Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Lopultakin edes ehdotetaan koulujen uskonnonopetuksen järkeistämistä. Luulenpa vaan, että saa paljon virrata vettä Vantaassa , ennen kuin se menee läpi.  Uskonnonopetushan ei lain mukaan saa olla vakaumuksellista, mutta mikähän lienee käytäntö kouluissa. Opetushallitus valvoo… juupa juu. Riippuu ihan opettajasta.

Mutta siis lainsäädännön valossa ei pitäisi olla mitään estettä sille, että uskonnot pistettäisiin nippuun ja kaikki oppilaat saisivat syvälliset tiedot maailman valtauskonnoista. Miksei elämänkatsomustieto voisi olla siinä samassa nipussa? Miten sellainen tietotaito olisi tarkoitettu vain joillekin?

 Kannatusta yhteisille uskontotunneille löytyy onneksi ihan papeiltakin, mutta sitten on ryhmiä, joille tämä on kauhistus. Tänään Hesarissa juutalaisten seurakuntien ja islamilaisen neuvoston puheenjohtajat sekä kaikkia uskontoja edustavien tahojen edustajat olivat sitä mieltä, että yhteiset uskontotunnit vesittävät opetuksen. Mitenkään he eivät mielestäni perustele väitettään. Jos he ovat sitä mieltä, että nykyinen uskonnonopetus ”rakentaa siltaa uusien suomalaisten identiteetin ja yhteiskunnan välille” olisin kyllä päinvastaista mieltä. Kirjoituksessa vedetään esille myös maat, joissa ei ole uskonnonopetusta ollenkaan ja todetaan, ettei noissa maissa suinkaan vallitse yhteiskuntarauha (Ruotsi, Ranska, Venäjä). Huom, nythän ei Suomessa olla luopumassa uskonnonopetuksesta vaan järkiperäistämässä sitä.  Arvoisat mielipidekirjoittajat todistelevat, että ”uskontoryhmien yhteistyö ei ole mahdollista, jos opetukset sulautetaan värittömäksi, hajuttomaksi ja mauttomaksi liemeksi.” Miten niin ei ole mahdollista? Pikemminkin päinvastoin. Ja miten niin uskonnonopetuksesta tulisi vesivelliä?  Mistä kirjoittajat näin päättelevät?

Uskontohan on raamatunhistoriaa tai koraanin, kabbalan jne.  Opetusuudistuksen vastustajien kirjoituksesta taitavat jäljet johtaa sylttytehtaaseen!  Jospa sittenkin pitäisi päästä opettamaan totena kaikkea, mitä se on kirkkokunta sanoo, kertomaan totena niitä tarinoita palavista pensaista, meren avautumisista, kävelyistä vetten päällä, viisaista neitsyistä, Lasaruksesta, Jaakobista , Abrahamista, Nooasta… Tai toisessa luokassa taas kerrottaisiin totuutena tarinaa Muhammetista ja Koraanin synnystä, sharialaista… Moraali ja etiikka on yhteistä kaikille, sen ainakin pitäisi olla. Niitä pitäisi voida opettaa jokaiselle yhdessä.  Miksi ei sitten muka myös jokaisen uskontokunnan perusajatusta, kertoa, mikä on yhteistä uskonnoille ja missä kohtaa taas ryhmät ovat tukkanuottasilla. Sanoin noin kauniisti, vaikka kaikenaikaa saamme tuutin täydeltä verisiä todistuksia siitä, mitä uskontojen nimissä tehdään. Kun ei kunnioiteta toisten ajatuksia.

No, uskonto on, mitä on.  Ihmisellä kai on sisäänrakennettu tarve uskoa johonkin itseä suurempaan, näkymättömään. Ateistitkin uskovat, olen siitä melko varma. Kuoleman hetkellä pitäisi ateistin vain tyynesti sulkea silmänsä ja todeta: ohi on. Mutta silloin taitaa mieleen hiipiä epäilys: mitäs jos onkin jotain? Mihinkä minä joudun? Mitä nyt tapahtuu? 

Tänään näin filmin Philomena. Siinä käydään keskustelua uskonnosta ja (katolisesta) kirkosta. Mukavan reippaaseen henkeen.  Philomena oli sisäistänyt totaalisen perinpohjin sen, mikä on syntiä ja mistä syystä hän on ansainnut rangaistuksen. Taivaaseen ei pääse, jos sitä tai tätä. Voi hyvä luoja, niin kuin joku Jumala todellakin tuhannet vuodet olisi jaksanut syynätä kaikkien miljardien ihmisten tekemiset, sanat ja ajatukset!  Mutta niin ne vaan istuvat tiukassa ne asenteet ja uskomukset.  Omilla aivoilla ajattelu on niin tuskallista. Jos sitten vaikka kuitenkaan ei pääse sinne taivaaseen…

1. helmi, 2014

1

Merja c. 04.04.2015 11:51

"Sisäänrakennettu tarve uskoa johonkin itseä suurempaan" - vaiko taju olevaisuuden ylivoimaisuudesta, ja liian tyhmältä sanoa: mähän TIEDÄN, on VAIN...-?

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...