Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Aika nihkeesti suhtautui media Abba-yhtyeeseen. Naristiin, että se nyt on sellaista euromusaa, tasapaksua, konemaisesti tehtyä jokamiehenrokkia. Hapanta kritiikkiä. Hapantapa niinkin, eikös se kettukin niistä pihjalanmarjoista...?

Itse muistan todella elävästi sen hetken, kun ensi kerran näin Abban esiintyvän TV:ssä. Euroviisut, vuosi 1984, viimeinen esitys ja SIINÄ SE OLI, VOITTAJA! WATERLOO. Sen tiesi heti, ei epäilystäkään. Esitys oli niin raikas ja valloittava, kertakaikkiaan yli kylän. 

Sen tiesi heti. Muitakin kivoja oli ollut, ihan kohtuullinen äänestystulos perheen kesken (traditio: istuttiin TV:n ääreen, oli lehtiö ja kynä, jokainen sai antaa pisteet 1-10:een. Lopuksi katsottiin, kuka pääsi lähimmäksi lopullista voittajalistaa). Jaa-a, ajat ovat muuttuneet.Kuka nyt enää edes katsoo jotain tuollaista secondhand-ohjelmaa. Olevinaan eurooppalainen, mutta siellähän hilluvat vaan jotkut aasialaiset maat. Liekö niitä olemassakaan tai ainakaan emme oli niistä kuulleet.

Mutta, vanhojen hyvin aikojen muistoksi TV:stä tuli jälleen kerran Mamma Mia, Abban musiikkiin perustuva musiikkipainotteinen leffa, täynnä kuuluisia tähtiä. Nyt katsoin sen kokonaan. Edellinen kokonainen kerta oli ollut Kaliforniassa, isossa leffateatterissa. Ihanat lepsoystävämme olivat myös halunneet nähdä juuri tämän vasta tulleen leffan. Jo silloin se oli saanut meidät melkein hyppimään ja tanssimaan, itkemään ja nauramaan. Sekä ihastelemaan tähtien rohkeutta pistää itsensä alttiiksi. Sinä menet ja esität laulut ihan niinkuin sinä parhaiten taidat. Ei taustalaulamista vai miksikä sitä nyt kutsutaan, kun vain esittää laulavansa ja oikeasti laulaakin joku ammattilainen. En muista sanaa.

Mutta esitys ja filmi sinänsä! Monia lauluja oli saatu uppoamaan tähän filmiin, siroteltu sopivasti juoneen. Mikä riemu, mitkä värit, mikä elämänilo! Ja ne kappaleet! Kuka voi sanoa, että ne on jotain euromusaa, kuka voi sanoa noin sanoista ja melodioista, joista on joka lähtöön? Meistä euro-ihmisistä on myös jokalähtöön. Abban muusikot, sanojen tekijät ja esittäjät: minä luulen, että he ovat vain tarkkailleet elämää vähän syvemmin, hieman hiljaisemmin ja ne sanat ja sävelet ovat kummunneet sieltä.

On niin  helppo sanoa, että plääh, sehän on vain Abba, sitä tasapaksua muzakia. Mutta sanopa, mistä versoo muiden musiikki, suurten säveltäjien? Mistä versoo muiden runot, suurten runoilijoiden? Surusta, ilosta, rakkaudesta, vihasta, hylkäämisestä, yksinäisyydestä, pettymyksistä, onnesta, riemusta. Mistä vielä? Rikkaudesta, köyhyydestä.

Joka tapauksessa riemullinen, onnellinen kokemus taas pitkästä aikaa tämä Mamma Mia!

13. helmi, 2014

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...