat siinä 10 ikävuoden hujakoilla, nykyisin hyviä ystäviä, kiitos tämän merkillisen sattuman. Tämähän voisi olla Weird or Not-ohjelmasta, mutta eipä ole. Tämän ohjelman juontaja oli tiedemies (hollantilainen ehkä, ainakin ohjelma oli), en nyt nimeä muista. Joka tapauksessa hän tuntui suhtautuvan kunnioituksella näihin ”sattumiin”, eli uskovan, että takana on jotain kosmisia voimia, kuten kvanttifysiikassa. Ihan luonnollisia, mutta toistaiseksi meidän ulottumattomissamme.

Itselle on jäänyt mieleen vuosien takaa, kun Maija kertoi meille ystävästään Pekasta, joka oli ollut matkalla Keniassa. Pekka oli ihmetellyt Maijalle, että olipa kummallista, kun hän siellä Keniassa tapasi kaverin, joka oli koko nuoruutensa asunut hänestä vain kilometrin päässä, Pellossa. ”Että näin sitä vaan tavataan ja tutustutaan tuhansien kilometrien päässä!”. Siihen ei Maijan auttanut muuta kuin sanoa: ”No, mitäs sille Matille kuului?” ”Mistäs tiedät, että se oli Matti?” ”No, kun mun serkkuni Matti asui nuorena Pellossa ja on nyt siellä Keniassa.”

Ja sitten lisää: toissapäiväisellä vierailulla illan emäntä, ystäväni, jonka poika on ollut jo pitempään Argentiinassa, kertoi, että alakerran naapuri oli tullut maininneeksi, että hänen tyttärensä asuu Argentiinassa. Ystävä tietenkin siihen: ”Ei oo totta, munkin poikani asuu!” Nyt nämä nuoret henkilöt ovat jo ajat sitten tavanneet ja ystävystyneet. Naapurin tytär on menossa naimisiin ja ystävättären poika avoineen on tietenkin kutsuttu juhliin. En nyt ihan muista miten seuraava juttu liittyi tähän. Oliko se niin, että naapurin tyttären ensimmäisen, argentiinalaisen miehen isoäiti oli suomalainen (asui kuitenkin Argentiinassa) ja oli puhunut aina turun murretta. Joka tapauksessa ystävättäreni oli istunut jollain päivällisellä turun murretta puhuvan leidin vieressä ja tullut kertoneeksi, että hän oli juuri kuullut jostain Argentiinassa asuvasta vanhasta rouvasta, joka puhui samalla tavalla. Tämä pöytänaapuri taas oli - tietenkin - sattunut tuntemaan tämän Argentiinaan muuttaneen naisen tarinan: ”Oivoi, kyllähän minä tämän rouva X:n tiedän, hän karkasi venäläisen sotavangin kanssa, kun rakastuivat. Päätyivät Argentiinaan…”

Sitten me sanotaan, että maailma on pieni. Eihän se oikeasti ole, vaan maailma on tosi suuri. Jotenkin vain merkillisiä yhteensattumia ja kohtaantumisia silti ilmenee. Sitä jää miettimään, mitä tarkoitusta sellaisilla asioilla on? Miksi kahden Laura Buxtonin piti tavata? Ehkä ei ole mitään sen kummempaa merkitystä, ehkä universumi vain pyrkii synkronisoimaan asioita ilman, että asioilla olisi sen pitemmälle meneviä seuraamuksia. Mene ja tiedä. Outoa vai ei?

12. maalis, 2014

2

Merja c. 04.04.2015 13:35

Maailma ON pieni kuten on voitu todeta,Kaarina!...

J. 13.03.2014 19:36

Aika mukava juttu. Itse kukin varmaan on ihmetellyt "sattumia".

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...