Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Näin siinä käy, uskokaa tai älkää. Kun pojan koltiaiset tai tytön typykät eivät koskaan ole jaksaneet oppia, että tieto kone on yhdys sana, niin eiköhän pikku hiljaa vapauteta heidät tällaisistakin turhista säännöistä! Ketä jaksaa enää louskuttaa mistään säännöistä? Englannissakin sanat kirjoitetaan erikseen: United States, yeeeah!, eikä mikään Yhdysvallat. Meidän kesä mökin nimi on Karhukoira, mutta englanniksi se on -eläköön vapaus! - Bear Dog. 

No. Kai sitä täytyy taipua nöyränä sen edessä, että kieli muuttuu. Niin kauan kuin olen jaksanut kirjoittavalle pojalleni tolkuttaa: alkaa tehdä, rupeaa tekemään! Melkein laittanut hänet kirjoittamaan sata kertaa liitutaululle ao. säännön! Nyt laitoin viestiä sinne jonnekin Marokkoon, jossa hän tällä hetkellä seikkailee rinkkoineen: Sinnikkyys voitti! Kyllin kauan jaksoit, lapseni, taistella ryhdikkäästi "alkaa tekemään"-muodon puolesta, nyt se on lopultakin saanut armon kielitieteilijöiden silmissä. 

Aikoinaan opettajatar muuttui opettajaksi, pian varmaan haltiatar muuttuu haltiaksi (vaiko peräti haltijaksi? Näinkinhän voi nykyisin kutsua satuolentoa!). Enkä enää edes muista, miten etäopetusta muinoin kutsuttiin. Oli siinä välissä kai vähän aikaa käsite etäisopetus. Entäs graafillinen, lyyrillinen, maagillinen? Mitäs ne tuollaiset sanat oikein tarkoittavat? Eikä ole montakaan vuotta siitä, kun on lanseerattu lukuisia uusia tietoteknisiä käsitteitä, bitti, mega, modeemi, kännykkä, älypuhelin. Seuraa siis aikaasi, älä ole urpo, se on niin noloooo!

Minulla on pari Kansanvalistusseuran kalenteria edellisen vuosituhannen vaihteesta. Ne sisältävät mainoksia ja valistavia sekä hauskojakin kirjoituksia. "Parhaita VICTORIA ompelukoneita ja koneenosia sekä Parhaimpia, Amerikan ja Englannin Polkupyöriä ja niiden tarpeita myy paljoittain ja vähittäin E.J.Herlin". "Häkli, Lallukka ja Kumpp. Tukkukauppa Viipurissa suosittaa muiden tavaroiden muassa todellisesti hyvää Teetä jota saadaan kaikissa hyvin varustetuissa kauppapuodeissa...."

Jep. Kieli muuttuu. Vastustetaan aikamme, mutta sitten annetaan periksi. On annettava. On uskottava Kielilautakuntaa. Johonkinhan sitä pitää uskoa.

Onneksi sentään suosittu pastilli, se musta, edelleen on nimeltään Gifu eikä Sisu. Jotakin pysyvää, herran pieksut sentään!

9. helmi, 2014

1

Merja c. 04.04.2015 11:56

(Hoksasinhan lopulta! tuon hymiövalikon...

)

J. 09.02.2014 18:40

Näistä aina silloin tällöin tulee sanaharkkaa ja tenkkapoo.

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...