Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Satuitko näkemään hiljattain Teemalla ohjelman paastoamisesta? Paasto oli yksi näitä hittijuttuja joskus 70-80-luvulla. Terveellistä vai ei, totta vai tarua? Jaksoin aikoinani paastota pari kertaa, ehkä peräti viisi päivää, toisella kertaa vain kolme. Miten sitä ei jaksa? Miten sitä on niin heikko, että tuo ruoka on koko ajan mielessä.? Jos ei mielessä, niin ainakin selkäytimessä. Pitää olla naposteltavaa, jotain pientä, juustoa, makkaraa, rusinoita, sipsejä, - nam – ettei  vain olis suklaata jossakin kätköissä!  Pahimpaan makeannälkään sitä on saattanut lähteä kioskille puolen kilometrin päähän. Onneksi olen sellaisesta sentään päässyt.

Miksi ihminen ei voi vain olla ihan rauhassa! Onko nälkä? No ei voi olla! Tarpeeksi on ravintoa jo saatu päivän syömisistä. Siis lopeta! Ei enää kaapille! Eikä enää sitä yömyssyä!

Tiedämme jo, että se alle 500 kalorin päivä pari kertaa viikossa laihduttaa, tasaa sokeri- ja kolestroliarvot (jos olet jotenkin onnistunut välttämään tätä infoa, googlaa vaikka vaan 5+2, niin jo heti kohta tiedät). Myös olet oppinut, että intervallitreeni 3 min täysillä/viikko tekee sen saman. Mutta kun. Mutta kun… Mitään ei saa aikaiseksi! Ei jaksa, on niin kiire, huomenna kyllä, nyt just on vähän muut asiat tapetilla…

Entä paasto? Ohjelmassa kerrottiin vanhoista paastokeskuksista Saksassa ja Venäjällä.  Siitä hyvästä olosta, jonka paasto saa aikaan. Sitten tultiin amerikkalaisiin tutkimuksiin. Oli käynyt ilmi, että rotilla tehdyssä kokeessa, ne, jotka oli pidetty paastolla samaan aikaan (tai ennen, miten se nyt mahtoi olla), kun olivat saaneet sytostaattihoitoa, elivät ja juoksentelivat vilkkaasti häkeissään, kun taas ne, joille oli tarjottu ruokaa normaalisti tämän syöpähoidon aikana ja ennen sitä, olivat kuolleet.

Tämä paastotutkimus ihmisillä vie pienen tovin, vuoden pari, ehkä kauemminkin (paasto näet ei tuo killinkiäkään lääkefirmojen kassaan, niinpä tutkimuksella ei ole kiirettä!). Mutta kun ei ole kyseessä lääke, niin metodiahan voi jokainen kokeilla tykönään, ihan vapaasti. Pistää vain lukon jääkapin oveen ja teippiä rusina- ja pähkinäpiirongin kätköille, niin avot. – Eräs juristirouva (tuoko nimike vähän lisää uskottavuutta?) sai viiden kerran sytostaattihoidot. Kahtena ekana hän paastosi etukäteen (5 pv), ja kuinka ollakaan, hoidoista ei tullut mitään sivuvaikutuksia! Kolmannen hoitokerran kohdalla hän söi ohjeiden mukaan tavallista runsaammin. Tuloksena oli ihan kaameat sivuvaikutukset, huono olo, kipeä suu  jne.  Seuraavat kaksi kertaa hän paastosi taas, eikä sivuvaikutuksia tullut. Eli tämä rouva on tehnyt omat johtopäätöksensä ihan ilman virallisia suosituksia.

Sitten tutkijat selvittivät, miten solut käyttäytyvät paaston aikana. Kävi ilmi, että ne suojautuvat jollakin keinolla. Eli solumyrkky ei pääse vahingoittamaan niitä. Heräsi epäilys, että sytostaattihoito menettäisi siten merkityksensä, se ei purisi syöpään! Turha pelko: ilmeni, että kun syöpäsolut eivät ole terveitä soluja, niillä ei ole myöskään kykyä suojautua. Eli johtopäätös voisi olla, että voidaankin antaa vahvempia solumyrkkyjä.

Itse asiassa paasto voisi jo sinällään kuihduttaa syöpäsoluja: ne eivät saa ravintoa, mutta eivät osaa käyttää elimistön vararavintoja hyväkseen. Noh, tämä on tutkimuksen alla ja vie takuulla vuosia. Kuten sanottu, paastosta ei kilahda kassaan euroja sen paremmin kuin dollareitakaan.

Lääketutkimuksessa taitaa liian usein olla pääasia se, että firma ja sen osakkaat rikastuvat. Miten se olikaan sikainfluenssarokotteen kanssa? Jokunen lääkäri myönsi, että sitä ei oltu testattu tarpeeksi, tuli paniikki ja alettiin hysteerisesti rokottaa kansaa. Nyt sitten monet kärsivät narkolepsiasta lopun ikäänsä.

Elokuvassa Dallas Buyer’s Club taas taistellaan aids-lääkkeistä. AZT otettiin käyttöön varsin hatarilla perusteilla ja kävi ilmi, että siihen kuoli nopeammin kuin AIDSiin. Lääkefirmalla oli kiire saada rahansa ja kuolemaan tuomitut maksoivat auliisti. Muut hoitokeinot eivät olleet laillisia!

Lääkefirmat rikastuvat myös statiinilääkkeillä. Noita maineeltaan kyseenalaisia lääkkeitä määrätään heti, kun kolesteroliarvot heiluvat suomalaisten määritysten ylärajoilla. Luepa Antti Heikkilän blogista kirjoitus ”Uudet kolesterolisuositukset”.

Mitä jos vain yrittäisimme liikkua riittävästi, pitää paastopäivän silloin tällöin, syödä vihanneksia ja marjoja sekä proteiineja. Lisäksi ainakin omega3:n ja D-vitamiinia. Tupakka pois ja alkoholi lukkojen taa (viinipullo otetaan esiin vain silloin tällöin!). Josko se olis sitten siinä? Joskushan se noutaja kuitenkin tulee, mutta jos siihen saakka eläisimme suhtkoht terveinä ja virkeinä.

1. helmi, 2014

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...