Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Tämän päivän Hesarissa puhutaan taas vehnästä. On ilmestynyt suomeksi amerikkalaislääkärin William Daviesin kirja Eroon vehnästä. Pitääpä lukea, saa taas vähän lisäpontta terveysintoilulle. Itse luin jo aiemmin James Bralyn ja Ron Hogganin kirjan Vaaralliset viljat, jossa ei kehotettu pysymään visusti erillään pelkästään vehnästä, vaan myös ohrasta ja rukiista. Kauran gluteeni on hieman eri sorttista, joten sen vaarallisuudesta tutkijat ovat erimielisiä.

Väitetään, että ihmiset ovat yhä useammin yliherkkiä gluteenille, jolleivat peräti allergisia tai keliaatikkoja (heillehän gluteeni on myrkkyä). Taidettiin kirjassa selittääkin, mistä tämä suuntaus johtuu. Joka tapauksessa Vaaralliset viljat -kirjassa oli lainattu lukuisia tutkimuksia. Fogelholmhan väittää, että vehnän vaarallisuus ei perustu muuhun kuin mutu-tietoon.

Noh, nyt sitten Hesarissa tutkija (professori?) Mikale Fogelholm kiirehti jo ihmettelemään tätä vehnän vaarallisuutta, ainakin siltä osin, kun on kysymys kokojyväVILJASTA. Enkö katsonut artikkelia tarpeeksi tarkasti, mutta mieleen jäin, että Fogelholm puhuu viljasta, valkoisesta vehnästä kontra kokojyvävilja. Ei siis kokojyvävehnä. Jahas, ne ravintosuositukset! Eiköpähän Fogelholm ole ollut niitä mukana sorvaamassa.

Kyllä minä mieluummin uskon näitä ulkomaisia tutkijoita. Vehnä, gluteeni (siis varmasti myös muut viljat kuin vehnä, ainakin ruis ja ohra) ovat yhteydessä moniin sairauksiin, diabetekseen, iho-ongelmiin, ms-tautiin, sydänjuttuihin ja tietenkin keliakiaan. Tästä on saarnannut jo iät ja ajat tuo kiistelty guru, Antti Heikkilä. Hänellä on mielestäni oiva keino sivuuttaa koti- ja ulkomaiset "viralliset" tutkimukset: jätä viljat pois pariksi viikoksi tai jopa kuukaudeksi. Kuulostele, millainen on olo. Itse lisäisin tähän: voithan sitten lisätä ruokavalioon vaikkapa rukiin. Kulostele jällee pari viikkoa. Ja lisää sitten ohra. Tai tee päinvastoin, jätä pelkästään vehnä pois ja kuulostele. Oma keho kertoo parhaiten, mikä on tilanne omalla kohdallasi. Siis hyväksi koettua mutu-tietoa...

Jokainenhan meistä on erilainen, toisen vatsa on tehty teräksestä, ei tunnu missään vaikka kiviä söis. Toinen taas kokee syöneensä kiviä, kun nielaisee pienen pullapalan.

28. tammi, 2014

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...